Trump utnevner ny stabssjef på Twitter

For første gang bruker Donald Trump Twitter til å offentliggjøre at han gir en ansatt sparken.

The American Conservative Union holds its 2017 Conservative Political Action Conference (CPAC).

EN UT OG EN INN: Donald Trump sier han vil utnevne John F. Kelly (t.h.) til ny stabssjef i Det hvite hus. Det betyr at Reince Priebus får sparken.

Foto: Mike Theiler Molly Riley / AFP

Fredag kveld norsk tid skriver USAs president på Twitter at han utnevner general John F. Kelly som ny stabssjef i Det hvite hus.

Med det er tidligere stabssjef Reince Priebus er ute i kulden. Ifølge New York Times har Trump sparket Priebus fordi han mener han ikke var «sterk nok».

Laster Twitter-innhold

Trump tvitrer samtidig at han vil takke Priebus for tjenesten.

– Vi har oppnådd mye sammen og jeg er stolt av ham! skriver presidenten.

Laster Twitter-innhold

Stabssjefbyttet kommer dagen etter at The New Yorker publiserte en artikkel der Trumps nyutnevnte kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci langer ut mot blant annet Priebus.

«Han er faen meg paranoid-schizofren»​, skal Scaramucci ha sagt om Priebus, som han mente ville bli bedt om å si opp jobben.

Priebus har vært stabssjef i Det hvite hus siden Trump ble innsatt som president for et drøyt halvår siden. Han er en sentral skikkelse i Det republikanske partiet og kom fra vervet som leder for Republikanernes nasjonalkomité.

Erstatteren general John F. Kelly har bakgrunn fra marinen og har tidligere vært minister for sikkerhet innenlands.

Amerikanske medier har i lang tid spekulert i om Trump kom til å kvitte seg med Priebus.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt