Hopp til innhold

India-voldtektene: – Noen menn ser på kvinner fra lavkastene som rettsløse individer

De mest undertrykte kvinnene i India kvinnene er mest utsatt for de verste overgrepene, sier India- ekspert Eldrid Mageli om det hun kaller landets største problem.

India Deadly Gang Rape

Innbyggerne i den indiske landsbyen der de to tenåringskusinene ble voldtatt og senere funnet hengt, er i harnisk over politiets manglende vilje til å hjelpe.

Foto: Uncredited / Ap

Tidligere denne uken ble to kusiner på 14 og 15 år ble funnet hengt i et tre i distriktet Budaun i delstaten Uttar Pradesh. Tenåringsjentene skal ha blitt voldtatt av flere menn.

Faren til den ene jenta forteller at han ble latterliggjort av det lokale politiet da han ba dem om hjelp til å finne sin da savnede datter. Han mener politiet avviste ham fordi jentene tilhører Dalit-kasten, som er en fattig gruppe nederst på den indiske rangstigen.

– Det er mange undertrykkende mekanismer i det indiske samfunnet. Mange kvinner opplever å bli dobbelt undertrykt, både fordi de har en lavere sosial status og fordi de er kvinner, sier India-ekspert Eldrid Mageli.

Hun mener jenter og kvinner som tilhører lavkastene er spesielt utsatt for seksualisert vold.

– Noen menn som tilhører høyere kaster, ser på dem som rettsløse individer som de kan gjøre nærmest hva de vil med. Disse kvinnene har veldig få rettigheter i praksis, sier Mageli, har forsket på moderne indisk sosial og politisk historie.

Kastesystemet og klassetilhørighet gjør at mange kvinner føler at de ikke kommer til å nå gjennom med sine saker eller bli hørt i en rettssak. Kastesystemet er mindre synlig i de store byene. Kastegrensene har blitt brutt ned i byene, men dette er mer utbredt i landsbyene.

Apartheid-system

Eldrid Mageli

Eldrid Mageli har doktorgrad i moderne indisk sosial og politisk historie.

Foto: Privat

Den indiske grunnloven forbyr diskriminering på bakgrunn av kaste, men fordommer og diskriminering mot daliter florerer fremdeles. Daglig meldes det i indiske aviser om nye tilfeller av trakassering, voldtekter, grov vold og drap på daliter, særlig på landsbygda.

Mageli mener Indias største problem er hvordan personer med lav sosial status behandles i samfunnet.

– Det er nærmest et apartheid-lignende system på den indiske landsbygda hvor mennesker blir behandlet som «urørlige». De har ikke rettigheter fordi de tilhører de aller laveste sjiktene, sier Mageli.

Hun understreker at India er et kompleks land full av motsetninger. Samtidig som landet har utfordringer med kvinneundertrykkelse, finnes det en rekke markante kvinner i sentrale posisjoner.

Kritikk mot politiet

Politiet mener jentene tok sitt eget liv etter voldtektene, mens familien og mange i den lille landsbyen mener de ble drept av gjerningsmennene etter gjengvoldtekten.

Flere menn, blant dem en politimann, har blitt arrestert i forbindelse med voldtekten, og fortsatt letes det etter ytterligere to mistenkte. Ifølge indiske medier har to politimenn fått sparken på grunn av sin behandling av saken, i tillegg til den ene som er pågrepet.

Barnevernsminister Maneka Gandhi sier imidlertid til nyhetsbyrået Press Trust of India at enhver politimann som har vært involvert i saken, bør avskjediges.

– Politiet handler fremdeles ikke på riktig måte, sa Gandhi, og kritiserte det hun kalte politi-slapphet.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

India-voldtekt-demonstrasjon

Fredag gikk mannlige og kvinnelige studenter ut på gatene i New Delhi for å protestere mot politiets mangel på handlingskraft i saken.

Foto: Manish Swarup / Ap

– Trenger en holdningsendring

Myndighetene i landet har ifølge India-ekspert Mageli satt i gang flere tiltak for å få bukt med kastesystemet, selv om det er nær uoverkommelig å forby noe som er en så integrert del av folks identitet.

– Lovverket er progressiv og grunnloven sikrer lik behandling i lovens øyne. Men i flere av voldtektssakene sliter den utøvende makten med å praktisere loven. Dette kan skyldes korrupsjon, uvitenhet og fordommer hos politiet, mener Mageli.

Hun tror holdningsskapende tiltak og utdanning er nøkkelen til å bedre kvinners vilkår.

– Vi ser at kvinnesynet er i ferd med å endre seg. I hvert fall i storbyene. India har en fri presse som vil belyse problemet, skape engasjement og endre samfunnsholdninger, sier Mageli.

Krever rapport

Indias innenriksminister Rajnath Singh har bedt delstatsregjeringen i Uttar Pradesh om å avgi en rapport om gruppevoldtekten av de to indiske tenåringsjentene. Det opplyser en talsperson for departementet fredag.

Saken er en av de første utfordringene som Indias nyvalgte statsminister Narendra Modi og hans fire dager gamle regjering møter, og er en av en serie voldtekter i landet som har utløst landsomfattende protester og internasjonal kritikk.

India reviderte landets lover om seksualforbrytelser etter at en student ble gjengvoldtatt på en buss i New Delhi desember 2012, men nye voldtektssaker fortsetter likevel å ryste landet.

SISTE NYTT

Siste nytt