Trump: – USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump sier de tror de vet hvem som står bak angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon og at de er klare til å svare. Energianalytiker tror vi nå må regne med høy oljepris fremover.

 President Donald Trump

USAs president Donald Trump sier de er klare til å svare på angrepet som var rettet mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner natt til lørdag.

Foto: Saul Loeb / AFP

– Vi har grunn til å tro vi vet hvem den skyldige er, vi er «locked and loaded» i påvente av en bekreftelse, men vi venter på å høre fra kongedømmet om hvem de tror sto bak angrepet, og hvordan vi skal gå fram videre, skriver president Donald Trump på Twitter.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har allerede sagt at Iran står bak angrepene mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner, til tross for at Houthi-opprørerne i Jemen har sagt at det er de som står bak droneangrepene.

Iran har avvist Pompeos anklager.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa talsmann Abbas Mousavi for Irans utenriksdepartement søndag.

Et møte mellom Trump og Irans president Hassan Rouhani har vært foreslått i forbindelse med FNs høynivåuke i New York senere i september. Møtet er fortsatt ikke utelukket, har rådgiver i Det hvite hus Kellyanne Conway uttalt.

Ifølge Trump skrives det i mediene om at han er villig til å møte Iran uten noen krav. Dette er feil, sier han.

– Falske nyheter rapporterer at jeg er villig til å møte Iran. (..) Det er ikke korrekt, skriver presidenten.

Et satellittbilde skal viser droneangrepet

Et satellittbilde fra 14. september skal viser droneangrepet.

Foto: Handout . / Reuters

Økende oljepris

På grunn av angrepet på de to saudiarabiske oljeinstallasjonene natt til lørdag har prisen på olje steget med 12 prosent de siste dagene. Et fat nordsjøolje koster natt til mandag i overkant av 67 dollar, opp 12 prosent fra fredag.

Donald Trump har uttalt at han åpner for å bruke olje fra de amerikanske oljereservene for å møte etterspørselen.

Droneangrepene slo ut en daglig produksjon på 5,7 millioner fat olje. Saudi-Arabias statlige oljeselskap Aramco har som mål å få en tredel av den tapte oljeproduksjonen opp igjen i løpet av dagen mandag.

Analytiker venter høy pris

– Det er svært sjelden man ser oljeprisen beveger seg så mye. Jeg ikke vi har sett at én enkelthendelse har påvirket oljemarkedet så mye, sier energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NRK.

Thina Saltvedt

Energianalytiker Thina Saltvedt tror vi må regne med høy oljepris en tid fremover.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Hun sier Saudi-Arabia er verdens kanskje viktigste oljeproduserende land.

– Oljemarkedet er svært sårbart for slike hendelser. Dessuten vet vi ikke hvor store ødeleggelsene er og hvor lenge nedstengelsene vil vare. Vi vet heller ikke om det vil komme flere angrep.

Hun sier det er stor uro i markedet nå og tror oljeprisen kommer til å være høy i en lengre periode.

SISTE NYTT

Siste nytt