NRK Meny
Normal

Tysk forsker reddet opp fra grotte

Den skadde grotteforskeren som satt fanget i Tysklands dypeste hule, er reddet ut etter tolv dager.

Reddet ut av grotte

Huleforskeren Johann Westhauser ble torsdag reddet opp fra hulen han har vært fanget i i tolv dager. Disse bildene ble tatt mandag, under den langvarige redningsaksjonen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Redningsaksjonen har pågått i flere døgn, og den skadde forskeren, 52 år gamle Johann Westerhauser, lå mandag på rundt 700 meters dyp. Han ble reddet helt ut av grotten klokka 11.44 torsdag etter å ha blitt dratt opp på en båre gjennom seks kilometer gjennom mørke grotteganger og trange sprekker.

– Han er brakt til overflaten og får akutt medisinsk hjelp, sier en kilde i redningsapparatet til AFP.

Rundt 70 redningsmannskaper var nede i hulen for å hjelpe 52-åringen opp igjen. Totalt har et hundretalls personer vært involvert i redningsaksjonen, ifølge AFP.

Heist opp 180 meter

Westerhauser ble brakt opp av grotten på en glassfiber-båre, som redningsmannskapene har manøvrert gjennom grottas labyrintlignende nettverk av tunneler. Forseringen av underjordiske innsjøer og fosser har gjort arbeidet ekstra utfordrende, ifølge tyske medier.

Operasjonen har pågått i etapper, hvor den siste innebar å heise 52-åringen opp en loddrett kanal på rundt 180 meter. Redningsarbeidet ble utført av erfarne gruvearbeidere og medisinsk personell fra flere land, deriblant Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits og Kroatia.

Artikkelen fortsetter.

Laster Twitter-innhold

Truffet av stein

Westhauser fikk skader i hode og bryst da han ble truffet av en stein 8. juni og klarte derfor ikke å ta seg ut på egen hånd. Han er med i et forskerteam som har utforsket grotten, som først ble oppdaget i 1995. Ikke før i 2002 ble gruva utforsket og kartlagt for første gang.

Etter uhellet klatret en av mannens kolleger ut for å be om hjelp. Det tok ham hele tolv timer å komme seg ut av den 1.148 meter dype hulen, som ligger i Bayern like ved grensen til Østerrike.

Hulen er en del av det dypeste grottesystemet i Tyskland, som består av tunneler, sjakter og grotter på i alt 19,2 kilometer.

Få siste nytt om saken i NRKs nyhetssenter

Redningsarbeid Tyskland

Et hundretalls personer har vært involvert i arbeidet med å få Johann Westerhauser opp av grotta.

Foto: Nicolas Armer / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt