Trump til angrep på guvernører: – Dere kommer til å se ut som en gjeng idioter

Presidenten kaller guvernørene «svake» og krever at de lokale myndighetene tar kontroll og dominerer gatene etter flere dager med voldelige demonstrasjoner.

FILE PHOTO: U.S. President Trump makes announcement about China at the White House in Washington

DOMINERE: I lydopptaket sier Trump at guvernørene må dominere over dem som deltar i protestene.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

– Dere må dominere. Om dere ikke dominerer, så kaster dere bort tiden, sier Trump i lydklippet som nå har lekket til media.

Uttalelsene skal stamme fra en videokonferanse med de amerikanske guvernørene i kjølvannet av protestene etter pågripelsen og dødsfallet til George Floyd i Minneapolis for en uke siden.

46-åringen døde kort tid etter å ha blitt nede av flere politimenn. En av politimennene presser kneet ned mot nakken til mannen i flere minutter. Dødsfallet har ført til nytt liv i den opphetede debatten rundt politivold og rasisme i USA.

I en rekke amerikanske byer har demonstrasjonene utviklet seg til rene gatekamper med opptøyer og vold.

Lydopptaket der Trump kritiserer guvernørene stammer fra et møte som ble holdt søndag. På møtet skal han ha krevd en hardere linje.

Demonstranter startet søndag kveld flere branner i nærheten av Det hvite hus

BRANNER: Demonstranter startet søndag kveld en rekke branner nær Det hvite hus i Washington, D.C.

Foto: Alex Brandon / AP

– De kommer til å kjøre over dere og dere kommer til å se ut som en gjeng idioter, sier han i opptaket ifølge CBS.

Over 40 byer har innført portforbud og ifølge CNN har rundt 4.000 personer blitt pågrepet under protestene mot politivold i USA den siste uka.

Hør deler av det lekkede lydopptaket her:

Laster Twitter-innhold

Vil ha arrestasjoner

I opptaket kaller presidenten flere av guvernørene svake.

– De fleste av dere er svake. Dere må arrestere folk, sier han.

Nyhetsbyrået sier at Trump oppfordret guvernørene til å sette inn soldater fra nasjonalgarden for å få kontroll på opptøyene.

– Dere må arrestere folk. Dere må spore dem opp og sette dem i fengsel i 10 år, da vil dere aldri se noe mer av de greiene her. Vi gjør det i Washington. Vi kommer til å gjøre noe som folk aldri har sett før, skal presidenten ha sagt på videokonferansen skriver nyhetsbyrået AP.

Maleri av George Floyd i Minneapolis

DØDE: 46 år gamle George Floyd døde etter arrestasjonen i Minneapolis. Floyd var ubevæpnet. Hendelsen har ført til omfattende protester mot politiets behandling av afroamerikanere i USA.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Måtte fraktes i sikkerhet

En av byene hvor det har vært kraftige demonstrasjoner, er hovedstaden Washington DC. På fredag samlet hundrevis av demonstranter seg utenfor Det hvite hus. Situasjonen skal ha vært så truende at president Trump måtte føres i sikkerhet i en underjordisk bunker.

Beredskapen i presidentboligen ble satt i høyeste beredskap, noe som ikke er gjort siden 11. september 2001.

Sammenstøt utenfor Det hvite hus har ført til at over 60 Secret Service-agenter har blitt skadd, opplyste Secret Service søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt