Hopp til innhold

Turisme og terrorfrykt i Paris

PARIS (NRK): – Hvor er alle turistene? spør Sojin Kim, 20 år fra Seoul i Sør-Korea. Hun har kommet til Europa for første gang sammen sin kusine. De to unge jentene dro til Paris til tross for advarsler fra foreldre og venner om terrorfare. Alle er ikke som dem.

Sojin Kim (20) og Chaehwan Kim (18) fra Sør-Korea i Paris

Kusinene Sojin Kim (20) og Chaehwan Kim (18) hadde ventet lange køer og mange folk, men føler de har Paris nesten helt for seg selv.

Foto: Jorne van Damme / NRK

– Jeg trodde det skulle være overbefolket her, men det er jo nesten tomt, sier Sojin Kim i hagene like ved Louvre-museet midt i Paris.

Og det er nettopp asiatene som sammen med amerikanerne har sviktet Europa og Frankrike spesielt.

Kinesere og japanere har avbestilt gruppereiser i stor skala i bakkant av massakren i Nice på Frankrikes nasjonaldag 14. juli. Hotellbookingene i Paris er ned med et tosifret antall i juli, og flyselskapene rapporterer om et fall i billettbestillinger til Frankrike på 20 prosent i august og september.

Paris

Turistene pleier i sommermånedene å stå tett på dekket til turistbåtene som kjører opp og ned Seinen, nå er det heller glissent på dekk.

Foto: NRK

Tomme bord

Og en tur langs Seinen denne uka bekrefter bildet. Det er glissent på flere av turistbåtene og ved Cafe Faust like under den berømte Pont Alexandre er det helt tomt ved bordene. De håndfull ansatte sitter ved et bord, prater og ser ut som de kjeder seg.

Daglig leder Anissa Ghelaisse beklager seg og forklarer at først røk restauranten de hadde rett under broen. Nå er besøket i kafeen halvert på dagtid fordi turistene svikter. På kveldene er det bar her og mange lokale kommer dit, men nå er det ferietid også for pariserne.

Ghelaisse snur seg og peker på politisperringer på begge sider av kafeen. Hun tror de har gjort dette for å hindre en lignende hendelse som terroren i Nice da en tung lastebil satte full fart inn i folkemengden på fortauet og meide ned og drepte 84 mennesker.

Daglig leder Anissa Ghelaisse ved Cafe Faust i Paris

Anissa Ghelaisse, daglig leder av berømte Cafe Faust, er en av mange som er fortvilet over hva terroren har ført til av nedgang av besøkende. Restauranten har de allerede stengt, men også kafedelen sliter.

Foto: Jorne van Damme / NRK

Folkefester avlyses

Terrorfrykten har virkelig tatt taket på Frankrike. Regjeringen og myndighetene vet godt at de får skylden når terroraksjonene skjer. Slik var det i Nice, der mange har ment at sikkerhetstiltakene var for dårlige.

Kritikken har kommet på nytt etter det groteske drapet på en katolsk prest i en forstad til Rouen for kort tid siden. Og det i selveste kirken under morgenmessen. En av gjerningsmennene satt i husarrest påført fotlenke mens han ventet på en terrorrettssak. Allikevel klarte ikke politiet stanse ham.

Hendelsene viser at terroren kan skje hvor som helst, ikke bare i storbyene. Dermed har det blitt lett å avlyse arrangementer der det vanligvis kommer store folkemengder. Seinest fredag måtte borgermesteren i Lille i Nord-Frankrike avlyse et årlig marked.

I Nice ble selvsagt den planlagte årlige jazzfestivalen tatt av plakaten. Planlagte cruisebåtanløp ble kansellert på kort varsel.

Politi på et hjørne i Paris

Store politistyrker er ute i Paris sine gater. Men det er stille i den franske hovedstaden i sommer, med parisere på ferie og turister som glimrer med sitt fravær.

Foto: Jorne van Damme / NRK

Terror-rykter ved Eiffeltårnet

Like utenfor Eiffeltårnet møter jeg en turguide som forteller at han bare klarer å samle opp turister til en eller maks to organiserte turer opp i det berømte landemerket. I fjor sommer var tre turer normalen. Han forteller at rykter ofte sprer seg om en forestående terroraksjon.

Vincent Delmotte bor nær Paris og har tatt turen til Eiffeltårnet med datteren. Han legger merke til at det nå er satt opp sperringer rundt hele tårnet. Det var det ikke før. Han tror sikkerhetsmyndighetene frykter en bombe ved en av føttene. Væpnet politi patruljere ved inngangene.

– Kanskje det er blitt så mange sikkerhetstiltak at de skaper frykt og skremmer unna turistene, sier Delmotte.

