Trump sprer videoer fra høyreradikal britisk organisasjon

USAs president Donald Trump har publisert tre videoer på Twitter som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en kristen statue. Videoen ble først lagt ut av en britisk høyreradikal profil som er arrestert for hatytringer.

APTOPIX Trump Donald Trump

OMSTRIDTE VIDEOER: President Donald Trump har publisert tre videoer på Twitter som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en kristen statue.

Foto: Susan Walsh / AP

Ett opptak viser angivelig en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker. Et annet viser angivelig islamister som dytter en tenåring fra et tak og slår ham i hjel – uten at det går fram hvor hendelsen finner sted.

Den tredje videoen viser en mann som knuser en statue. Teksten til videoen er «Muslim ødelegger statue av jomfru Maria!»

Det er Jayda Fransen i den britiske ytre-høyre-organisasjonen Britain First som først la ut videoene på Twitter og hevder de viser vold begått av muslimer. Innholdet i videoene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Britain First har tidligere fått oppmerksomhet for kontroversielle påstander om at Storbritannia «islamiseres», ifølge BBC. Fransen gleder seg over at de tre videoene er blitt videreformidlet av Trump, som har over 43 millioner følgere på Twitter.

– Gud velsigne deg, Trump! Gud velsigne Amerika, skriver Fransen på sin Twitter-konto.

Skjermdump video fra Jayda Fransen

DELTE VIDEO: President Donald Trump har delt omstridte videoer på Twitter.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Arrestert for hatytringer

Delingen av videoene fra Britan First, kommer få dager etter at Jayda Fransen ble arrestert etter å ha blitt anklaget for å ha kommet med hatytringer på et arrangement i Belfast i Nord-Irland i sommer, skriver den britiske avisa The Guardian.

Fransen ble arrestert sist lørdag i London av politiagenter fra Nord-Irland.

Den 31 år gamle kvinnen har flere ganger blitt anklaget for å komme med hatytringer og religiøse trakasseringer, ifølge The Guardian.

– Litt av en president

Den amerikanske organisasjonen Rådet for amerikansk-islamske forbindelser fordømmer Trump.

– Trump oppfordrer helt åpenbart sine tilhengere til å hate islam og muslimer, sier rådets direktør Nihad Awad i en uttalelse.

Han legger til at Trumps retvitring grenser til å oppfordre til vold mot amerikanske muslimer.

Ifølge Awad har rådet han leder registrert nesten 3.300 tilfeller av antimuslimske handlinger så langt i år.

«Men vi har ikke hørt et pip fra deg. Litt av en president», skriver Awad på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ber May trekke invitasjon

Også i Storbritannia reagerer mange. Flere britiske opposisjonspolitikere krever at statsminister Theresa May og hennes regjering trekker tilbake invitasjonen som Trump har fått til å komme på statsbesøk til Storbritannia.

«Donald Trump, du er ikke velkommen til mitt land og min by», skriver Labour-politikeren David Lammy på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Trump har takket ja til invitasjonen, men dato for besøket er ennå ikke fastsatt.

Søviknes har delt video fra samme organisasjon

I Norge har olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tidligere fått kritikk for å ha delt en video fra Britain Frist på Facebook. Denne videoen viste en mann som slo barn, angivelig i «islams navn». Søviknes beklaget senere at han ikke hadde sjekket hvem som først hadde lagt ut videoen.

Organisasjonen Britain First ble startet i 2011 av tidligere medlemmer av ytre-høyre-partiet British National Party (BNP).

Bevegelsen har gått til valg som motstandere av innvandring og abort, men de har ikke fått plasser i styrende organer.

Overfor VG har nestleder Jayda Fransen beskrevet Britain First slik:

– Som parti har vi som mål å forby islam i Storbritannia. Vi vil forby moskeer, vi vil ikke ha sharia, ingen burkaer, ingen koraner, ingenting av det der.

SISTE NYTT

Siste nytt