Hopp til innhold

Trumps eks-justisminister: – Advarte Det hvite hus mot Flynn og oppfordret dem til å handle

Sally Yates, tidligere fungerende justisminister i USA, sier at hun gjorde det klart overfor Det hvite hus at hun fryktet Michael Flynn hadde satt seg i en posisjon hvor han kunne bli utsatt for utpressing av Russland.

Sally Yates deltar i en høring i Senatets utenrikskomite

ADVARTE: Sally Yates fikk sparken som justisminister av Donald Trump da hun nektet å forsvare innreiseforbudet hans. I en høring mandag gjorde hun det klart at hun advarte Det hvite hus om at Michael Flynn hadde villedet dem, og at hans oppførsel overfor Russland var problematisk.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

I en høring i Senatets utenrikskomité om russisk innblanding i presidentvalget i USA, forteller Sally Yates om da hun advarte Det hvite hus om kontakten USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, hadde hatt med den russiske ambassadøren.

– Vårt poeng var at du ikke vil ha en sikkerhetsrådgiver i en situasjon hvor russerne hadde makt over ham, sier Yates.

Flynn hadde samtaler med Russlands ambassadør i Washington i desember i fjor.

Flynn ble utnevnt som nasjonal sikkerhetsrådgiver da Trump tiltrådte som president 20. januar, men måtte trekke seg 13. februar. Årsaken var avsløringer om samtalene med den russiske ambassadøren, og at han skal ha feilinformert visepresident Mike Pence om innholdet i disse.

Feilinformerte

Sally Yates forteller at hun og en rådgiver hadde det første møtet om Flynn med juristen Don McGahn i Det hvite hus 26. januar i år.

Michael Flynn

MÅTTE GÅ: Michael Flynn måtte gå av som nasjonal sikkerhetsrådgiver da det ble kjent at han hadde feilinformert om sin kontakt med den russiske ambassadøren.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Vi gjorde det klart at bakgrunnen for møtet var at vi visste at det som ble sagt til det amerikanske folk, blant andre av visepresident Mike Pence, om Flynns kontakt med russerne, ikke var riktig, sier Yates.

– Vi sa også at vi ikke var de eneste som visste det. Russerne visste også hva Flynn hadde gjort, og at Flynn hadde villedet visepresident Pence og andre. Vi sa at det var et problem, fordi det gjorde Flynn sårbar for russisk utpressing.

– Oppfordret dem til å handle

Yates legger ikke skjul på at hun var tydelig på at Det hvite hus måtte håndtere denne informasjonen.

– Vi gjorde det klart at vi ga Det hvite hus informasjonen slik at de skulle kunne handle. Vi var virkelig bekymret, og det var derfor vi oppfordret dem til å handle, sier Yates.

– Det er jo ikke bra å være i en situasjon hvor russerne har makt over landets sikkerhetsrådgiver.

Likevel gikk det altså to og en halv uke før Flynn måtte gå av.

Mandag ble det kjent at kilder opplyser til NBC News at USAs tidligere president Barack Obama advarte Donald Trump mot å ansette Michael Flynn.

I en twittermelding før høringen i dag, har Donald Trump skrevet at Yates under ed burde få spørsmål «om hun vet hvordan klassifisert informasjon kom ut til avisene» kort tid etter at hun uttrykte bekymring om Flynn 26. januar.

Laster Twitter-innhold

Et slikt spørsmål fikk da også Yates. På spørsmål om hun noen gang hadde blitt brukt som hemmelig kilde i media for å lekke klassifisert informasjon, svarte hun:

– Absolutt ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt