Hopp til innhold

Trump har sendt en delegasjon til Nord-Korea

Amerikanske embetsfolk har reist inn til Nord-Korea for å holde samtaler med sine nordkoreanske motparter. Tema: Et møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Kim Jong Un, Donald Trump

Ifølge The Washington Post har USAs president Donald Trump sendt en delegasjon til Nord-Korea for å holde samtaler om et mulig møte mellom ham og Nord-Koreas Kim Jong-un.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Det bekrefter Trump selv søndag kveld på Twitter.

– Vårt USA-team har ankommet Nord-Korea for å gjøre forberedelser for møtet mellom Kim Jong-un og meg, skriver Trump og fortsetter med å skryte av det asiatiske landet:

– Jeg tror virkelig at Nord-Korea har et fantastisk potensiale og vil bli en stor økonomisk nasjon en dag. Kim Jong-un er enig med meg i dette. Det vil skje!

Dagens møte har også blitt bekreftet av det amerikanske utenriksdepartementet tidlgiere søndag kveld.

Laster Twitter-innhold

Det var den amerikanske avisen The Washington Post som først meldte at den amerikanske delegasjonen hadde krysset over til nordkoreansk side søndag ettermiddag.

Avisen skriver at USAs tidligere ambassadør til Sør-Korea, Sung Kim, har blitt innkalt fra Filippinene for å lede samtalene. Han har tidligere vært sjefforhandler for atomforhandlinger med regimet i Pyongyang.

Kim skal ha møtt Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui på nordkoreansk side av våpenhvilelinja som skiller Nord- og Sør-Korea. De to kjenner ifølge den amerikanske avisen hverandre godt, og har sittet på motsatt side av bordet under forhandlinger tidligere.

Philippines US Militant Siege

Sung Kim er i dag USAs ambassadør til Filippinene, og ble kalt inn for å delta i samtalene på Koreahalvøya.

Foto: Bullit Marquez / AP

Den amerikanske ambassadøren har også med seg Allison Hooker, som er Korea-ekspert og sitter i USAs nasjonale sikkerhetsråd. De skal også ha med seg en embetsperson fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Trump likevel positiv til møte

USAs president Donald Trump uttalte lørdag at han fortsatt håper på et møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, til tross for at han tidligere avlyste et møte den 12. juni grunnet Nord-Koreas fiendtlige holdninger.

Ifølge Trump har USA «veldig produktive samtaler med Nord-Korea om å gjennomføre toppmøtet likevel».

Presidenten sa at dersom møtet finner sted, vil det trolig følge den tidligere tidsplanen.

– Og om det er nødvendig, vil det utsettes til en senere dato, skrev han på Twitter lørdag.

Artikkelen fortsetter under videoen

Presidentene i de koreanske statene møtes for andre gang denne måneden for å finne en vei videre

Nord- og Sør-Koreas leder møttes på den felleskoreanske grensen lørdag. Sør-Koreas president bekrefter søndag at de ble enige om at møtet mellom Trump og Kim bør finne sted.

Sør-Korea ønsker møtet

Kilden til The Washington Post opplyser at samtalene mellom de to delegasjonene forventes å fortsette mandag og tirsdag neste uke i Tongilgak – bygget i den nordlige delen av den demilitariserte sonen der Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in møttes til hastesamtaler på lørdag.

Der diskuterte de to muligheten for likevel å få arrangert et møte mellom Trump og Kim, bekreftet Moon søndag.

– Kim og jeg har blitt enige om at toppmøtet burde bli holdt og at vårt ønske om atomnedrustning på Korea-halvøya ikke burde stanse, sa han.

Ifølge den sørkoreanske presidenten mener Kim at møtet med Trump vil markere en milepæl hvor flere tiår med konfrontasjoner vil ta slutt.

– Kim uttrykte sin intensjon om å sette en stopper for en krigs- og konfrontasjonsfylt historie ved å holde et vellykket toppmøte og samarbeide for fred og velstand, sa Moon.

SISTE NYTT

Siste nytt