Slik levde Janukovitsj i sus og dus

KIEV (NRK): På et område som nesten et like stort som fyrstedømmet Monaco levde Ukrainas avgåtte president et skjermet liv sammen med utrydningstruede dyr og overdådig luksus.

Ukrainas avsatte president levde i et palass.

SE VIDEO: For første gang siden den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj tok over landeiendommen med statens midler, kunne folk flest se hvordan han hadde levd et liv i luksus i et land der rundt en tredel av befolkningen befinner seg under fattigdomsgrensen.

Den enorme eiendommen åpenbarer seg en halvtime utenfor Ukrainas hovedstad Kiev. Her ved bredden av Kiev-sjøen bodde den avsatte presidenten Vitkor Janukovitsj fram til han rømte byen på fredag.

Området var tidligere et rekreasjonssted for sovjet-pamper og et vernet naturreservat, men for fem år siden tok Janukovitsj over hele landeiendommen med statens midler, og fullførte privatiseringen av området som han hadde startet noen år før.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Janukovitsj´palass

Presidenten bygget sitt palass i løpet av sien første år som president.

Foto: EBU

Palasset betalt av folket

Da ble de gamle husene fra Sovjet-tiden revet og omgjort til et enormt parkområde med blant annet golf- og tennisbane.

Midt i parken ligger det som kan være verdens største trebygning, men siden Janukovitsj nektet å la Guinness rekordbok besøke stedet, står det ikke i noen rekordbøker.

Lørdag ble det åpnet for publikum for første gang. En privat dyrepark, luksusyachter, hydrofoner og en gigantisk campingvogn var noe av det de kunne se.

I årevis har Ukrainas president blitt beskyldt for å berike seg selv og sine nærmeste av statens penger. Spesielt har mange pekt på hans gigantiske palass er blitt betalt med skattebetalernes penger. Like lenge har Janukovitsj nektet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jaunukovitsj´palass

Nysgjerrige tilskuere titter inn vinduet til eks-presidentens tidligere veldådige hjem.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Privat dyrehage med utrydningstruede dyr

Vi står på trappen foran det det som var privatboligen, en bolig med dører til svimlende en halv million kroner stykket og lysekroner til rundt en million kroner.

I et land der rundt en tredel av befolkningen befinner seg under fattigdomsgrensen.

En gjennomsnitts månedslønn for et parlamentsmedlem, som Janukovitsj var før han ble president, ligger på rundt 14.000 kroner.

Med den inntekten måtte han spart hele sin inntekt i tre år bare for å få råd til en dør i sitt enorme palass, som han fikk bygget i løpet av sine første år som president.

Bare noen meter fra huset og oppe på en liten fjellknaus hadde Janukovitsj sin private dyrehage. Der blant annet fredede dyr og kenguruer er innesperret.

På den andre siden av huset er en 18-hulls privat golfbane som visstnok franske eksperter skal ha fått et sted mellom 15–20 millioner kroner for å tegne og bygge.

Janukovitsj

President Viktor Janukovitsj hadde eget brennevin hjemme i palasset.

Foto: EBU

SISTE NYTT

Siste nytt

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro.

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Norsk kunstner: Laget utstilling om korona – ble selv rammet

RIO DE JANEIRO (NRK): Den norske maleren Cathrine Crawfurd (52) åpnet en prestisjetung utstilling om korona i Rio. Men deretter gikk det ikke helt etter planen.