Truet på livet, flyktet fra ekstremistgruppe

Over 300 skoleelever er kidnappet i Nigeria. Ekstremisgruppa Boko Haram tar på seg skylden. Noen greide å komme seg unna marerittet.

Muhammed Abubakar rømte fra kidnappere i Nigeria

15 år gamle Muhammed Abubakar reddet livet ved å flykte fra ekstremister.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Muhammed Abubakar skulle akkurat til å legge seg på den videregående internatskolen i Nigeria fredag kveld da han hørte sporadiske skudd.

Da han gikk ut fikk han beskjed fra flere bevæpnede menn at han skulle gå inn igjen. Men Usma valgte å flykte.

– Da jeg bestemte meg for å løpe vekk kom de etter meg med en kniv, og truet med å drepe meg. Men jeg var for rask for dem og kom meg inn i skogen. Jeg hørte at de sa at de skulle drepe alle som prøvde å rømme, forteller Muhammed Abubakar til nyhetsbyrået Reuters.

Abubakar er nå i sikkerhet, men marerittet fortsetter for over 300 elever som fortsatt er savnet.

Foreldre utenfor skole i Nigeria

Folk samlet seg utenfor skolen i Kankara lørdag, dagen etter en bortføring som Boko Haram har tatt på seg skylden for. Mange klarte å rømme, men flere hundre elever er fortsatt ikke gjort rede for.

Foto: Abdullatif Yusuf / AP

Mot vestlig utdanning

Ekstremistgruppen Boko Haram har nå tatt på seg skylden for bortføringen av elevene.

– Jeg er Abubakar Shekau, og våre brødre står bak bortføringen i Katsina, sier Boko Haram-lederen i et lydopptak sendt til avisen Daily Nigerian i dag.

I lydopptaket sier også Boko-Haram lederen at guttene ble kidnappet fordi vestlig utdanning er imot islamske prinsipper. Og at de ikke lærer det Allah og hans hellige profet befaler.

Tomme klasserom på skole i Nigeria

Klasserommene står tomme etter at hundrevis av skolelever kidnappet av ekstremister

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Den samme ekstremistgruppen sto også bak bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok nord i Nigeria i 2014.

Bortføringen og kampanjen #BringBackOurGirls fikk mye oppmerksomhet den gang. Minst hundre av disse jentene er fremdeles savnet.

Denne gangen var det elever ved Kankara videregående skole i den nordlige delstaten Katsina som ble rammet.

Det var fredag kveld at en stor gruppe menn som skjøt med AK 47-rifler kom til skolen. Under en skuddveksling mellom politiet og angriperne klarte flere hundre av skolens elever å rømme, men fortsatt er 333 elever ikke gjort rede for.

Guvernør i delstaten, Aminu Bello Masari besøkte skolen lørdag og sier at soldater jobber med å lokalisere og befri gislene.

– Soldater er for øyeblikket i villmarken og kjemper mot bandittene. Vi gjør alt vi kan for å sikre at de bortførte barna kommer til rette, sier Masari.

Krever hjelp

Hæren og flyvåpenet skal ha lokalisert angripernes oppholdssted i Zango/Paula-skolen i Kankara, og det har vært flere skuddvekslinger i en pågående operasjon, sier Nigerias president Muhammadu Buhari i en uttalelse.

Emneknaggen #BringBackOurBoys trender nå på sosiale medier i Nigeria sammen med sterke krav om at regjeringen må gjøre mer for å redde barna.

Mor til kidnappet gutt i Nigeria

Moren til en av guttene som er savnet fortviler. Nå krever foreldrene at regjeringen må gjøre mer for å redde barna

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Ekstremistgruppa Boko Haram oppsto i Nigeria i 2009, men har etablert baser på øyer i Tsjadsjøen. Sjøen er en av Afrikas største og ligger der statene Tsjad, Nigeria, Niger og Kamerun møtes.

Siden 2015 har mange steder vest og sørøst i Niger blitt rammet av angrep fra de ytterliggående islamistene.

SISTE NYTT

Siste nytt