Hopp til innhold

Trente på bombetokt mot Sverige

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russiske bombefly gjennomførte et simulert bombetokt utenfor Sverige i påskehelgen, melder Svenska Dagbladet. Svenskene hadde ingen beredskap.

Øvelsen, som skjedde langfredag, har vært holdt hemmelig frem til nå.

Ifølge Svenska Dagbladet dukket seks fly opp på radaren i øst etter midnatt. Flyene kom fra baser i nærheten av St. Petersburg, passerte over Finskebukta og inn over Stockholms skjærgård, skriver avisen.

Vanligvis flyr de russiske flyene sørover og tilbake mot Kaliningrad, men denne gangen svingte av mot Sverige og øya Gotska Sandön. Flyene skal ha vært mellom tre og fire mil fra den svenske riksgrensa.

– Jeg kan bekrefte at det var to bombefly, et Tupolev Tu-22 med jakteskorte av et Sukhoi Su-27. Det holdt seg i internasjonalt luftrom ved Gotska Sandön, og gjennomførte en slags øvelse. Deretter dro de tilbake samme vei som de kom fra, sier generalløytnant Anders Silwer til SvD.

Ifølge avisens kilder gjennomførte flyene simulerte angrep mot to mål i Stockholm-området og sør i Sverige, mot to av landets viktigste militære anlegg.

Nato sendte jagerfly

Det svenske luftforsvaret skal ha to startklare jagerfly, men det er hemmelig når på døgnet de er i beredskap. Denne natten var det ingen piloter på vakt, opplyser Silwer.

Nato har imidlertid beredskap døgnet rundt i Baltikum, og da de russiske flyene dukket opp over Finskebukta, gikk alarmen på Siauliali-basen i Litauen. Der ble to danske F16-fly sendt opp for å følge de russiske flyene på avstand.

Russland hadde varslet en øvelse med over 70 fly i påsken, noe som vanligvis fører til økt beredskap i det svenske luftforsvaret.

– Beredskapsnivået skulle ha vært hevet og jagerfly skulle ha vært på vingene allerede da vi oppdaget flyene over Finskebukta. Her hadde vi ingen beredskap eller kontroll. Det er alvorlig, sier SvDs kilde.

Flere svenske politikere kaller episoden alvorlig og kritikkverdig, men utenriksminister Carl Bildt mener man ikke kan reagere på alt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russland øver mer

Nato vil reagere når russiske fly nærmer seg deres områder, sier førsteamanuensis Paal S. Hilde ved Senter for norsk og europeisk sikkerhet.

– Jeg vil anta at man ser på dette som en del av det russiske øvingsmønsteret. De har fått mer penger til forsvaret, og øver mer. Dette har vi også sett tydelig langs norskekysten, der det også har vært øvelser hvor det har sett ut som om man skulle angripe norsk territorium, sier Hilde.

Samme type russiske fly simulerte angrep mot en amerikansk fregatt i Stillehavet og en radarstasjon i Japan senest i februar, skriver SvD.

– Simulerte bombeangrep mot land skjer ikke veldig ofte. De øver som de gjorde under den kalde krigen, og det er slik de alltid har gjort det, sier Hilde.

På vingene 13 ganger i år

Informasjonsoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser at Norge har Nato-fly i beredskap døgnet rundt.

– Vi ville ha «scramblet» våre F16-fly. Når det er ukjente fly langs kysten av Norge, er det vår rett og plikt å identifisere dem, sier Moen.

Hittil i år har jagerflyene vært på vingene 13 ganger for å identifisere 21 fly. I 2012 var det totalt 41 såkalte scrambles, og 71 russiske fly ble identifisert.

– Det er ikke blitt gjennomført en slik flyprofil som beskrives i svenske medier på lang tid. Flymønsteret til de russiske flyene har ikke endret seg nevneverdig de siste årene, så måten de flyr på er stabil, sier Moen.

Russland har signalisert at de vil øke aktiviteten i lufta, men ifølge FOH er det ingen dramatikk i det.

SISTE NYTT

Siste nytt