NRK Meny
Normal

Redningskapselen «Phoenix» skal frakte 33 gruvearbeidere i Chile tilbake til overflaten

Det spesialdesignede stålburet som skal frakte opp de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile er nå på plass. En tur med stålburet ventes å ta mellom 15 og 20 minutter.

Video KAPSEL-PRØVE-260910-WW_MXF_Innboks.MP4

Gruveminister Laurence Golborne tester ut stålburet som skal brukes til å redde de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile opp i dagslyset.

Redningskapsel i Chile

En tur med dette stålburet ventes å ta mellom 15 og 20 minutter.

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Det første av i alt tre stålbur, som er designet for å hente opp de 33 savnede arbeiderne i San Jose-gruva, ankom lørdag. I tillegg ankommer to reservebur neste uke. «»

Når den endelige redningsoperasjonen settes i gang, vil det ta over ett døgn å bringe de 33 mennene opp i lyset, skriver NTB.

53 cm bred

Da familiene til arbeiderne, som har samlet ved inngangen til gruven, fikk se redningskapselen brøt de ut jubel. Sammen med familiene til arbeidene var Chiles gruveminiseter.

– Det er relativt komfortabelt å stå i den, og du kan oppholde deg i den i 10 til 15 minutter uten noen ubehageligheter, sa Golborne da han prøvde kapselen.

Familiene fikk også prøve hvordan de er å oppholde seg i det 420 kilo tunge stålburet.

– Jeg forestilte meg at jeg er broren min på vei opp av gruven. Jeg er veldig spent nå, sa en av brødrene til de 33 arbeiderne etter en liten prøve.

Video CHILE-KAPSEL-260910-WW_MXF_Innboks.MP4

Se animasjonen av hvordan de 33 arbeiderne skal fraktes opp.

Innvendig er stålburet 1,90 meter høyt og omtrent 53 cm i bredden. Stålburet er spesiallaget av den chilenske marinen, og skal frakte gruvearbeiderne opp gjennom en 60-70 centimeter brede sjakt som er i ferd med å ferdigbores.

Hullet må ved hjelp av større borekroner, slik at sjakten blir bred nok til å få fraktet ut de innesperrede gruvearbeiderne.

Dette arbeidet vil ta flere uker. Det er fortsatt usikkert hvor lang tid det vil ta, men tidligere denne uken ble det hevdet at alle kan være reddet ut i løpet av oktober.

90 minutter med luft

– Hele kapselen er omtrent tre meter høy. I bunnen sitter tre flasker med luft, de inneholder 40 prosent oksygen og 60 prosent nitrogen, sier Chiles helseminister Jaime Manalich.

Manalich sier det er nok luft i flaskene til å holde seg i live i 90 minutter. En tur med stålburet ventes å ta mellom 15 og 20 minutter.

Inne i buret vil det være festet en mikrofon slik at arbeideren som reddes opp kan holde kontakten både med dem som er igjen i gruven og dem som venter på toppen, skriver nyhetsbyrået AP.

– Hvis det skulle skje en ulykke på vei opp, for eksempel at stålburet kiler seg fast., så kan bunnen åpnes og arbeideren fires ned i gruven igjen, sier Manalich.

Sju uker

Redningsarbeiderne har allerede jobbet på spreng dag og natt i sju uker, men ventetiden over bakken kan ikke sammenlignes med den som de 33 arbeiderne som er fanget i et hulrom nede i den mørke gruva har gjennomgått, skriver NTB.

I forrige uke kom det et gjennombrudd i redningsaksjonen da man endelig klarte å bore seg helt fram til arbeiderne. Sjakten som bare var noen centimeter bred, skal nå utvides, slik at stålburene får plass.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt