Tre høytstående aktivister pågrepet i Hongkong

Studentlederen Joshua Wong, som er en av de mest kjente demonstrantene i Hongkong, er pågrepet. Også to andre prominente aktivister er pågrepet.

Fredag formiddag ankom Joshua Wong og Agnes Chow retten i en politibil

Fredag formiddag ankom Joshua Wong og Agnes Chow retten i en politibil

Wong er også generalsekretær i pro-demokrati-organisasjonen Demosisto. Studentlederen ble pågrepet fredag. Noen timer senere ankom han retten i en politibil.

– Vår generalsekretær Joshua Wong ble nettopp pågrepet mens han var på vei til undergrunnsstasjonen i South Horizons. Han ble tvunget inn i en bil midt på lyse dagen. Våre advokater følger saken, skriver Demosisto på Twitter.

Senere ble det kjent at også Agnes Chow, som også er i Demosisto, er pågrepet. I tillegg er Andy Chan, leder av separatistpartiet Hong Kong National Party, pågrepet.

Demokratiorganisasjonens styre-nestleder Isaac Cheng sier aktivistene er pågrepet i den hensikt å spre «frykt» og «hvit terror» blant innbyggerne i Hong Kong, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet i Hongkong sier at Chan er pågrepet for opptøyer og angrep på politibetjenter, men de har ikke sagt noe om hva de to andre er pågrepet for. Siden demonstrasjonene startet i juni, har over 700 blitt pågrepet.

Hongkong er en by ulik alle andre, men også en del av Kina. I sommer har millioner av unge gått ut i gatene for å protestere. Nå har de holdt på i tolv uker. Hvem er det som demonstrerer i Hongkong, og hva er det de forsøker å oppnå?

Hongkong er en by ulik alle andre, men også en del av Kina. I sommer har millioner av unge gått ut i gatene for å protestere. Nå har de holdt på i tolv uker. Hvem er det som demonstrerer i Hongkong, og hva er det de forsøker å oppnå?

Fredagens pågripelser finner sted i forkant av store demonstrasjoner som ble varslet i helgen. Nå skal imidlertidig demonstrasjonene være avlyst, som følger av at søknaden om å få lov til å protestere av politiet, ble avslått, skriver AP.

Det er fortsatt uklart om protestantene vil følge avslaget eller ikke, men styrenest-leder Cheng oppfordrer folk til å demonstrere tross den store risikoen for å bli arrestert.

Wongs aktivisme

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble lagt på is av Hongkongs leder Carrie Lam, men det var ikke nok til å stanse protestene.

Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni.
Foto: Kin Cheung / AP

Siden 2014

Wong sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert i to-tre måneder. Den såkalte paraplybevegelsen protesterte mot endringer av valgsystemet som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre byen.

Protestleder pågrepet i Hongkong

PÅGREPET: Studentlederen Joshua Wong har blitt en av frontfigurene for demonstrantene i Hongkong. Nå er han pågrepet.

Foto: Vivek Prakash / AFP

I fjor ble Wong dømt til tre måneders fengsel. Dommen ble senere redusert til to måneders fengsel fordi han bare var tenåring da han ble pågrepet i 2014. Wong anket, men tapte ankesaken. Dermed måtte han i mai inn til soning i Lai Chi Kok-fengselet. Da han ble løslatt i juni, sluttet han seg til demonstrantene.

SISTE NYTT

Siste nytt