Hopp til innhold

Tre land sperrer Janukovitsj sine konti

Østerrike, Sveits og Liechtenstein sperrer nå alle bankkonti som tilhører Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj, hans familie og andre i hans nære krets.

Viktor Janukovitsj

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj jages fra flere hold. I dag viste han seg første gang på en uke, i den russiske byen Rostov-na-Donu.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

De nye makthaverne i Kiev har beordret full gjennomgang av statsfinansene.

Ifølge landets nye statsminister Arsenij Jatsenjuk, som tidligere har vært økonomiminister, har ekspresident Viktor Janukovitsj og hans leir, nærmest tømt statskassen for å berike seg selv.

70 milliarder dollar, godt og vel 420 milliarder norske kroner, skal i løpet av de tre siste årene blitt overført til utenlandske bankkonti. 37 millioner dollar, eller 222 milliarder kroner, som er gitt i kreditt til landet, skal også være borte.

Det har derfor gått ut en henstilling til europeiske land om å fryse konti som tilhører personer i og rundt den avsatte presidentens krets. De mistenkes for massiv korrupsjon mens Ukraina som land står på randen av konkurs.

Nå har de første svarene fra de europeiske hovedstedene kommet.

Etterforskning i Sveits

Sveits kunngjør at de fryser verdier som tilhører 20 ukrainske tjenestemenn og politikere, i påvente av nærmere undersøkelser.

Det dreier seg blant annet om Viktor Janukovitsj selv, sønnen Oleksandr Janukovitsj og seks tidligere ministere, inkludert Mykola Azarov som inntil nylig var statsminister.

Også nære politiske allierte fra den nordøstlige provinsen Kharkiv, hvor partiet til Janukovitsj har hatt sitt tyngdepunkt, er å finne på listen, sammen med medlemmer av nasjonalforsamlingen og en tidligere riksadvokat.

– En strafferettslig etterforskning for alvorlig hvitvasking av penger pågår for øyeblikket i Genève mot Viktor Janukovitsj og hans sønn Oleksandr, skriver den sveitsiske påtalemyndigheten i en uttalelse.

Det er uklart om den avsatte presidenten personlig har gjemt en formue i Sveits. Men ifølge det sveitsiske ukemagasinet L'Hebdo skal 40 år gamle Oleksandr Janukovitsj, som opprinnelig er tannlege, ha opparbeidet en formue på en halv milliard dollar bare i løpet av de tre siste årene.

Oleksandr Janukovitsj bestyrer et ukrainsk konglomerat som kontrollerer rundt halvparten av landets kullindustri og rundt en tredjedel av landets kraftproduksjon og kraftdistribusjon.

Konglomerat, hvis navn er forkortet til MAKO, åpnet i 2011 et datterselskap i Genève. Også en av Janukovtisj sine styrtrike støttespillere, den ukrainske milliardæren Rinat Akhmetov, skal ha forretningsbase i den sveitsiske byen, på samme adresse som sønnen.

Justismyndighetene i Genève opplyser at de i forbindelse med etterforskningen har gjennomført en aksjon mot kontoret til ett av disse selskapene, hvor de har beslaglagt en rekke dokumenter.

I tillegg til frysing av midler, er det også iverksatt tiltak som skal gjøre det umulig å selge unna hele eller deler av mulige datterselskapene og verdiene som er knyttet til disse.

Skulle det bli bevist at formuer eller selskapsverdier som er å finne i Sveits, er urettmessig tilegnet, så åpner landet for å tilbakeføre verdiene til den ukrainske staten.

Formuer i Østerrike og Liechtenstein

I Østerrike har sentralbanken gitt ordre om at alle bankkonti som tilhører 18 navngitte ukrainere sperres. To av dem er Janukovitsj og sønnen, resten av navnene er foreløpige ikke offentlig.

Ukrainske oligarker skal ha ansett Østerrike som et trygt land å plassere penger i, da landet flere ganger har motsatt seg EUs krav om en mer gjennomsiktig banksektor.

Ifølge det østerrikske utenriksdepartementet er konti sperret som et sikkerhetstiltak inntil EUs sanksjoner mot Ukraina trer i kraft.

EU har vedtatt innreiseforbud og visumnekt for bestemte personer og beslagleggelse av eventuelle formuer i europeiske banker. Men EU har ikke myndighet til gi en fellesordre om sperring av konti og frysing av midler, det må hver enkelt nasjons myndigheter gjøre.

Siste land ut er Liechtenstein som fredag ettermiddag kunngjorde at også de fryser midler som skal tilhøre medlemmer av den forrige regjeringen og ekspresidenten.

I London jobbes det fortsatt med en lage en oversikt over mulige personer som kommer til å bli omfattet av EU-sanksjonene.

Verken Sveits, Østerrike og Liechtenstein har opplyst hvor store verdier det kan dreie seg om.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jaunukovitsj´palass

Viktor Jaunukovitsjs storslagne hjem i utkanten av Kiev ble formelt eid av en stiftelse i Liechtenstein.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Spor til Danmark og skatteparadiser

Det er ifølge Danmarks Radio spor av Janukovitsj-penger i Danmark, hvor det skal finnes flere stråselskaper med nære forbindelser til kretsen rundt ekspresidenten.

Selskapene skal være brukt til «transportering» av penger i ulike retninger.

Ett av selskapene skal være knyttet til gassbetalinger mellom Ukraina og Russland. Dette selskapet skal blant annet ha eid aksjemajoriteten i to ukrainske gasselskaper samt ha eierandeler i et tredje firma. Det betyr at de kan ha håndtert store summer penger.

Det danske selskapet er ifølge DR flyttet til London, hvor det har fått nytt navn. Spor peker også videre til skatteparadiset Belize.

Jusprofessor Lars Bo Langsted fra Århus Universitet sier til Danmarks Radio at land som Danmark er attraktivt til å hvitvaske penger, for landet betraktes som ordentlig og ryddig og derfor vekker ikke overføringer derfra til et tredjeland mistanke i utgangspunktet.

Ofte føres pengene gjennom flere selskaper i flere land, i et sinnrikt system. Hensikten med å bruke danske stråselskapsadresser, er at det ser ut som helt legitime transaksjoner.

Felles for selskapene er at hvis man går dem nøyere etter i sømmene, så har de en underlig blanding av direktører, eiere og styremedlemmer. En skal være en hjemløs alkoholiker i Latvia samt en henholdsvis frisør og en yogalærer på Kypros.

Presidentpalasset eies av stråselskaper

Bruk av stråselskaper skal heller ha vært vanlig enn uvanlig på toppen i Ukraina.

Det luksuriøse Janukovtisj-palasset eies offisielt av et selskap i Janukovitsj sin hjemby Donetsk.

Dette selskapet eies igjen av østerrikske Euro East Beteilungs GmbH, som igjen eies av britiske Blythe (Europe) Ltd, som igjen eies av Liechtenstein-firmaet P & A Corporate Services Trust.

Dokumenterte eksempler som dette kan være en av grunnene til at myndighetene i Østerrike og Liechtenstein reagerte så raskt i forhold til anmodningen fra Kiev.

Korrupsjon er svært utbredt i Ukraina, og eliten, både den politiske og den økonomiske, på begge sider av de politiske skillelinjene, har beriket seg.

SISTE NYTT

Siste nytt