Hopp til innhold
Urix forklarer

Hvem kan stoppe «Rocket Man?»

Det henger en mørk skygge over hornmusikken og blomsteroppsatsene i Beijing. Striden om Nord-Koreas atomprogram har ingen raske løsninger.

TRUMP-ASIA/CHINA U.S. President Donald Trump takes part in a welcoming ceremony with China's President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing

USAs president Donald Trump under en velkomstseremoni utenfor Folkets store hall sammen med Kinas leder, Xi Jinping i Beijing 9. november 2017.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Under det som ble kalt en pressekonferanse i ettermiddag – journalistene fikk ikke stille spørsmål – gjentok Trump en gammel vise:

Kina må gjøre enda mer for å legge press på Nord-Korea.

– Kina kan løse problemet raskt og enkelt, og jeg oppfordrer Kina og deres president til å forhåpentligvis jobbe veldig hardt med det, sa Trump til pressen.

Vil at Kina struper oljeleveranser

Det er et budskap kineserne har hørt før.

Det er lite populært.

Vel er Kina Nord-Koreas eneste substansielle handelspartner, men Kim Jong-un hører ikke på kinesiske diktat. Kina mener deres innflytelse over Nord-Korea overvurderes av USA og vesten.

For nettopp forholdet til Kim Jong-un, eller «little Rocket Man» som han ble døpt i Trumps FN-tale i høst, er både det vanskeligste og viktigste spørsmålet under dette besøket.

Kina har de siste månedene støttet historisk strenge FN-sanksjoner mot Nord-Korea, men har satt en strek i sanden ved å nekte å strupe oljeleveransene. Kina leverer omlag 90% av Nord-Koreas olje.

NORTHKOREA-FOOD/

Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un under et besøk i Taedonggang tilbake i 2015.

Foto: KCNA KCNA / Reuters

I Beijing frykter man at å strupe oljetilførselen vil føre til ustabilitet og i verste fall regimekollaps i Pyongyang, med politisk kaos og en stor flyktningstrøm på egen dørstokk som resultat.

Men mange amerikanske diplomater husker hvordan nettopp oljeleveransene var nøkkelen til å få igang det som ble kalt seksnasjoners-samtalene i 2003, der Nord-Korea med Kinas bruk av pisk og gulrot til slutt kom til forhandlingsbordet.

Sanksjoner i teori og praksis

At det også fortsatt foregår en livlig, uformell handel i grenseområdene mot Nord-Korea, der de internasjonale sanksjonene omgås med høye kneløft, er det liten tvil om.

I fjor fant New York Times lastebiler fulle av elektriske pianoer på vei inn til velstående Nord-Koreanere i den kinesiske grensebyen Dandong. Kim Jong-uns mest priviligerte kadre hadde lagt sin elsk på det japanske pianomerket Yamaha.

Amerikanske diplomater mener det ikke er tvil om at Kina kan gjøre betydelig mer for å legge press på Nord-Korea dersom de virkelig vil. Kina kan utvide sanksjonene til å gjelde mat og olje, og de kan sørge for langt sterkere håndhevelse av sanksjonene som allerede finnes.

Amerikanernes ris bak speilet er å utvide de såkalte sekundær-sanksjonene, det vil si sanksjoner mot kinesiske selskap og banker som handler med Nord-Korea.

Den første runden slike sanksjoner ble innført i august i år, og rammet blant annet den kinesiske banken Dandong bank. Men sanksjonene medførte sterke kinesiske protester.

Problemet er at nær sagt alle de store statseide kinesiske bankene handler med Nord-Korea i varierende grad.

Å sanksjonere dem ville hatt potensiale til å starte en handelskrig mellom USA og Kina.

Sanksjoner mot Kinas banker ville også rammet amerikansk næringsliv hardt.

Den amerikanske industrien bruker de samme bankene til sin handel med Kina, verdt rundt 650 milliarder dollar i 2016.

Ingen gode militære løsninger

Trumps diplomati skjer samtidig som hans egne generaler de siste ukene har understreket hvordan problemet Nord-Korea ikke har noen gode militære løsninger.

Å stanse Kim Jong-uns atomvåpenprogram vil kreve en fullstendig bakkeinvasjon av Nord-Korea , ifølge et brev fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon til kongressen som ble offentliggjort tidligere denne uken.

Tapstallene på begge sider ved en slik invasjon er svimlende og kan telles i millioner av drepte.

Et overraskelsesangrep er heller ikke noen enkel mulighet: 250.000 amerikanske statsborgere i Sør-Korea vil måtte evakueres først.

Hvor hardt Nord-Korea svarer, selv på et svært begrenset amerikansk angrep, er det heller ingen som vet.

Vil ha «fair trade» med Kina

Selv om Kim Jong-un ikke har avfyrt et eneste missil under Trumps Asia-rundreise så langt, har striden om Nord-Koreas atomprogram allerede skutt ned Trumps handelspolitiske agenda i Asia.

I valgkampen i fjor hevdet Trump at USA blir «voldtatt» av den store handelsubalansen med Kina, og han lovet straffetoll på opp mot 35 prosent på kinesiske varer.

Men i en spent sikkerhetspolitisk situasjon der Trump er avhengig av særlig kinesisk velvilje i Nord-Koreaspørsmålet, har truslene om straffetoll ikke blitt noe av. At Trump vil forsure forholdet til Japan og Sør-Korea ved å si opp og reforhandle handelsavtalene med dem nå virker også lite sannsynlig.

De to viktigste spørsmålene for Trump - handelspolitikk og Nord-Korea - har dessverre ingen enkle, raske løsninger.

Men Trump ser ut til å trives i blomsterhavet. Kineserne har rullet ut sin bredeste, røde løper og gjort større stas på ham enn noen annen besøkende statsleder. Velkomstseremonien ble direktesendt på kinesisk fjernsyn.

En typisk kinesisk vektlegging av pomp og prakt over innhold.

Men oppskriften ser ut til å virke på Donald Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt