Hopp til innhold

Narkosiktet bestemor: – Trodde hun skulle frakte dokumenter til London

Den narkosiktede kvinnen (50) som sitter fengslet i Ecuador fikk først fredag snakke med sin norske forsvarer. Hun fortalte at hun fikk overlevert en koffert av en ukjent person på hotellet før hun dro til flyplassen.

Oversiktsbilde Quito

Kvinnen sitter fengslet i Ecuadors hovedstad, Quito.

Foto: George Miquilena

Nils Grønås er advokat for kvinnen som er fengslet i Ecuador

Nils Grønås er engasjert som kvinnens advokat i Norge. Først fredag hadde han kontakt med kvinnen. for første gang.

Foto: Privat

Tidligere denne uken ble det kjent at en kvinne fra Sør-Norge var tatt med betydelige mengder kokain på flyplassen i Quito i Ecuador. Etter det NRK kjenner til skal det være snakk om rundt tre kilo av det narkotiske stoffet.

Nils Anders Grønåser av familien til kvinnen engasjert som hennes forsvarer i Norge. Grønås hadde inntil i dag ikke fått snakket med sin klient, som sitter i et kvinnefengsel i den nordlige delen av hovedstaden Quito, Centro de detencion provisional Pichincha.

– Lurt av flere personer

– Jeg hadde en kort samtale med henne i dag, på ett minutt og 37 sekunder. Hun har det ok etter forholdene, og gjentok at hun er uskyldig. Hun sier hun har blitt lurt av flere personer der nede. sier Grønås til NRK.no.

Grønås forteller at hans klient opplyste at samtalen maksimalt kom til å vare i to minutter. Samtalens lengde gjør at Grønås fortsatt har flere ubesvarte spørsmål, til tross for at 50-åringen rakk å forklare noe mer om pågripelsen.

– Hun fortalte at hun hadde fått beskjed om at hun skulle frakte en koffert av en person som var ukjent for henne.

– Men slik jeg oppfatter henne ble dette gjort på oppdrag fra en annen person der som hun har truffet, sier Grønås, som legger til at han ikke rakk å spørre hvilken tilknytning 50-åringen hadde til sistnevnte.

Tidligere fredag meldte Lindesnes Avis at Kripos mener kvinnen skal ha overført over 500.000 kroner til Ecuador i løpet av det siste året. Pengene skal ha blitt overført til en person hun kjente, eller noen i vedkommendes omgangskrets.

Grønås sier til NRK.no at han fredag ikke rakk å stille spørsmål om hvorfor kvinnen dro til Ecuador, eller om hun har møtt noen der i løpet av turen.

– Dokumenter

Ifølge forsvareren hadde kvinnen rett før avreise fra Ecuador fått overlevert kofferten på sitt hotell, med beskjed om at kofferten inneholdt dokumenter som skulle til London.

– Hun hadde fått opplyst at kofferten inneholdt dokumenter, og var ikke i sin villeste fantasi klar over at hun fraktet stoff, sier Grønås.

Ifølge forsvareren skal kvinnen ha fortalt at mappen med narkotika lå åpenlyst i kofferten.

Kvinnen skal ha blitt ropt opp over høytaleren flyplassen i Quito, for så å bli tatt til side av vaktene og inn i et rom. I kofferten til kvinnen fant vaktene narkotika. Ifølge Granås skal ikke kvinnen ha åpnet kofferten før hun ble stoppet på flyplassen.

– Hun sier til meg at kofferten skulle fraktes til London, der det var noen som skulle ta i mot den, sier Grønås.

Ifølge forsvareren skal kvinnen ha fortalt at mappen med narkotika lå åpenlyst i kofferten, men presiserer at den korte samtalen ikke gjorde det mulig å stille oppfølgingsspørsmål.

«Helsemessige utfordringer»

Den 50 år gamle kvinnen fortalte også om «tøffe forhold» i fengselet.

– Hun fikk sagt at hun bodde i en felles celle med fire andre. Som hun sa: «Det var bare et hull». Det var rimelig tøffe forhold, og det var kaldt på nettene, sier Grønås.

Han forteller videre at det skal være «relativt betydelige utfordringer» knyttet til kvinnens helse. Samtidig skal hun ha gitt uttrykk for at hun har fått noen form for oppfølging i fengselet, uten at Grønås umiddelbart er kjent med hva dette innebærer.

Forsvareren sier han ba klienten ringe opp igjen ved første anledning, slik at han får mer informasjom om det som har skjedd. Grønås sier det kan bli aktuelt å be om at konsulatet i Quito kan bistå for å få ordnet en lenger samtale.

Ifølge Grønås skal generalkonsulen ha hatt et møte med 50-åringens offentlige oppnevnte forsvarer i Ecuador fredag.

Det er planlagt en rettslig høring i saken neste onsdag.

Kvinnen er fengslet i Quito i Ecuador

Kvinnen sitter fengslet i Quito i Ecuador.

Foto: Google maps