NRK Meny
Normal

Uenige om rekkefølgen opp av gruva

Gruvearbeiderne som sitter innesperret nesten 700 meter under bakken i Chile krangler nå om hvem som skal reddes opp sist.

Video SIST-OPP-111010-DR0630_MXF_Innboks.MP4

Moralen hos de 33 gruvearbeiderne er god, sier helseminister Jaime Manalich.

Redningskapsel i Chile
Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Evakueringen av de 33 gruvearbeiderne er ventet å begynne onsdag. Da skal gruvearbeiderne heises opp én etter én.

Selv om de har sittet innesperret i over to måneder, klarer de ikke å bli enige om hvem som skal reddes opp sist.

Skryter av mennene

Chiles helseminister Jaime Manalich sier avgjørelsen er vanskelig for mennene, men han berømmer samtidig deres innstilling.

– Jeg har snakket med dem, og jeg sa at vi må bli enige om en rekkefølge ut av gruven, og at rekkefølgen vil bli avgjort i samarbeid med dem.

– Hva var reaksjonen fra mennene? «Ja, minister. Jeg vil være sistemann opp. Nei, sa en annen. Jeg har sagt at jeg vil være igjen til slutt.»

– En tredje person sa: «Nei, nei, nei. Det blir meg,» ifølge helseministeren.

Til nyhetsbyrået AP sa Manalich også at flere har meldt seg til å være førstemann opp.

Gruvearbeiderne skal deles inn i tre grupper når de skal heises opp.

Mennene som er friske og har den største tekniske innsikten vil bli fraktet opp først, i tilfelle noe går galt.

Så vil de svakeste heises opp. De sterkeste gruvearbeiderne er de siste som kommer opp. Men myndighetenes forløpige liste skal være hemmelig.

Video CHILE-KAPSEL-260910-WW_MXF_Innboks.MP4

Helsepersonell sendes ned

Dn endelige rekkefølgen vil likevel bli avgjort av medisinsk personell som vil ta seg ned til arbeiderne. To helsearbeidere, en fra marinen og en fra gruveselskapet, vil forberede mennene på reisen mot overflaten.

Eksperter frykter at blodtrykket plutselig vil falle på vei opp. I tillegg frykter de at blodet kan bli tykt og koagulere. For å hindre dette blir arbeiderne bedt om å ta aspirin.

Gruvearbeiderne er også satt på en spesiell høykaloridiett donert av NASA. Dietten skal forhindre dem fra å bli kvalm på vei opp. Kapselen, som skal frakte dem opp, vil rotere 350 grader 10 til 12 ganger.

Men myndighetens største frykt er at de skal få panikk på vei opp.

Grundig sjekk

Det bygges nå en ny utsiktsplattform, slik at journalister og pårørende på avstand kan få følge med når mennene kommer ut fra gruva. De vil få anledning til å møte ett eller to familiemedlemmer før de umiddelbart fraktes til et feltsykehus som er satt opp.

Etter en grundig legesjekk som vil ta et par timer, vil de så bli gjenforent med sine familier, før de flys til sykehus hvor de vil bli liggende i minst to dager for ytterligere tester.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt