Trump kaller demonstrasjoner for «terror» og truer med hæren

Det er opptøyer og demonstrasjoner over hele USA etter at president Donald Trump i natt truet med å sette inn hæren for å slå ned demonstrasjonene. Over 5000 er arrestert den siste uken.

Demonstrasjoner i Washington, ved Lafayette-parken i nærheten av Det hvite hus

TERROR: President Donald Trump kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger. Bildet er tar av demonstrasjoner i Washington D.C., ved Lafayette-parken i nærheten av Det hvite hus.

Foto: STRINGER / STRINGER

Tåregass, skuddvekslinger, arrestasjoner og vold.

I flere byer i USA har det vært voldelige demonstrasjoner i natt lokal tid. Eskaleringen skjer etter at presidenten kalte demonstrasjonene i etterkant av dødsfallet til George Floyd for terrorhandlinger.

På en pressekonferanse sa han at guvernørene måtte ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden. Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben.

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet. Jeg handler raskt og effektivt for å beskytte hovedstaden vår, Washington D.C. Det som skjedde i byen natten før var en skam, sa han.

Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt kontrollert.

Washington DC demonstrasjoner

Demonstrasjoner i Washington

Foto: Jose Luis Magana / AFP

Trump: – De som truer uskyldige vil bli arrestert

Trump vil ta i bruk en 213 år gammel lov, som gir rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, melder CNN.

Loven fra 1807 har tidligere blitt brukt under hendelser i enkelte stater, men aldri i så utstrakt grad som Trump nå ønsker.

Den nasjonale, militære politistyrken kan komme fra Fort Bragg i Nord-Carolina eller Fort Belvoir i Virginia, og kan komme til hovedstaden på få timer.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendommer ».

– De som truer uskyldige mennesker og eiendom vil bli arrestert, tiltalte og dømt etter de strengeste straffene i loven. Jeg vil at de som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli dømt til strenge straffer og sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

Politisjef til Trump: – Hold kjeft!

Politisjefen i Houston, Art Acevedo, sier til CNN at flere politisjefer rundt om i landet reagerer kraftig på Trumps uttalelser.

– Vær så snill hvis du ikke har noe konstruktivt å si, hold kjeft! Du setter unge kvinner og menn i fare. Dette handler ikke om å dominere, dette handler om å vinne hjerter og tanker, sier han til tv-kanalen.

Politisjef i Houston med oppfordring til Trump

TRENGER LEDELSE: Politisjefen i Houston, Art Acevedo, mener presidenten ikke opptrer som en god leder.

Foto: CNN

Acevedo presiserer at de trenger forsvarlig lederskap mer enn noen gang.

– Vi vil ikke at folk skal blande snillhet med svakhet, det sårer meg. For selv om man stemmer eller ikke stemmer, du er stadig vår president, og nå er tiden inne for å oppføre seg som det. Du kan ikke oppføre deg som om du er med i The Apprentice. Dette handler om virkelige liv, sier han.

Han oppfordrer også det amerikanske folket til å støtte politiet og stå sammen for å snu volden, demonstrasjonene og ledelsen av landet.

Donald Trump går forbi politi i opprørsutstyr 1. juni 2020 ved Det hvite hus

President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned på de voldelige demonstrasjonene.

Foto: Patrick Semansky / AP/NTB Scanpix

Brukte tåregass mot demonstrantene

Samtidig som presidenten talte fra Det hvite hus, ryddet politiet gatene utenfor for demonstranter ved bruk av tåregass.

– Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump.

Pressekonferansen kom etter dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme etter døden til George Floyd, som har eskalert til voldelige opptøyer og sammenstøtet med politiet.

Tåregass utenfor kapell i Washington DC

Politiet brukte tåregass for å jage vekk demonstrantene foran St. John's Episcopal kirken 1. juni.

Foto: Jose Luis Magana / AFP

Borgermesteren i Washington D.C. Muriel Bowser kaller politiets oppførsel utenfor Det hvite hus mandag kveld for «skammelig».

– Jeg innførte portforbud fra klokken 19. Hele 25 minutter før den trådte i kraft, og uten provokasjoner, brukte det føderale politiet ammunisjon mot fredelige demonstranter utenfor Det hvite hus. Dette vil gjøre jobben til byens politidepartement vanskeligere. Skammelig! skriver hun på Twitter.

America Protests Washington

SKAMMELIG: Borgermesteren i Washington DC reagerer på politiets bruk av tåregass mot demonstrantene.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Bråk i mange byer

I New York er grensen for portforbud satt til klokken 23, men det hindret ikke nok en natt med ødeleggelser og arrestasjoner. Blant annet ble en ikoniske Macy’s butikk plyndret.

I Washington bruker politiet både tåregass og helikopter som flyr lavt over demonstrantene for å få de til å spre seg. Også her startet demonstrasjonsmarsjene fredelig, men økte i styrke da portforbudet ble satt i verk allerede klokken 19.

