Hopp til innhold

Trump: Overgrepsanklager er «fake news»

En tidligere deltaker i Donald Trumps TV-program går rettens vei for å få utlevert alle overgrepsanklager mot den amerikanske presidenten. – Fake news, svarer Trump.

Donald Trump

Donald Trump i Rosehagen utenfor Det hvite hus.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Summer Zervos, som deltok i Trumps TV-program «The Apprentice» i 2006, har tidligere anklaget Trump for å ha kysset og befølt henne uten samtykke.

Minst ti andre kvinner kom med liknende anklager under valgkampen i fjor. Zervos' advokater krevde at Trumps valgkampstab skulle ta vare på all dokumentasjon om alle slike anklager mot Trump, og nå har de tatt ut søksmål for å få utlevert dokumentene.

Innsynsbegjæringen er en del av injuriesak som ble levert i mars, men ble først offentlig tilgjengelig i september, skriver AP.

På en pressekonferanse utenfor Det hvite hus natt til tirsdag ble Trump spurt om å kommentere søksmålet.

– Det eneste jeg kan si er at det er «fake news». Bare falskt. Det er falskt, det er oppdiktede greier. Og det er skammelig at det skjer. Det er det som skjer i politikkens verden, sier Trump.

Gloria Allred, Summer Zervos

Summer Zervos (t.h.) med sin advokat Gloria Allred på en pressekonferanse i Los Angeles. Ifølge Allred tok Zervos en løgndetektortest før søksmålet ble levert.

Foto: Ringo H.w. Chiu / AP

«Løgnere»

Injuriesøksmålet ble levert som følge av Trumps svar på anklagene. Zervos mener Trump kom med en rekke usanne og ærekrenkende uttalelser etter at hun sto frem.

Trump gikk til frontalangrep mot flere av kvinnene under valgkampen, og kalte flere av dem «løgnere», «gale» og «sultne etter berømmelse»

– Hvis du hadde sett de fryktelige kvinnene, ville du sagt «tror ikke det». Jeg tror ikke det ville skjedd med veldig mange mennesker, men det ville i hvert fall ikke skjedd med meg, sa Trump.

– Se på henne, og se på ordene hennes, og fortell meg hva du tenker. Jeg tror ikke det, sa Trump om en journalist som anklaget ham for å ha antastet henne på Mar-a-Lago i 2005.

Trump lovet å saksøke alle som anklaget ham for overgrep etter valget. Det har han foreløpig ikke gjort.

Laster Twitter-innhold

– Beskyttet av ytringsfriheten

Flere av kvinnene sto frem etter publiseringen av det mye omtalte opptaket av Trump der han skryter av å ha forgrepet seg på kvinner.

Temaet er igjen aktuelt i USA etter at Hollywood-produsenten Harvey Weinstein ble anklaget for en rekke tilfeller av voldtekt og seksuell trakassering, noe som har fått en rekke kvinner til å stå frem med liknende historier.

Trumps advokater har bedt om at saken avvises eller utsettes til han ikke lenger er president.

En av advokatene, Marc Kasowitz, skrev i en uttalelse der han påpekte at Trumps uttalelser ikke kunne tolkes bokstavelig.

– Uttalelsene kom midt i en nasjonal politisk valgkamp som medførte opphetede offentlige debatter. Utsagn gjort i den konteksten må anses som en del av den forventede retorikken, overdrivelsene og meningsytringene som er beskyttet av ytringsfriheten, skrev han.

Tre jusprofessorer som utfordret Bill Clintons immunitet for 20 år siden har startet en liknende sak i forbindelse med Zervos-søksmålet, skriver AP.

Høyesterett har bestemt at sittende presidenter kan saksøkes for tidligere private forhold.

Trump sier i klipp fra 2005 at du får gjøre hva du vil når du er en stjerne.

Dette opptaket av Donald Trump skapte rabalder i valgkampen, og førte til at flere kvinner sto frem med anklager om seksuell trakassering.

SISTE NYTT

Siste nytt