NRK Meny
Normal

Tyrkia ønsker forsoning med Israel

Men de krever fortsatt en unnskyldning og et tilbud om erstatning for det dødelige raidet på et skip med humanitær hjelp til Gaza i mai.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

ARKIVBILDE: Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu håper at forholdet til Israel forbedres.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Tyrkia er villig til å forsone seg med Israel. Vi ønsker å ha fredelige forbindelser med alle. Hvorfor skulle vi ikke ha det med Israel som vi hadde gode forbindelser med inntil 2008, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu søndag.

Samtidig gjentok han det tyrkiske kravet om at Israel først må be om unnskyldning for angrepet på Mavi Marmara som kostet ni tyrkere livet, melder NTB.

Israel vil ikke unskylde seg

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman gjør det klart at Israel ikke vil unnskylde seg for angrepet i mai på et tyrkisk skip som var på vei til Gaza med humanitær hjelp.

– De som må unnskylde seg er den tyrkiske regjeringen som støtter terror. Det kommer ingen unnskyldning fra Israel, sa Lieberman søndag på et møte med Israels ambassadører rundt om i verden.

Muslimske Tyrkia hadde i mange år gode militære bånd og handelsforbindelser med Israel. Men forholdet ble forsuret av Gaza-krigen i årsskiftet 2008/2009 og angrepet på Mavi Marmara.

Mavi Marmara

MAVI MARMARA: Forholdet mellom landene ble sterkt svekket etter bordingen av et tyrkisk Gaza-skip i mai.

Foto: MAARIV / Reuters

– Sendte hjelp med en gang

En skogbrann rystet Israel i desember. 42 mennesker døde og mange familier ble husløse i brannen som herjet i fire dager i nordlige deler av landet.

Israel har flere hundre moderne jagerfly, men ingen brannslukningsfly. Tyrkias statsminister, som egentlig er rasende på israelerne etter den tragiske bordingen av hjelpeflåten til Gaza, var en av de første som kom med tilbud om hjelp.

Ahmet Davutoglu sier at det tok dem to minutter å ta beslutningen om å sende hjelp til Israel under skogbrannen, skriver den tyrkiske avisen Hürriyet.

– Dersom situasjonen hadde vært omvendt, er jeg sikker på at den israelske regjeringen hadde diskutert i dagevis før landet hadde kommet Tyrkia til unnsetning, sier utenriksministeren.

Vil ha et godt forhold til Tyrkia

Israels utenrikspolitiske talsmann Yigal Palmor håper at forholdet til Tyrkia forbedres.

Vi har aldri lagt skjul på at vi vil ha et godt forholdt til Tyrkia. Det har alltid vært vårt mål, og det skal det fortsette å være, sier Palmor.

Han sier også Israel har kommet med humanitær hjelp til Tyrkia ved flere tilfeller.

– Israel kom med bistand til Tyrkia under to jordskjelv. For kort tid siden kom vi også med et tilbud om hjelp, som Tyrkia avslo, sier Palmor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt