Tyrkia avviser Fogh Rasmussen

Tyrkias statsminister vil ikke ha Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekretær i NATO.

Recep Tayyip Erdogan
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Fogh Rasmussen har lenge vært tippet som en av de sterkeste kandidatene til å overta etter nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer.

Først i går bekreftet den danske statsministeren at han er kandidat.

I dag sier Recep Tayyip Erdogan nei.

To ankepunkter

På en konferanse i London sa Erdogan at Danmark ikke har etterkommet en tyrkisk oppfordret om å stenge en tv-stasjon som knyttes til kurdiske opprørere og som sender fra Danmark.

I tillegg er tyrkerne irriterte på Fogh Rasmussen for hans holdning under striden om Muhammed-tegningene som førte til voldsomme demonstrasjoner i flere muslimske land, demonstrasjoner som i første rekke var rettet mot Danmark, men som også gikk utover Norge.

På konferansen i London viste Erdogan til disse ankepunktene.

- Hvordan kan de som ikke har bidratt til fred tidligere bidra til fred i framtida? Vi tviler, og mitt personlige syn er negativt, sa Erdogan.

Erdogan sa at NATO er en organisasjon som skal garantere fred, og understreket at Tyrkia absolutt er imot at NATO skal miste styrke.

Ikke overraskende

Selv om Erdogan var klar i talen i dag, kom ikke uttalelsen som noen stor overraskelse.

Tyrkiske representanter har antydet motstanden mot Fogh Rasmussen de siste ukene med de samme ankepunktene som Erdogan peker på.

Fogh Rasmussen har støtte fra land som USA, England, Tyskland og Frankrike.

Jaap de Hoop Scheffers etterfølger kan bli valgt på helgens NATO-toppmøte i Brussel. Tyrkias klare nei i dag kan stikke kjepper i hjulene for slike planer.

Uformelt valg

Valget av generalsekretær i NATO skjer uformelt og ikke etter fastlagte prosedyrer. Det innebærer at Tyrkias nei i dag ikke er et veto mot Fogh Rasmussen.

Når den nye generalsekretæren er valgt, vil vedtaket utad bli presentert som enstemmig, enten Jaap de Hoop Scheffers etterfølger heter Anders Fogh Rasmussen eller noe annet.

SISTE NYTT

Siste nytt