I Atlanta trosset demonstranter også portforbudet. Politiet tok i bruk tåregass og arresterte folk. Det samme skjedde natten før.

I Louisville, Kentucky er det massive protester etter at en restauranteier døde etter å ha blitt skutt. Mannen døde mens politifolk og soldater fra nasjonalgarden prøvde å sette i verk portforbudet.

Det er uklart hvordan han ble skutt og hvem som gjorde det.

Ordfører i byen, Greg Fischer har avslørt at politibetjentene på jobb ikke hadde på seg kroppskamera som kunne ha vist hva som skjedde. Dette førte til at ordføreren sa opp politimesteren.

To politibetjenter er fraktet til legevakten med skader etter at en SUV kjørte inn i en gruppe politifolk i Buffalo i New York mandag kveld.

To politibetjenter er fraktet til legevakten med skader da en SUV kjørte inn i en gruppe politifolk i Buffalo i New York mandag kveld.

Militæret mot folket

Joe Biden reagerer på Trump sine trusler, og mener presidenten bruker det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

Biden skriver på Twitter at president Trump er ansvarlig for bruk av tåregass og gummikuler mot fredelige demonstranter.

– For våre barns skyld, for vårt lands del, vi må vinne over han. Jeg mener det når jeg sier dette: Vi kan bare klare det sammen, skriver Biden.

Trump har blitt kritisert for ikke offentlig å ha kommentert krisen de siste dagene. Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og til å angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene.

– Dere kommer til å se ut som en gjeng idioter, sa han til guvernørene i de hardt rammede delstatene.

Han fikk svar fra guvernøren i New York, Andrew Cuomo:

– Det hele er et realityshow for presidenten. Det er skammelig, tvitret Cuomo.

Laster Twitter-innhold

Kirken reagerer: Bibelen er ikke en rekvisitt

Etter Trump sin tale gikk han fra Det hvite hus og bort til kirken St. John’s. Her holdt han opp en bibel for fotografene.

Laster Twitter-innhold

Flere pastorer og biskoper reagerer på Trump sin bruk av kirken og bibelen.

«La meg være tydelig. Dette er opprørende. Bibelen er ikke en rekvisitt. En kirke er ikke en bildebakgrunn. Religion er ikke et politisk verktøy. Gud er ikke ditt leketøy,» skriver presten James Martin.

Laster Twitter-innhold

Washington-biskopen Mariann Budde reagerer kraftig på opptrinnet.

– Jeg vil ikke at president Trump skal snakke for St. Johns, sier hun til Washington Post.

– Jeg er rasende. Jeg er biskop for den episkopale kirken i Washington og de var ikke engang høflige nok til å ringe og si i fra om at de ville klarere området med tåregass slik at de kunne bruke en av våre kirker som en rekvisitt, sier hun og fortsetter:

– Han holder opp en bibel, som slår fast at Gud er kjærlighet, når alt han har sagt og gjort er å egge opp til vold.

Obama støtter fredelige protester

Tidligere president Barack Obama fordømmer bruken av vold under protestene mot rasisme og politivold i USA.

I et essay på Medium.com skriver Obama at de voldelige demonstrantene er en liten minoritet som skader samfunnet de vil verne. Han roser fredelige demonstranter, og ber de bruke kreftene på å få til reelle endringer i det amerikanske samfunnet.

America Protests Atlanta

Ei politimann klemmer en demonstrant som hjelper til å spre mennesker under en demonstrasjon i Atlanta 1. juni.

Foto: John Bazemore / AP

Minst 5600 arresterte

Demonstrasjonene startet etter at George Floyd døde 25. mai i Minneapolis. Så langt er en politibetjent siktet for uaktsomt drap.

De kraftige demonstrasjonene har ført til minst 5600 arrestasjoner i amerikanske byer. Det viser en opptelling nyhetsbyrået AP har gjort basert på pressemeldinger fra ulike politiavdelinger, Twitter-meldinger og rapporter i media.

Mann arrestert under demonstrasjon i Atlanta

ATLANTA: De kraftige demonstrasjonene mot politivold og rasisme har ført til minst 5600 arrestasjoner. Bildet er fra Atlanta i Georgia.

Foto: Ben Gray / AP / NTB Scanpix

Arrestasjonene har skjedd i takt med at demonstrasjonene er blitt mer og mer voldelig, og etter at president Trump har bedt lokale myndigheter om å være tøffere mot demonstrantene.

I Minneapolis er 155 mennesker så langt arrestert. I storbyene er tallet enda høyere, med nærmere 800 i New York og over 900 i Los Angeles.

Sørgende foran en murvegg med grafitti-tegning av George Floyd i Minneapolis i USA.

Sørgende foran en murvegg med graffititegning av George Floyd i Minneapolis i USA.

Foto: Bebeto Matthews / AP/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt