
Den omstridte Chavez taler foran presidentpalasset i Caracas få timer før fristen for underskrftskampanjen utløper (Scanpix/AFP)
"Suksess" eller "juks"
Opposisjonen sier underskriftskampanjen mot president Hugo Chavez har vært en suksess. Fire dagers intens jakt på signaturer har gitt presidentens motstandere troen på at det er mulig å få avsatt den kontroversielle populisten med demokratiske midler.
Hovedpersonen har beskyldt opposisjonen for å fuske med underskrifter og manntallslister, og han skjelte ut generalsekretæren i Organisasjonen av Amerikanske Stater, Cesar Gaviría, som ga uttrykk for en oppfatning som ikke stemte over ens med presidentens uttalelser.
20 prosent

Opposisjonen i Venezuela prøver å samle 2,4 milllioner underskrifter mot Chavez (Scanpix/AFP)
Det er en bredt sammensatt misnøyekoallisjon som gjennom to år har forsøkt å få avsatt
den folkevalgte Hugo Chavez. Først gjennom et kupp som mislykkedes i april i fjor, dernest gjennom en slags nasjonal lammelse med daglige massedemonstrasjoner
i flere uker for et års tid siden, og altså nå dette tredje forsøket etter konstitusjonelle retningslinjer.
Det er 12 millioner velgere i Venezuela. Hvis 20 prosent krever presidentens avgang, åpner det for omvalg og nyvalg. Men i valget må flere stemme ham ut enn de 3,7 millionene som stemte ham inn for tre år siden - og det kan bli vanskelig.
Populær - forhatt
President Hugo Chavez har nemlig solid oppslutning på meningsmålingene. Han er en radikal og reformvennlig statssjef som ønsker omfattende endringer i hjemlandet. Han vil bedre situasjonen for landets fattige folkeflertall gjennom sosial utjevning og omfordeling av jord. Dette er ikke populært blandt de som til nå har hatt arbeid og ordnet økonomi, og disse ønsker ikke å fortsette med en president som skjærer over den grenen de sitter på.
Men for millioner av marginaliserte er Chavez deres eneste håp. Hvis Chavez klarer å mobilisere denne velgergruppen bør han overleve folkets mistillitsforslag.
Enhetsfront

Opposisjonelle samler seg for å iverksette underskriftskampanjen (Scanpix/AFP)
Opposisjonen er riktignok bredt sammensatt, men det betyr ikke at den er samlet. De 27 partiene, organisasjonene og grupperingene som står sammen mot president Chavez har ingen felles plattform eller felles strategi ut over det felles ønsket om å kvitte seg med en brysom motstander. De har ingen felles kandidat som kan samle alle de 27 grupperingene mot Chavez. Den bredt sammensatte opposisjonen er også den løst sammensatte opposisjonen, og i følge politiske kommentatorer har de i sine rekker ingen karismatisk folketaler som gjennom sin utstråling og personlighet kan utfordre den sittende presidenten.
Snarere tvert i mot - Chavez behersker talerstolen som ingen andre. Opposisjonen kan altså ende opp med å vinne konflikten og gå seirende ut av striden for så å oppleve at Chavez ikke bare blir sittende ut perioden, men søker gjenvalg for seks nye år i 2006. Det kan bli prisen for ikke å samle seg om eller "spa opp" en skikkelig utfordrer.