NRK Meny
Normal

Trekker øl etter at flere blør fra munnen

Bryggerigiganten Carlsberg tilbakekaller fatøl av merket Staropramen Premium Original fra 680 svenske utesteder. Årsaken er at flere har blødd fra munnen. Ifølge Ringnes AS er ikke dette ølet solgt i Norge eller på Systembolaget.

CARLSBERG

ETSENDE RENGJØRINGSMIDDEL: Ifølge Carlsberg er det fare for at rester fra etsende rengjøringsmiddel finnes i 4.624 fat. Av disse står 3.000 fat fortsatt på Carlsbergs lager.

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Det helsefarlige ølet er oppdaget på minst to svenske utesteder, skriver Aftonbladet.

Ifølge Carlsberg har innholdet i fatølet vært sterkt forurenset av etsende rengjøringsmiddel. Fatølet brygges og tappes i Tsjekkia. Rengjøringsmiddelet benyttes i rengjøring av 30-liters store ølfat.

– Ekstremt ubehagelig

Da en Carlsberg-ansatt og en kroeier prøvesmakte ølet pådro de seg blemmer i munnen. Etter kort tid begynte begge å blø.

Det er naturligvis en ekstremt ubehagelig opplevelse, men de har ikke fått varige mén

Carlsbergs informasjonssjef Henric Byström

– De prøvesmakte ølet fordi det ikke så ut som det skulle. Heldigvis var det ingen som drakk store mengder. Det er naturligvis en ekstremt ubehagelig opplevelse, men de har ikke fått varige mén, sier Carlsbergs informasjonssjef Henric Byström till SVT Nyheter.

– Ikke solgt i Norge

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes AS sier til NRK at Staropramen Premium Original ikke er solgt på det norske markedet.

– Dette produktet selges på fat, men det er ikke solgt i Norge, bekrefter Bruusgaard, og legger til at det aktuelle fatølet kun er solgt til restauranter og ikke på Systembolaget der tusenvis av nordmenn handler alkohol.

Har solgt 1.624 fat

Så langt er det påvist to ølfat med det etsende stoffet.

Ifølge Carlsbergs kommunikasjonssjef Henric Byström er det fare for at rester av rengjøringsmiddelet finnes i 4.624 fat. Av disse står 3.000 fortsatt på Carlsbergs lager.

Dette produktet selges på fat, men det er ikke solgt i Norge

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes AS

Da Carlsberg ble oppmerksom på det helsefarlige ølet, varslet selskapet umiddelbart alle kroer som hadde mottatt ølet. Alle nye leveranser ble stanset.

Måtte hente øl fra kunder

– Vi undersøker nøye både bryggeriet i Tsjekkia og de fatene som er levert til Sverige, men hittil har vi ikke påvist flere tilfelle, sier Henric Byström.

En kro i i Vest-Sverige ble oppringt av Carlsberg mandag kveld.

– De spurte om jeg hadde servert Staropramen. Da jeg svarte at jeg gjorde det for tyve minutter siden, ba de meg gå tilbake og hente ølet fra gjestene, forteller bartenderen til Aftonbladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt