NRK Meny
Normal

Trump sa noe riktig om klima

Donald Trump har varslet at USA er på vei ut av Parisavtalen om klima. I går sa Trump at den egentlig ikke betød så mye. Det, og en del annet har Trump rett i.

USA-CLIMATECHANGE/

Donald Trump har rett i at Parisavtalen alene betyr veldig lite for verdens klima. I går poengterte han dette ved å føre pekefinger og tommel sammen.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

– Parisavtalen vil føre til en reduksjon av den forventede temperaturstigningen med bare 0.2 grader celsius i 2100. Det er veldig lite, sa Donald Trump under talen.

Det stemmer, men bare dersom du ser Parisavtalen i forhold til det verdens land på forhånd hadde blitt enige om av klimakutt. Det skriver New York Times.

Prosessen fram til Parisavtalen var som de fleste vet, lang. Veldig lang, med veldig mange klimamøter og toppmøter. Mye var gjort på forhånd.

Kuttene som ligger i Parisavtalen i forhold til å gjøre ingenting, vil ifølge de samme forskerne som Trump siterte, bety en reduksjon på 0,9 grader i 2100, og mekanismene i Parisavtalen legger opp til at klimakuttene vil bli enda mer dyptpløyende.

Coal Loses Its Grip Scott Tiller

Parisavtalen vil koste oss mange jobber, sa Donald Trump. Presidenten nevnte kullindustrien spesielt. det han ikke nevnte var at arbeiderne i kullgruvene nå blir erstattet av roboter.

Foto: David Goldman / Ap

Arbeidsplasser i USA

Donald Trump sa under talen at Parisavtalen kan bety tap av så mange 2,7 millioner amerikanske arbeidsplasser innen 2025.

Han har helt rett i at noe forskning peker i den retningen.

Kilden han siterte, National Economic Research Associates, blir kritisert for dårlige forskningsmetoder. Kritikerne peker på at oppdragsgiverne var American Council for Capital Formation og U.S. Chamber of Commerce. To institusjoner som er sterkt imot klimareguleringer.

Elon Musk

Elon Musk, grunnlegger av Tesla, er en av de mange bedriftseiere som mener USA kan tjene på Parisavtalen. Elbilprodusenten Tesla ligger godt an til å tjene på kutt i karbonutslipp.

Foto: PASCAL LE SEGRETAIN / AFP

Annen forskning, og tilbakemelding fra noen av de største arbeidsgiverne i USA, peker på at skiftet til en grønnere økonomi vil skape flere arbeidsplasser enn det som vil bli tapt dersom klimaødeleggende industri legger ned.

Kina får lov til å øke

Trump sa at Parisavtalen gir Kina muligheten til å øke sine klimautslipp i de neste 13 årene.

– De kan gjøre hva de vil i 13 år, sa Trump.

Det er riktig. Parisavtalen legger opp til at en rekke av de største utslippsnasjonene i årene som kommer kan øke sine utslipp.

Det som faktisk ser ut til å skje i Kina, er at klimakuttene går raskere enn det landet har forpliktet seg til. Bruken av kull i Kina bremser.

Landet har som mål å generere 20 % av elektrisiteten med fornybare kilder i 2030, noe Kina ser ut til å kunne greie gjennom en historisk innsats.

FILES-CHINA-ECONOMY-COAL-ENVIRONMENT

Kina er verstingen, sa Trump, og det er riktig. Det han ikke sa er at det kinesiske kullforbruket falt i fjor for tredje år på rad.

Foto: GREG BAKER / AFP

– Kina er verstingen

Trump slo fast at Kina er det landet i verden som slipper ut mest.

– De er den største forurenseren, sa Trump.

Det er riktig. Kina slapp i 2015 ut dobbelt så mye klimagass som USA.

Det Trump ikke sa, var at USA er det enkeltlandet som har sluppet ut mest. Det vil si at gjennom historien så har USA vært det landet som har tatt ut mest fra den fossile karbonbanken og ikke satt det inn i igjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt