Hopp til innhold

Ukrainas statsminister vil gå av

Ukrainas statsminister Oleksyj Gontsjaruk tilbyr seg å gå av etter kritiske uttalelser om president Zelenskyj.

President Volodymyr Zelenskyj og statsminister Oleksyj Gontsjaruk.

President Volodymyr Zelenskyj (til venstre) og statsminister Oleksyj Gontsjaruk.

Foto: Sergei Supinsky / AFP

– Jeg påtok meg dette vervet for å gjennomføre presidentens program. Han er et eksempel på gjennomsiktighet og anstendighet for meg, skriver Gontsjaruk på Facebook.

– Men, for å fjerne enhver tvil rundt vår respekt for og tillit til presidenten, har jeg skrevet et oppsigelsesbrev og gitt det til presidenten, legger han til.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt beskjed om at han vil komme med et svar på saken i løpet av fredag ettermiddag.

Har også gitt etterforskningsmyndighetene i landet to uker på seg til å finne hvem det er som står bak avlyttingen der statsministeren antyder at presidenten ikke har greie på økonomi.

Dette skjer smatidig som ukrainsk politi også etterforsker om det ble drevet ulovlig overvåking av den tidligere amerikanske ambassadøren til Ukraina Marie Yovanovitch. I følge bevis som er lagt fram i riksrettsaken mot USAs president Donald Trump, er det kommet fram at en nær medarbeider til Trumps advokat Rudy Giuliani skal har antydet at Yovanovitch ble overvåket mens hun var i Ukraina.

Dette fordi hun motsatte seg forsøk på å sette i gang etterforskning av de demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og hans sønn Hunters forretningsvirksomhet i Ukraina.

– Presidenten forstår ikke økonomi

Tidligere denne uka dukket det opp et lydopptak fra et møte hvor statsministeren og flere statsråder var til stede.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en velkomstseremoni for ukrainere som ble løslatt i en fangeutveksling med Russland. 29. desember 2019 på flyplassen i Kiev

President Volodymyr Zelenskyj deltar i en velkomstseremoni for ukrainere som kommer hjem i forbindelse med en fangeutveksling med Russland. Kiev, 29. desember 2019.

Foto: Sergei Chuzavkov / AFP

På opptaket er det en person som sies å være statsminister Gontsjaruk og som gir råd om hvordan en skal snakke om landets økonomi med en president «som ikke forstår hvordan øknomien fungerer».

Volodymyr Zelenskyj har bakgrunn som TV - kjendis og at ingen politisk erfaring da han med mer enn 70 prosent av stemmene i mars i 2019 ble valgt til nye president i Ukraina etter Petro Porosjenko.

I et innlegg på Facebook sier Gontsjaruk at lydopptakene var fiksede fragmenter av flere regjeringsmøter, og at hensikten var å skape et inntrykk av at teamet hans ikke respekterer presidenten.

Gontsjaruk har vært statsminister siden august.

Får støtte fra økonomiministeren

Ministeren for økonomi, handel og jordbruk, Timofiy Mylovanov, sier i en kommentar at Gontsjaruk er «den beste statsministeren i Ukrainas historie».

Olesky Gontsjaruk i den ukrainske nasjonalforsamlingen. 29. april 2019

Oleskiy Gontsjaruk snakker i den ukrainske nasjonalforsamlingen like etter at han ble utnevnt som statsminister, 29. august 2019.

Foto: Sergei Supinsky / AFP

– Det finnes ingen korrupsjon i regjeringen, ingen sugerør i statskassa og ingen plyndring av statlige foretak. Det finnes ingen kvoter for politiske utnevnelser, sier Mylovanov.

Han mener at statsministeren blir angrepet av folk som ønsker seg en mer bestikkelig statsminister.

Presidenten bestemmer

Det er president Volodymyr Zelenskyj som nå må ta stilling til om han skal akseptere statsministerens avskjedssøknad.

I følge nyhetsbyret Reuters så har Gontsjaruk etter at han kom med sitt tilbud om å gå av antydet at det er for tidlig å konkludere med om dette er en trussel som er alvorlig ment.

Som TV-komiker har Zelenskyj gjort karriere ved blant annet å parodiere en selvhøytidelig president.

Nå må han vurdere hvor viktig det er å beholde Gontsjaruk samtidig med at han også skal forsvare presidentembetets verdighet og autoritet.

Zelenskyj skal etter planen i dag snakke i det ukrainske parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt