NRK Meny
Normal

Tsipras avvist av eget parti

Hellas statsminister Alexis Tsipras' eget parti avviser låneavtalen med EU. Det kan bety begynnelsen på slutten for hans politiske karriere.

Alexis Tsipras

AVVIST: Statsminister Alexis Tsipras sier han er mot avtalen det greske parlamentet i dag diskuterer. Han ber likevel Hellas om å stemme for den.

Foto: Reuters

109 av 201 medlemmer i regjeringspartiet Syrizas sentralkomite avviser låneavtalen. Det melder den greske avisen Kathimerini på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Det greske parlamentet sitter nå i intense diskusjoner. I løpet av dagen må de folkevalgte ta stilling til planen regjeringen håper vil gi Hellas en ny lånepakke.

Statssekretær trakk seg

Det skjer ikke uten dramatikk: Tidligere i dag trakk statssekretær Nadia Valavani i det greske finansdepartementet seg.

– Jeg kommer ikke til å stemme for dette, og det betyr at jeg ikke kan bli i regjeringen, sa hun til den greske nasjonalforsamlingen.

Motstanden i Syriza er sterk på grunn av de omfattende reformene og privatiseringen som følger med avtalen.

Omfattende protester

Men med sitt eget parti mot seg, har flere satt spørsmålstegn ved Tsipras framtid som landets statsminister.

Protester i Aten

Protester: Slik ser det ut i Aten i dag. Offentlige tjenestemenn mot en ny avtale mellom Hellas og kreditorene som innbefatter omfattende privatisering og reformer.

Foto: Jan Espen Kruse/NRK

Utenfor parlamentet pågår samtidig en streik der offentlige ansatte protesterer mot avtalen. Det er den første store streiken i Hellas siden Syriza inntok regjeringskontorene i januar.

Skal Hellas' tredje låneprogram siden 2010 bli noe av, må de folkevalgte vedta de første reformene onsdag. I alt skal tiltak verdt 4,5 milliarder euro innen moms- og pensjonsreform opp til avstemning.

Tror ikke på avtalen

Statsminister Alexis Tsipras har sagt at han ikke tror på avtalen med de andre eurolandene. Likevel ber den venstreorienterte regjeringen de folkevalgte stemme for planen som kan lede til en lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

– Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sier Tsipras i et intervju med den greske TV-kanalen ERT.

Det er ventet at Tsipras vil få støtte fra opposisjon for å få vedtatt avtalen, som regjeringen håper skal bane vei for en ny lånepakke til en bunnskrapt statskasse.

LES OGSÅ: Dette er de enige om

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt