Turister omkom i vulkanutbrudd

Turistene var advart på forhånd om at det kunne komme et utbrudd. Nå er minst fem av dem døde. 18 ble reddet vekk. Politiet tror ikke det er noen overlevende igjen på vulkanøya i New Zealand.

Turister etter vulkanutbrudd

FORSØKER Å KOMME VEKK: En gruppe turister søkte mot en ødelagt molo i påvente av å bli reddet vekk fra vulkanøya. 18 mennesker ble hentet vekk fra øya i live.

Foto: Michael Schade

Utbruddet på øya White Island skjedde i 14-tiden lokal tid. Øya ligger 50 kilometer nord for Nordøya på New Zealand. Et tosifret antall personer er savnet, og fem er bekreftet omkommet, det melder politiet.

Laster kart, vennligst vent...

Politiet i New Zealand melder mandag ettermiddag at de ikke tror det er noen overlevende på vulkanøya.

– Vi har ikke funnet noen tegn spor av liv til tross for intens leting med fly og helikopter, opplyser politiet.

Vulkan på New Zealand har utbrudd

EKSPLOSIVT: Mesteparten av den lille øya ble dekket av aske da vulkanen plutselig spydde ut varme gasser og aske. Forholdene på øya gjør en redningsaksjon vanskelig.

Foto: AP

– En forferdelig tragedie utspiller seg i New Zealand, og australske borgere er involvert, melder statsministeren i Australia, Scott Morrison, på Twitter.

De omkomme ble fraktet vekk fra øya i turistbåter kort tid etter utbruddet. Politiet tror at alle som var i live etter utbruddet ble hentet ut i løpet av de første minuttene.

Gikk mot vulkanen

Et kamera som er montert på øya, viste folk som gikk mot vulkanen like før utbruddet, skriver New Zealand Herald. Bildet ble tatt klokken 14.10 lokal tid. Omtrent minuttet senere skjedde utbruddet.

De 18 som ble reddet vekk fra øya i live er alle skadet.

Ett helikopter som er skadet under et vulkanutbrudd

ØDELAGT: Hele øya er dekket av aske. I dette bildet er det mulig å se et helikopter som er ødelagt.

Foto: Michael Schade

Turisten Michael Schade var med i en av gruppene som besøkte øya da utbruddet skjedde. Han har publisert en rekke videoer og bilder i sosiale medier. Ett av bildene viser et ødelagt helikopter. Et annet viser mennesker som søker tilflukt på en ødelagt molo.

Laster Twitter-innhold

– Det er helt utrolig å tenke på at hele gruppen vår sto på land tretti minutter før utbruddet, skriver Schade.

Turister tar bilde av vulkanutbrudd

UNNSLAPP: Gruppen til Michael Schade hadde nettopp forlatt øya da utbruddet kom.

Foto: Michael Schade

– Mine tanker går nå til familiene til de menneskene som ikke er gjort rede for, legger Schade til.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig aksjon

Redningspersonell var mandag formiddag ikke på øya. Det ble regnet som for farlig. En eventuell søkeoperasjon på øya blir beskrevet som utfordrende på grunn av forholdene.

– Vi vil vurdere på nytt om det er trygt å dra til øya, men vi vet ikke når vi kommer til å ta en beslutning, opplyser Tims.

P-3 Orion som har lett etter savnede på vulkanøya

FOR FARLIG: Flightradar24 har fanget opp et P3-Orion overvåkingsfly som har lett etter savnede på vulkanøya. Politiet melder at det nå er for risikabelt å reise til øya for å lete. Det er opprettet en flyforbudssone rundt vulkanøya.

Foto: Flightradar24

Fra Royal Caribbean Cruises

Mange av dem som var på vulkanøya, var cruiseturister fra skipet «Ovation of the Seas». Det bekrefter cruiseselskapet som eier skipet.

Det er 17 nordiske gjester om bord på skipet, men ingen av disse var i land på øya gjennom utflukter fra skipet eller fra egen hånd, sier Nina Edwardsen, marked- og kommunikasjonssjef i Royal Caribbean Cruises Norden til VG.

Skadde etter vulkanutbrudd

KRITISK SKADD: Flere av de overlevende hadde alvorlige skader.

Foto: Katee Shanls / AP

Nivå tre

GeoNet, som overvåker vulkanene på New Zealand, melder at vulkanutbruddet var på nivå fire, i en skala der fem er et stort vulkanutbrudd. Dette er nå redusert til nivå tre.

Aske ble sendt 3.600 meter opp i lufta under utbruddet, ifølge myndighetene.

Politiet har bedt folk unngå områder som ligger nære utbruddet.

White Island, også kalt Whakaari, er en ubebodd vulkansk øy nord for Nordøya. Ifølge GeoNet er vulkanen den mest aktive vulkankjeglen på New Zealand. Øya besøkes jevnlig av små grupper turister.

Siste gangen den hadde et stort utbrudd var i 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt