Hopp til innhold

Unicef: 120 millioner jenter voldtas før de er 20

120 millioner jenter utsettes for voldtekt før de fyller 20 år, og hvert femte drapsoffer er et barn, viser en ny rapport fra Unicef.

Goma-sykehuset i Kongo

En rådgiver trøster et voldtektsoffer på Goma-sykehuset i Kongo. Unicef anslår at minst 1000 jenter og kvinner blir voldtatt hver måned i landet.

Foto: STR / REUTERS

Unicefs rapport «Hidden in Plain Sight» beskrives som tidenes største samling av informasjon om vold mot barn på verdensbasis.

Organisasjonen har samlet inn tall fra 190 land, og dokumenterer vold og misbruk på steder der barn i utgangspunktet bør være trygge.

Rundt 120 millioner jenter har opplevd voldtekt og seksuell tvang før de fylte 20 år, viser rapporten.

Kamerun og Kongo kommer dårligst ut. Over 20 prosent av jentene i disse landene sier de har blitt utsatt for voldtekt eller blitt tvunget til andre seksuelle handlinger.

De ti neste landene på lista er også afrikanske. Deretter følger Jamaica og Nepal, der tallene ligger på litt over 10 prosent.

Unicef påpeker også at nesten halvparten aldri melder fra om overgrep.

Les også: India-voldtektene: – Noen menn ser på kvinner fra lavkastene som rettsløse individer

Skyhøye drapstall i Sør-Amerika

På verdensbasis er hvert femte drapsoffer under 20 år, og de farligste landene ligger i Sør-Amerika og Karibia.

I Panama, Venezuela, El Salvador, Trinidad og Tobago, Brasil, Guatemala og Colombia er drap den ledende dødsårsaken blant gutter i alderen 10-19 år.

I 2012 ble 95.000 barn og ungdom drept. 90 prosent av dem bodde i fattige land, og de fleste var gutter. Mange av drapene kan knyttes til gjengaktivitet.

Nigeria har verdens høyeste antall barnedrap med 13.000.

Blant land i Vest-Europa og Nord-Amerika er det USA som har den høyeste drapsraten.

Les også: Krig stjeler barndommen fra millioner av barn

Kart over drap på barn

Kart over landene der flest barn blir drept.

Foto: Unicef

– Skjer hver dag

Unicef-leder Anthony Lake mener verdenssamfunnet ikke har noe annet valg enn å ta grep.

Anthony Lake

Unicef-leder Anthony Lake.

Foto: OLI SCARFF / Afp

– Dette er ubehagelige fakta. Ingen regjeringer eller foreldre vil ha noe ønske om å se dem. Men med mindre vi konfronterer virkeligheten bak hver eneste statistikk, har livet til et barn som har rett til en trygg og beskyttet barndom blitt krenket, sier Lake.

Unicef trekker også frem en økning i overgrep mot barn på Internett, og rapporten viser at de fleste overgrep og voldsepisoder blir utført av familie eller omsorgspersoner.

– Vold mot barn skjer hver dag, overalt. Og selv om det rammer individuelle barn mest, ødelegger det også samfunnsstrukturen. Men vold mot barn er ikke uunngåelig. Det kan forhindres, hvis vi nekter å la volden forbli i skyggene. Bevisene i denne rapporten tvinger oss til å handle, både for barnas skyld og for samfunn verden over, sier Lake.

Les også: – 373.000 barn på Gaza trenger umiddelbar traume-hjelp

Gifte tenåringer blir slått

Hver tredje jente i alderen 15-19 år som har vært gift, har blitt utsatt for fysisk, psykisk eller seksuell vold av sine ektefeller.

Over 70 prosent har opplevd såkalt partnervold i Kongo og Ekvatorial-Guinea, og over 50 prosent i Tanzania og Zimbabwe.

Samtidig mener nesten halvparten av 126 millioner jenter i alderen 15-19 år at en ektemann har rett til å slå kona si i enkelte tilfeller. I Afghanistan, Guinea, Jordan, Mali og Øst-Timor er andelen på over 80 prosent.

I Kambodsja, Mongolia, Pakistan, Rwanda og Senagal er det dobbelt så mange jenter som gutter som mener at vold mot ektefellen kan rettferdiggjøres.

En av tre blir mobbet

Rapporten tar også for seg mobbing, og viser at hver tredje elev i alderen 13-15 år blir regelmessig mobbet på skolen.

Ifølge rapporten står det verst til i Samoa, der tre av fire elever opplever hyppig mobbing. I Latvia og Romania innrømmer 60 prosent at de selv mobber andre.

Unicef har også kartlagt 58 land der rundt 17 prosent av barna blir utsatt for fysisk avstraffelse. Det omfatter slag mot hodet, ørene eller ansiktet.

I Tsjad, Egypt og Jemen opplever over 40 prosent av barna i alderen 2-14 år hard fysisk avstraffelse.

I Swaziland mener 82 prosent av de voksne at fysisk avstraffelse er nødvendig for å oppdra barn.

SISTE NYTT

Siste nytt