Sikkerhetsgjerde er satt opp ved Eiffeltårnet

Det berømte tårnet har fått et sikkerhetsgjerde rundt seg.

Foto: Jorne van Damme / NRK

Verdens største turistland

Frankrike tar årlig imot 84 millioner turister, mest av alle land i verden. To millioner jobber i turistnæringen, så mye står på spill når avbestillingene kommer. Og det er ikke bare Rivieraen og Paris som får lide.

Ved middelalderslottet Mont-Sainte-Michel, en av landets mest populære turistdestinasjoner helt nord i landet, rapporteres det om en turistsvikt på 70 prosent. Og igjen er det særlig amerikanere og japanere som er blitt borte. Hoteller og restauranter er blitt stengt og ansatte sagt opp.

– Dette har vi opplevd før og turistene kommer tilbake når de har glemt aksjonene. Vi må være positive, sier Mark Watkins, direktør i reisekonsulentselskapet Coach Omnium til NRK.

– Det tar vanligvis et halvt til ett år, så er alt ved det normale, mener han.

Watkins

Mark Watkins, direktør i reisekonsulentselskapet Coach Omnium, mener utenlandske turister vil vende tilbake til Paris innen ett år. Men enn så lenge er det tomme kafebord å finne over hele byen.

Foto: Jorne van Damme / NRK

Ny trend?

Andre tror terrorfrykten kan endre folks reisevaner på lengre sikt. Ifølge NBC News begynner amerikanske turister nå å søke mot helt nye reisemål. Det kan være Skottland eller Latin Amerika. Noen amerikanere sier de heller dra til Vest-Afrika enn Europa.

– Heller ikke Afrika er immunt mot terror, men der skjer det i små byer der turister sjelden oppholder seg, sier 28-årige Valerie Bowden til TV-kanalen.

En annen amerikansk turist uttrykker det slik:

– Etter de første bombene i Europa sa vi at terroristene ikke måtte vinne. Etter de neste bombene la vi om ferieplanene helt.

Eller dropper folk å reise til utlandet? Global turisme gikk ned med 14 prosent i juni, ifølge en rapport fra storbanken UBS.

Temaet var nylig oppe på G20-møtet der verdens største økonomier møttes. Der ble det slått fast at terrorisme er en trussel mot den globale økonomien.

Frankrikes finansminister Michel Sapin oppsummerte det på denne måten:

– Verden har hørt om terroristangrep også tidligere. Men i dag er frekvensen av slike aksjoner så høy at de skaper usikkerhet på en helt ny måte. Og som har økonomiske konsekvenser.

Tallene viser at turisme er en viktig næring i Europa og står for 10 prosent av den økonomiske aktiviteten innen EU. Samtidig bruker de europeiske landene flere hundre milliarder euro på sikkerhetstiltak for å hindre nye anslag fra IS. Alt dette mens Europa sliter hardt med å få til økonomisk vekst. I Frankrike stagnerte økonomien i andre kvartal.

Christine og John Doyle fra Irland

Christine og John Doyle fra Irland diskuterte nøye før de besluttet å gjennomføre årets planlagte Paris-ferie.

Foto: Jorne van Damme / NRK

Terror på virker turisme

Terroraksjoners påvirkning på turisme kan være enorm, fastslår en forskningsrapport fra Universitetet i Tennessee i USA. Egypt er et nylig eksempel. En terroraksjon kan raskt og brutalt endre byens eller landets rykte.

Rapporten slår fast at trygghet på reisemålet er ett av de kriteriene turister legger mest vekt på når de velger hvor de skal legge ferien.

Folks reiselyst verden rundt har økt og i 2012 passerte antall turister en milliard. Spørsmålet nå er om de på grunn av terrorfrykt foretrekker å feriere i hjemlandet framfor å legge ut på reise. Andre peker på at det faktisk var flere terroraksjoner før, både på 1970-tallet, 80-tallet og 90-tallet. Og alltid har turismen kommet tilbake.

Solidaritet med Frankrike

Ved Louvre-museet treffer vi familien Doyle fra Irland som reiser med tre små barn og studerer miniatyrer av Eiffeltårnet og andre Paris-severdigheter som bys fram til turister.

– Jo da, vi tenkte oss om noen ganger før vi valgte Paris, sier moren Christine Doyle.

– Men vi elsker Paris og vil vise solidaritet med Frankrike.

Vandringen rundt i Paris en sommerdag viser selvfølgelig at Paris fortsatt er en populær by å reise til. Overalt tar folk bilder gjerne av seg selv med kjente severdigheter i bakgrunnen. Men stemningen bærer preg av dets om har skjedd og nå sliter byen med å vinne tilbake de utenlandske turistene som vendte Paris ryggen etter aksjonene i november i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt