NRK Meny
Normal

– Vi tar alle nødvendige skritt for å få gislene fri

USAs forsvarsminister Leon Panetta bekrefter at amerikanere er blant gislene etter angrepet på Statoil-anlegget i Algerie, men er hemmelighetsfull om hva hans regjering nå gjør videre.

Leon Panetta

USAs utenriksminister, Leon Panetta, sa i Roma at de vil gjøre alt de kan for å løslate gislene i Algerie.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Jeg vil forsikre det amerikanske folk om at regjeringen vil ta de nødvendige skritt som trengs for å håndtere denne situasjonen, sa Panetta under en pressekonferanse i Roma.

Panetta ville ikke avsløre hva slags skritt det dreier seg om som motsvar til det han omtaler som et «terrorangrep», skrive AP.

Hevder å ha syv amerikanere

Tidlig natt til onsdag gikk militante islamister, trolig fra Mali, til angrep på et Statoil-anlegg ved grensen mot Libya. En malisk aksjonsgruppe sier de står bak og at flere nordmenn er tatt som gisler.

Islamistene som angrep Statoil-anlegget hevder å ha tatt 41 mennesker som gisler – deriblant nordmenn, noe den norske regjeringen har bekreftet.

Gruppen hevder at syv amerikanere også er blant gislene. Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at amerikanere er bortført, men vil ikke si noe mer av hensyn til gislenes sikkerheten.

– Utover å bekrefte at det dreier seg om amerikanere, så vil jeg be dere respektere vår avgjørelse om ikke gå inn i flere detaljer mens vi forsøker å sikre disse menneskene, sa Victoria Nuland, talskvinne for USAs utenriksdepartement.

De involverte landene samarbeider

Panetta sier at han ikke har informasjon om angrepet er forbundet med situasjonen i Mali der franske styrker har gått inn i landet for å hjelpe regimet med å gjenerobre den nordlige delen av landet fra islamistiske opprørere.

– Men jeg vet at terrorister er terrorister, sa han.

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse tidligere onsdag at de samarbeidet med USA og de andre landene som har fått sine borgere bortført under angrepet i Algerie.

– Flere land er berørt. Vi har kontakt med utenlandske ledere for å koordinere det omfattende redningsarbeidet som er satt i verk, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under bildet

Statoils anlegg i Algerie

Statoils anlegg i Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Meldes om drepte

Islamistene angrep først en buss som skulle frakte arbeidere til flyplassen i området. Angriperne ble slått tilbake av sikkerhetsfolkene, men minst en person skal ha blitt drept og flere ble såret.

Hva som skjedde er uklart, men det som er bekreftet er at flere personer er blitt tatt som gisler. Det rapporteres om to drepte, men det kommer ikke klart frem hvor den andre personen skal ha mistet livet.

Like over 16:30 meldte nyhetsbyrået Reuters at minst ni utenlandske statsborgere er kidnappet og at to personer er døde, inkludert en franskmann.

En talsmann for islamistgruppen som antas å stå bak angrepet, sa onsdag ettermiddag til Al Arabiya at de har tatt 41 gisler.

Samtidig kom det meldinger om at alle de algeriske gislene, et ukjent antall, var satt fri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt