Hopp til innhold

Trump kjent skyldig i bedrageri

En dommer har kommet fram til at USAs tidligere president og selskapet hans har begått bedrageri, i forkant av rettssaken som starter i oktober.

 Donald Trump

USAs tidligere president Donald Trump nekter for å ha gjort noe galt

Foto: Reuters

Ifølge en ny kjennelse skal Donald Trump ha begått bedrageri i årevis mens han bygde sitt eiendomsimperium.

Kjennelsen kommer før selve rettssaken starter.

I flere land som praktiserer såkalt «common law», kan man i enkelte tilfeller be om å få en avgjørelse fra dommeren i forkant av en rettssak dersom det ikke er noen reell tvist om faktum i saken.

Ifølge kjennelsen skal eiendomsselskapet til Trump ha lurt banker og forsikringsselskaper til å tro at eiendommene hans var mer verdt enn de var, slik at det ga billigere lån, forsikringer og lavere skatt.

Trump skal også «gjentatte ganger» ha blåst opp formuen sin – med opptil 3,6 milliarder dollar (nesten 40 milliarder kroner) – til banker og forsikringsselskaper, det melder BBC.

Dette er en kjennelse, ikke en dom. Saken skal komme opp for retten i starten av oktober og kan potensielt sett vare frem til desember.

Men dette er dramatisk for Trump og sønnene hans Eric og Don, som vil bli fratatt retten til å drive Trump-imperiet videre i New York.

Statsadvokaten ønsker i tillegg å gi den tidligere presidenten en bot på 250 millioner dollar.

Trump-klanen var til stede da grunnstenen for hotellet ble lagt ned 23. juli 2014. Fra venstre: Eric Trump, Donald Trump Jr., Ivanka Trump og Donald Trump.

Trump-familien anklages for omfattende svindel. Fra venstre Eric, Donald Jr, Ivanka og Donald Trump.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Ble saksøkt i fjor

I fjor saksøkte New Yorks statsadvokat Letitia James både Trump og barna Ivanka, Eric og Donald junior samt familiebedriften Trump Organization.

I et over 200 siders langt dokument, hevdet statsadvokaten at svindelen berørte alle deler av Trump-selskapet, inkludert hans eiendommer og golfbaner.

Letitia James

– Trump blåste feilaktig opp formuen sin med milliarder av dollar, sa Letita James i en pressekonferanse i fjor.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Ifølge søksmålet skal de ha lurt skattemyndigheter, forsikringsselskap og långivere ved å bruke misvisende verdier på hans eiendommer.

Dette skal de ha gjort over 200 ganger på 10 år.

I søksmålet står det blant annet at Trump satte verdien på Mar-a-Lago eiendommen i Palm Beach på falske premisser. Han skal ha sagt at eiendommen hadde få restriksjoner og kunne bygges boliger på, selv om han angivelig visste at eiendommen hadde strenge restriksjoner.

– Heksejakt

Nyhetsbyrået Ap har forsøkt å komme i kontakt med den tidligere presidenten. En talsperson for Trump ønsker ikke å kommentere kjennelsen. Men Trump har lenge insistert på at han ikke gjorde noe galt.

Mar-a-lago i Palm Beach Florida, fotografert 15 august 2022

Trumps Mar-a-Lago eiendom i Palm Beach, Florida.

Foto: MARCO BELLO / Reuters

Trump mener saken er politisk motivert og peker på at dommeren er demokrat, og at det hele dreier seg om en heksejakt.

Trump har tidligere sagt at statsadvokat James driver en «hevngjerrig og selvbetjent fiskeekspedisjon», og kalt påstandene for «grunnløse», ifølge CNN.

Saken går for retten fra 2. oktober og ventes å kunne vare til ut desember.

Samtidig pågår det en kamp i det republikanske partiet om å bli partiets presidentkandidat i det amerikanske valget som finner sted i 2024.

SISTE NYTT

Siste nytt