NRK Meny
Normal

Graver ut største massegrav 20 år etter krigen

Levningene etter over 700 personer er hittil i funnet i det som trolig er den største massegraven etter krigen i Bosnia.

Krimetterforskerne har hittil funnet 360 personer i graven, men det er ennå mange flere igjen.

SE VIDEO: Krimetterforskere graver ut nok en massegrav etter Bosnia-krigens grusomheter på begynnelsen av 90-tallet.

Vahida Behlic

Vahida Belic (51) har møtt opp for å overvære de grusomme utgravingene. Hun håper at hun får vite hva som skjedde med mora for 20 år siden.

Foto: Amel Emric / Ap

Krimetterforskerne tror soldatene som drepte de bosniske og kroatiske kvinnene, mennene og barna forsøkte å skjule krigsforbrytelsen ved å dele opp massegraven i to.

Den ti meter dype graven på 5000 kvadratmeter ble funnet i september i nærheten av byen Prijedor.

Bare noen lokale bosniaserbere kjente til stedet, men etterforskerne måtte bruke flere år før de fant noen som var villige til å forklare hvor massegraven lå.

Delte massegraven i to

Hittil har rettsmedisinere funnet 360 personer i massegraven Tomasica. Det er langt flere enn det myndighetene trodde de ville finne, og tallet kommer til å stige etter hvert som utgravingen fortsetter.

Samtidig knytter rettsmedisinerne funnet i Tomasica direkte til en annen massegrav, rundt ti kilometer unna. Her ble 373 personer gravd ut for ti år siden. Myndighetene tror kroppsdeler fra den ene graven ble flyttet til den andre, i et forsøk på å skjule omfanget av massedrapet.

Bakgrunnen for teorien er at levninger fra samme personer er funnet i begge massegravene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tomasica, Bosnia

Området krimetterforskerne graver på er på 5000 kvadratmeter.

Foto: Amel Emric / Ap

Håper de finner 1200 savnede

– Vi har funnet identitetspapirer i graven, så vi vet hvem disse ofrene er, sier Mujo Begic, ved Instituttet for savnede personer til nyhetsbyrået AP.

– Til sammen utgjør disse to trolig den største massegraven som man hittil har funnet i Bosnia, sier Begic.

Mange av ofrene ble drept i konsentrasjonsleire som de serbiske myndighetene satte opp i Prijedor-området. Dagens myndigheter håper de vil finne spor i massegraven Tomasica etter 1200 personer som fortsatt er savnet etter krigen 1992–1995.

Bosniakrigen var ifølge Store Norske Leksikon den største væpnede konflikten i Europa etter Den andre verdenskrig, og det regnes med rundt 100 000 drepte. 35-40 prosent av de drepte var sivile.

Tomasica
Foto: Joakim Nordström / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt