Hopp til innhold

Trump og Biden besøkte grensegjerdet på samme dag

Erkerivalene fikk begge omvisning ved grensa til Mexico i kveld – 500 kilometer fra hverandre.

Joe Biden besøker grensevakter

BESØK: Joe Biden får omvisning av grensevakter i Brownsville i Texas.

Foto: JIM WATSON / AFP

Etter alle solemerker vil høstens presidentvalg i USA stå mellom Donald Trump og Joe Biden.

På skuddårsdagen reiste begge til grensa mot nabolandet Mexico for å rette oppmerksomheten mot en av de viktigste valgkampsakene innenlands: Innvandring.

2,5 millioner papirløse krysset grensa til USA i løpet av fjoråret. Meningsmålinger viser art et flertall av amerikanerne nå støtter byggingen av en grensemur.

En måling utført for TV-kanalen NBC viser at velgerne har mer tiltro til Trump enn til Biden når det gjelder innvandring.

Trump besøker grensa til Mexico

Trump hadde samme reiseplaner som Biden på skuddårsdagen. Her hilser han på soldater i Eagle pass.

Foto: Go Nakamura / Reuters

Donald Trump besøkte grensebyen Eagle Pass i Texas, mens Biden besøkte Brownsville i Rio Grande-dalen, drøyt 520 kilometer unna.

Området får ofte besøk av store mengder migranter som prøver å krysse grensa, og presidenten møtte grensevoktere og diskuterte behovet for en tverrpolitisk avtale.

– Det er på tide å handle. Det er et desperat behov for mer ressurser for å sikre grensene våre. Vi kan ikke vente lenger, sa Biden etter å ha fått en orientering om arbeidet på grensa.

President Biden Delivers Remarks At Border Patrol Station in Brownsville, Texas

President Joe Biden under besøket i Texas.

Foto: CHENEY ORR / AFP

Han kom med en direkte oppfordring til Trump.

– Jeg har hørt at min forgjenger er i Eagle Pass i dag. I stedet for å be kongressmedlemmer om å blokkere vedtaket, slå deg sammen med meg og be kongressen om å vedta grensesikkerhetspakken.

– Husk hvem vi jobber for. Det amerikanske folket. Vi kan få alt til når vi jobber sammen. Vi er de forente stater, sa Biden.

Mislykket hjelpepakke

Grensebesøket kommer etter at Biden mislyktes med å få gjennomslag for hjelpepakken i Kongressen, som foruten bistand til Ukraina og Israel, også inneholdt finansiering til å sikre grensa mot Mexico.

Finansieringen skulle sørge for raskere saksbehandling av migrantsaker og åpne for umiddelbar deportasjon dersom mottakssystemet ble overbelastet.

Biden har anklaget Trump og republikanerne for å sabotere avtalen som har blitt forhandlet frem gjennom måneders dragkamp i Kongressen.

Election 2024 Trump

Tidligere president Donald Trump taler under besøket ved grensen.

Foto: Eric Gay / AP

Trump har varslet at han vil intensivere sin kamp mot ulovlig innvandring dersom han blir president. Han vil blant annet fortsette byggingen av grensemuren og tvinge migranter til å vente i Mexico i påvente av asylbehandlingen.

– Jeg skal gjennomføre den største deportasjonen i amerikansk historie, sa Trump da han talte under besøket.

– Visste ikke om Trump

Bidens besøk skal være et forsøk på å vise at grepene han har innført har virket. I Brownsville har tallet på grensepasseringer sunket i januar, skriver nyhetsbyrået AFP.

I Eagle pass, hvor Trump har reist, har den republikanske guvernøren Greg Abbott satt inn soldater for å patruljere elva som skiller USA fra Mexico.

At de to rivalene besøker det samme området på samme dag, har naturlig nok fått oppmerksomhet.

– Jeg planla å reise hit på torsdag. Det jeg ikke visste var at min gode venn tilsynelatende også kommer, sa Biden til reportere før besøket.

SISTE NYTT

Siste nytt