Hopp til innhold

Tsvangirai ber verden om hjelp

Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai setter sin lit til verdenssamfunnet, og ber om at presset økes mot Robert Mugabe.

Morgan Tsvangirai
Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Han ber først og fremst om at nabolandene i Afrika øker presset mot den zimbabwiske statssjefen Robert Mugabe.

Tsvangirai kunngjorde søndag at han trekker seg fra andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Zimbabwe kommende fredag. Mandag var verdens øyne rettet mot Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika SADC og FNs sikkerhetsråd.

– Tsvangirai trakk seg fordi han fryktet at volden i Zimbabwe ville føre til tap i et valg han ellers var sikker på å vinne. Volden ville ramme valgfunksjonærer og observatører og gjøre gjennomføringen av valget svært vanskelig, sier den norske analytikeren Elling N. Tjønneland til NTB.

Mandag ble det meldt at politiet gikk til aksjon mot hovedkontoret til Tsvangirais parti MDC. Flere personer ble ført ut av bygningen i hovedstaden Harare, meldte nyhetsbyrået AFP.

Kenyansk løsning?

Robert Mugabe

Robert Mugabe.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

SADC og andre organisasjoner drøfter nå mulige veier ut av krisen. Man kan se for seg en «kenyansk løsning»i Zimbabwe, der Zimbabwe får en storkoalisjon med Mugabe som president og en opposisjonsleder som statsminister, mener Tjønneland som er seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt i Bergen.

Etter det omstridte presidentvalget i Kenya i desember i fjor meglet FN fram en avtale der president Mwai Kibaki ble sittende, mens utfordreren Raila Odinga fikk posten som regjeringssjef.

– En tilsvarende løsning i Zimbabwe kan føre til at Mugabe – som jo er en gammel mann – lirkes ut over tid, framholder Tjønneland.

– FNs sikkerhetsråd kan ikke gjøre stort mer, for sanksjoner har bare begrenset virkning i det økonomisk nedkjørte Zimbabwe, sier Tjønneland. Han ser det ikke som sannsynlig at Mugabe trekker seg «over natta», blant annet fordi han ikke har noen politisk kronprins – han har holdt regjeringspartiet ZANU-PF splittet og mulige etterfølgere er blitt presset ut.

Sikkerhetsrådet skulle mandag drøfte situasjonen etter Tsvangirais bønn om at de store internasjonale organisasjonene må gripe inn i maktkampen. SADC står under økende press for å ta et endelig oppgjør med Mugabe, skrev internasjonale nyhetsbyråer mandag.

SADCs rolle

– Dette er blant de viktigste spørsmålene rundt Zimbabwes framtid: Hva kommer SADC til å gjøre? FN har ikke mange forhandlingskort på hånden, og USA og Storbritannia enda færre, sier den sørafrikanske analytikeren Dirk Kotze til nyhetsbyrået AFP.

Hans kollega og landsmann Chris Maroleng tror den voksende kritikken mot Mugabe kan få SADC til å bruke kraftigere lut.

– Jeg tror Mugabe er svekket, spesielt etter den voldsbølgen vi har sett nylig, mener Maroleng.

Ifølge opposisjonen i Zimbabwe er minst 86 av dens tilhengere drept i voldshandlinger den siste tiden. Morgan Tsvangirai trakk seg fra valgkampen foran fredagens valgomgang fordi han mener opposisjonens tilhengere ville sette sine liv på spill ved å avgi stemme.

SISTE NYTT

Siste nytt