Hopp til innhold

Turistene flykter fra ferieparadis

Det kenyanske turistmaskineriet er i ferd med å stoppe opp. Årsaken er somaliere som tar seg over grensa og kidnapper vestlige turister. Regningen får vanlige kenyanere, som mister levebrødet sitt.

Video Turistene flykter fra ferieparadis

Turistene flykter fra ferieparadis

Lars Sigurd Sunnanå, Afrikas Horn
Foto: NRK

Katten ligger foran dørstokken til strandvillaen utenfor Lamu hvor franske Marie Dedieu (66) ble kidnappet av en gjeng tungt bevæpnede somaliere for vel en måned siden.

Katten har ikke skjønt at matmor ikke kommer hjem, og venter fortsatt.

Marie Dedieu var lam og brukte rullestol etter en alvorlig bilulykke. Hun led også av kreft.

I det kenyanske ferieparadiset har folk vanskelig for å forstå hvorfor akkurat hun skulle bli tatt og ført sjøveien til havnebyen Kismayo i Somalia, som kontrolleres av den islamistiske opprørsbevegelsen Al Shabab.

Marie Dedieu

Marie Dedieu hadde bodd på Lamu de siste sju årene.

Foto: HO / Afp

Marie Dedieu hadde leid strandvillaen på åremål de siste sju årene, og eieren av den har ingen annen forklaring på bortføringen enn denne:

– Det var nok fordi hun var lam, mener Abdalla Fadhil.

– De som gjennomførte kidnappingen, må ha trodd at myndighetene i Frankrike ville synes så synd på henne at de kunne få ekstra mye i løsepenger.

Forlatt ferieparadis

Lamu med sin særegne swahilikultur er en av indrefiletene i den kenyanske turistindustrien. Byen står på Unescos verdensarvliste og trekker årlig til seg titusenvis av besøkende fra hele verden.

Dronning Sonja og kong Harald ferierte i all stillhet i Lamu i mars i år. Men det gjør de nok ikke på en stund.

Etter bortføringen av Marie Dedieu har utenriksdepartementene i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Norge og Sverige og en rekke andre europeiske land frarådet sine borgere å dra så nær grensen til Somalia.

Lamus turistmaskineri er gått i stå. Avbestillingene er strømmet inn til hoteller og gjestehus, og innbyggerne i Lamu fatter knapt hva som har rammet dem.

– Jeg åpner, stenger, åpner og stenger igjen. Men jeg kunne like gjerne ha latt vær, sier Patrick Kahindi Menza til NRK.

Han er suvenirselger og har ikke hatt en handel på flere uker.

– Det er bortkastet tid og energi, men hva skal jeg gjøre? Det er dette jeg og familien min lever av.

Kidnappingen av Dedieu merkes også på andre måter, forteller Siw-Inger Halling ved Universitetet i Uppsala. Hun har akkurat publisert en forskningsrapport om turismen i det spesielle kenyanske øysamfunnet.

– Lamu har stått for trygghet, sikkerhet og omsorg for hverandre. At noen kommer inn og kidnapper et menneske, er å krenke hele Lamus identitet og alle menneskene som bor her, sier Halling.

Godt planlagt

Den kenyanske hæren rykket for snaue tre uker siden inn over grensen til Somalia for å nedkjempe Al Shabab.

Offisielt kom invasjonen et svar på kidnappingen av den franske kvinnen og flere utenlandske hjelpearbeidere i Kenya, men den synes å være planlagt i god tid før disse bortføringene fant sted.

Kenyanske soldater på grensen mot Somalia

To kenyanske soldater i nærheten av byen Liboi, på vei mot grensen mellom Kenya og Somalia.

Foto: STR / Ap

Målet er å tvinge Al Shabab ut av Kismayo. Havnebyen er en viktig inntektskilde for opprørsbevegelsen, som krever toll og avgifter på varer som kommer inn og går ut.

Kenyanske myndigheter på sin side, er lite interessert i at Al Shabab skal erobre en slik posisjon, særlig når de også nå truer kenyanske interesser.

Meldingene fra frontavsnittene inne i Somalia har hittil vært sparsomme og til dels uklare. Men invasjoner og kriger går sjelden helt som planlagt, og det er fremdeles ikke gitt hvem som vinner, Kenya eller Al Shabab.

SISTE NYTT

Siste nytt