Normal

Snowden-journalist Greenwalds kjæreste avhørt i ni timer

Samboeren til Glenn Greenwald, David Miranda, ble holdt tilbake av britiske myndigheter på Heathrow flyplass og avhørt i over ni timer.

Glenn Greenwald ser på bærbar PC

The Guardian-journalisten og bloggeren Glenn Greenwald er opprørt over at hans samboer ble avhørt på grunn av terrormistanker.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

The Guardian-journalisten og bloggeren Glenn Greenwald var den første som publiserte de hemmeligstemplede dokumentene Snowden lekket i juli.

Greenwald bor mesteparten av tiden i Rio de Janeiro, sammen med sin samboer David Miranda (28).

Søndag var Miranda var på vei hjem til Rio fra en tur til Berlin, da han ble stoppet av sikkerhetsvakter på Heathrow flyplass i London. Han ble holdt tilbake på grunnlag av terrorloven "The Terrorism Act 2000" og avhørt i over ni timer, skriver The Guardian.

Ifølge den britiske terrorloven er ni timer den lengste tiden myndighetene kan ha noen i varetekt før vedkommende må slippes fri, eller bli formelt arrestert.

Etter ni timer i avhør, ble Miranda sluppet fri uten å ha blitt siktet for noe. Sikkerhetspersonalet konfiskerte likevel alle elektroniske eiendelene til Miranda, blant annet mobiltelefonen, pc-en, kamera, minnebrikker, DVD-er og spillkonsoller.

– Et angrep på pressefriheten

I Berlin hadde David Miranda besøkt dokumentarfilmskaper Laura Poitras, én av to journalistene som Edward Snowden valgte å betro seg til da han avslørte USAs omfattende overvåking.

– Dette er et angrep på pressefriheten. Å anholde min partner for ni timer, uten å gi ham tilgang til en advokat, og beslaglegge hans eiendeler, er helt klart ment som en avskrekkende beskjed til journalister som har rapportert om NSA, sier Greenwald til sin egen avis.

– Denne handlingen fra britiske myndigheter er en seriøs trussel mot journalister verden over, sier Greenwald.

Lover flere avsløringer

I starten av måneden ble Greenwald innkalt til høring i utenrikskomiteen fordi brasilianske myndigheter reagerte på avsløringene om amerikansk spionasje.

– Sakene vi har publisert, utgjør bare en liten del av dokumentene. Det vil absolutt bli flere avsløringer om spionaktivitetene til amerikanske myndigheter og deres allierte, sa Greenwald under høringen i begynnelsen av august.

Journalisten har også lovet å komme med avsløringer om USAs overvåking i Brasil og andre latinamerikanske land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt