NRK Meny
Normal

Legger ut Janukovitsj-dokumenter på nett

Frivillige journalister i Ukraina jobber på spreng for å dokumentere alt som ble funnet i luksus-palasset til tidligere president Viktor Janukovitsj. Fortløpende blir alt lagt ut på nettet.

Dokumenter

Hundrevis av dokumenter, regninger og etterretningsrapporter ble dumpet i sjøen da Viktor Janukovitsj rømte Kiev.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Nettstedet YanukovychLeaks blir hele tiden oppdatert med de siste dokumentene som blant annet viser det enorme pengeforbruket til den nå avsatte og massedrapsetterlyste til Viktor Janukovitsj.

200 permer

Da demonstrantene tok kontroll over giganteiendommen like utenfor Kiev på lørdag fant dykkere nesten 200 permer med dokumenter i sjøen nedenfor prakteiendommen.

Nå blir alt systematisert og for hver time som går dukker det opp nye bevis i korrupsjonsanklagene mot ham.

Brente papirer fra Janukovitsj´hus

Mange av dokumentene var forsøkt brent da demonstrantene fant dem.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Nå står Ukraina på konkursens rand og den midlertidige presidenten Oleksandr Turtsjynov mener landet trenger 35 milliarder dollar eller 211 milliarder kroner i økonomisk bistand innen utgangen av 2015 hvis ikke landet skal gå konkurs.

Omregnet betyr det at Ukraina har behov for 314 millioner kroner hver eneste dag frem til 31. desember 2015.

Enormt forbruk

Samtidig viser dokumentene som ble funnet i Janukovitsj båthus at landets øverste leder brukte over en halv million kroner på gardiner, nesten 10 millioner på planter til sitt private drivhus og 12 millioner på veggdekor til noen av de mange rommene i sin gigantiske trevilla.

Samtidig som en tredel av landets 45 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensen.

I årevis har Ukrainas president blitt beskyldt for å berike seg selv og sine nærmeste av statens penger. Spesielt har mange pekt på hans gigantiske palass er blitt betalt med skattebetalernes penger. Like lenge har Janukovitsj nektet.

Viktor Janukovitsj villa utenfor Kiev

En av aktivistene viser frem gjenstander fra spisesalen til Viktor Janukovitsj.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Dag for dag sprekker bildet av Janukovitsj. Nå har også de folkevalgte, som lenge stod trofast ved hans side, vedtatt en resolusjon der de vil ha ham stilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Advarer mot å låne penger

Et av de største problemene den nye regjeringen som trolig blir annonsert på torsdag må ta tak i den akutte finansielle krisen landet står overfor. I dag advarer kredittvurderingsbyrået Fitch russiske banker mot å låne ut milliardbeløp til Ukraina.

Byrået mener russiske statseide banker nå bærer hovedbyrden av kriselånene på til sammen 28 milliarder dollar, som Russland tidligere har lovet å gi til Ukraina.

Det var Janukovitsj som i november i fjor trakk seg fra en samarbeidsavtale med EU, og inngikk i stedet en økonomisk pakt med Russland. Avtalen innebar blant annet løfter om reduserte priser på russisk gass og 15 milliarder dollar i kriselån.

Russland har til nå utbetalt 3 milliarder dollar i lån, og mandag sa den russiske økonomiministeren at landet var rede til å utbetale et nytt lån på tilsvarende 2 milliarder dollar.

Huset til Viktor Janukovitsj

Tusenvis av ukrainer her siden eiendommen til Janukovitsj ble åpnet på lørdag besøkt parkanlegget og sett det som kan være verdens største trehus.

Foto: PIERO QUARANTA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt