Hopp til innhold

Flere hundre tusen barn rammet av konflikten i Ukraina

MOSKVA (NRK): Nærmere 250 barn og unge drept eller såret. Barnehjemsbarn har blitt kidnappet. Barn brukes hensynsløst i propagandaen fra de stridende partene. Slik er virkeligheten under krigshandlingene i Ukraina.

Barn i Gorske

NÆR FRONTLINJEN: Barna i byen Gorske bor bare noen kilometer fra frontlinjen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene

Foto: Jurij Linkevitsj, NRK

Den 12. juni 2014 ble en buss med 16 barn og deres to voksne barnepassere fra et barnehjem i byen Snizje øst i Donetsk fylke stoppet av prorussiske separatister.

Bussen var på vei bort fra krigssonen vestover til byen Dnipropetrovsk, men de prorussiske separatistene tvang den til å kjøre tilbake og over grensen til Russland.

Dette utviklet seg til en internasjonal skandale, men barna og deres passere ble til slutt sendt tilbake til Ukraina.

Barnehjemsbarn forsøkt kidnappet

Under de hardeste kampene i Ukraina sommeren 2014 ble de fleste barn i barnehjem og barnesykehus evakuert ut av krigssonen til andre deler av Ukraina, men det ukrainske sosialdepartementet har laget en rapport som viser at barn fra 15 mindre familiebarnehjem har blitt tatt over til Russland, utenfor kontroll av ukrainske myndigheter.

Det var også tilfeller der de prorussiske separatistene helt nektet å evakuere barn fra barnehjem, blant annet 46 barn smittet av hiv fra et hjem i byen Makiivka øst for Donetsk by.

Nærmere 250 barn og unge drept eller såret på grunn av krigshandlingene i Ukraina, men det har også vært tilfeller kidnappinger av barnehjemsbarn og hensynsløs bruk av barn i propagandaene fra de stridende partene.

Dette er inntrykk som NRKs fotograf Jurij Linkevitsj har satt sammen fra Ukraina

Konflikten i Ukraina har nå vart i snart et og et halvt år, og den rammer naturligvis også mange barn og unge.

Mer enn fem millioner mennesker bodde i de områdene som nå er rammet av krig, minst 1.5 millioner av disse var barn eller unge.

Etter at konflikten brøt ut for fullt våren 2014 har minst 1,4 millioner flyktet, både til andre deler av Ukraina mens også over grensen til Russland. Blant dem er også Aleksej og Alina Karpinjuk, tenåringsforeldre til lille Igor, og fra industribyen Alsjevsk i Luhansk fylke.

– Forholdene der ble bare verre og verre, og for oss med et lite barn følte vi det var tryggest å komme oss over til ukrainskkontrollert område sier Sergej til NRK.

Han forteller at det var nesten umulig å finne jobb, og at prisene på mat var lagt høyere enn det de er i regjeringskontrollert område.

FAMILIEN

Sergej og Alina Karpenjuk har tatt med seg sønnen Igor til regjeringskontrollert område.

Foto: Jurij Linkevitsj, NRK

Nå bor Sergej og Alina på et lite rom i den provisorisk flyktningleiren Romasjka utenfor Ukrainas nest største by Kharkiv, sammen med flyktninger fra andre deler av øst-Ukraina. De fleste av dem er foreldre med barn. Overraskende mange av dem er nyfødte.

Adopsjoner ute av kontroll

Men krigen har også gjort at sosiale systemer som fra før var skjøre, har brutt sammen. Det har rammet mange barn.

Det ukrainske sosialdepartementet har også registrert et økt antall adopsjoner i krigsområdene. 345 barn ble adoptert bare fra den delen av Luhansk og Donetsk fylker som er kontrollert av de prorussiske separatistene i 2014 og fram til 1. juni år, ifølge departementet.

Ukrainske myndigheter er bekymret over kontrollen med disse adopsjonene, som skjer i en del av landet som i praksis er helt utenfor deres kontroll.

Les mer på det ukrainske sosialdepartementets info om saken (på russisk)

Hvordan beskytte seg mot miner

FNs organisasjon for barn, UNICEF, gikk i juni ut med en rapport som fortalte av nærmere 250 barn er drept eller såret som en følge av krigshandlingene øst i Ukraina siden mars 2014.

UNICEF regner med at dette tallet er høyere i virkeligheten fordi det er vanskelig å få full oversikt over det som skjer i krigsområdet.

– Når volden nå igjen er i ferd med å øke, særlig i Donetsk fylke, må vi ikke glemme at tusenvis av barn fremdeles lever i konfliktområdene, og at hver eneste skutt kule og granat er en trussel mot deres liv sier Giovanna Barberis, som er UNICEFs utsending til Ukraina.

UNICEF har blant annet satt i gang et program for å informere en halv million mennesker i krigsområdene om hvordan de kan beskytte seg mot miner og eksplosiver som finnes i området.

Mer om UNICEFS arbeid i Ukraina her

Katja

Katja Jatsenko fødte datteren Viktoria i flyktningleiren utenfor Kharkiv

Foto: Jurij Linkevitsj, NRK

– Vi satt som om det var vår siste time, vi ventet stadig på at krigen skulle komme. Vi følte at det bare ble farligere og farligere for alle, forteller Katja Jatsenko, en annen av flyktningene NRK møtte i Romasjka.

Også hun valgte å ta med seg barna og dra over til ukrainskkontrollert område, fra byen Gorlovka som ligger helt i frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene.

Barn i ingenmannsland

For mange er det også viktig at de kommer seg over til regjeringskontrollert område for å få registrert barnet sitt på riktig vis. De to «folkerepublikkene» fjerner seg for hver dag som går mer og mer fra resten av Ukraina, og nyfødte barn blir ikke automatisk registrert som borgere av Ukraina.

Det er også skapt usikkerhet om ungdommer som går ut av skolen eller universiteter får godkjent sine eksamenspapirer.

Representanter for folkerepublikkene har flere ganger vært i Moskva for å få russiske myndigheter til å godkjenne eksamenspapirer fra høyskoler og universiteter som ligger i områder de kontrollerer, og russiske myndigheter har ved en del tilfeller sagt at disse papirene vil bli godtatt i tråd med russiske regler.

Men en stor del av undervisningsinstitusjonene har for lengst pakket sammen og flyttet over til regjeringskontrollert område, i påvente av at situasjonen en gang vil normaliseres.

– Jeg vet ikke når vi kan flytte tilbake til Alsjevsk, sier Sergej Karpinjuk, mens han holder en fornøyd Igor opp i været.

– Det er ikke så nøye for oss hvem som til slutt vinner denne konflikten, bare at det blir en løsning og på sikt fred, sier den unge faren i flyktningleiren utenfor Kharkiv.

Barn i Slavjansk

Torget i Slavjansk i Donetsk fylke. Både barn og voksne håper nå at det endelig skal bli fred.

Foto: Jurij Linkevitsj, NRK

SISTE NYTT

Siste nytt