Tre døde i granatangrep i Bangkok

Tre personer er døde, og minst 70 er såret i en serie eksplosjoner i Thailands hovedstad Bangkok.

Politiet aksjonerer

Politiet arresterer en av demonstrantene i Bangkok.

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

Politiet gjør seg klare til aksjon

Politiet gjør seg klare til å aksjonere mot rødskjortene.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK
Eksplosjoner i Bangkok

En skadd jente blir fraktet bort etter flere eksplosjoner i Bangkok i dag.

Foto: Vincent Yu / AP
Eksplosjoner i Bangkok

Opprørspolitiet gjemmer seg etter eksplosjonene.

Foto: Vincent Yu / AP

Politet aksjonerer mot rødskjortene i Bangkok, etter at tre personer døde i et granatangrep tidligere i dag.

– Politiet stilte seg opp i formasjon og gav beskjeder til rødskjortene med høytaler før de gikk til angrep, forteller NRK-journalist Åse Karin Hansen som er strandet i byen på grunn av askeskyen i europeisk luftrom.

Utlendinger blant de skadde

Tre personer er døde etter et granatangrep tidligere i dag, opplyser visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Flere enn 70 personer er skadet, minst fire av dem skal ha fått alvorlig skader, inkludert to utlendinger. Det skal også være flere utlendinger blant de skadde, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannia, Frankrike og Østerrike advarer nå sine borgere om at de må holde seg borte fra de urolige områdene i Bangkok. Myndighetene i landene mener opptøyene kan bli voldelige, skriver nyhetsbyrået AFP.

Angrep med granater

En serie på fem sprengladninger gikk av med kort tids mellomrom. Ifølge en militær talsmann var det ladninger fra en granatkaster som slo ned i finansstrøket i Bangkok, der regjeringsvennlige demonstranter hadde samlet seg før en planlagt demonstrasjon fredag.

Det er ikke kommet melding om sårede nordmenn, opplyser ambassadør Merete Brattestad til NTB.

Skylder på rødskjortene

Statsminister Abhisit Vejjajiva

Mannen protestene er rettet mot: Statsminister Abhisit Vejjajiva.

Foto: AP

Statsminster Abhisit Vejjajiva kalte inn til krisemøte etter eksplosjonene.

Regjeringen i Thailand hevder granatene kom fra rødskjortene. Ifølge oberst Sansern Kaewkamnerd var granatene av typen M79. Det var samme type granater som angivelig ble brukt da 25 personer ble drept og flere enn 800 såret for snart to uker siden.

– M79-granatene har en rekkevidde på 400 meter og ble skutt fra plassen der rødskjortene holder til, sier visestatsministeren.

Lederne for rødskjortene avviser at de er ansvarlige for angrepet.

Soldater i gatene

Ambulanser kom raskt til stedet og førte de sårede til sykehus, mens politifolk forsøkte å finne ut hva som hadde forårsaket eksplosjonene.

Spenningen i Thailand øker etter at myndighetene har sendt tusenvis av soldater ut i gatene i Bangkok for å holde kontroll med regjeringsmotstanderne.

Regjeringssoldater har slått jernring rundt finansdistriktet, mens rødskjortene har okkupert et handlesenter. Piggtrådsperringer er rullet ut i hovedgata Silom Road, og barrikader og maskingeværstillinger er opprettet på gatehjørnene.

Les også: Thailands hærsjef utpekt til øverste sikkerhetssjef | Rødskjorte-leder unnslapp politiet i tau ut hotellvinduet i Thailand

Krever regjeringsavgang

Video Tre døde etter Bangkok-eksplosjoner

Landets militære ledere har forsikret at de ønsker å unngå bruk av vold mot rødskjortene. Tidligere i april ble flere personer drept og flere hundre såret i sammenstøt.

Rødskjortene er tilhengere av landets styrtede statsminister Thaksin Shinawatra. De krever at dagens regjering må gå av, men åpnet tidligere denne uken for å delta i indirekte forhandlinger.

Les også: - Oppløs Thailands regjeringsparti

Lammer økonomien

Demonstrantene har lammet mye av den økonomiske virksomheten i hovedstaden med sine protester. Vejjajiva har sagt villig til å snakke med demonstrantene, men bare om de først lover å redusere spenningen.

Analytikere mener at det nå pågår en farlig stillingskrig innad i regjeringshæren, mellom tilhengere og motstandere av Thaksin. Regjeringens tilhengere har tidligere varslet en demonstrasjon i Bangkok fredag.

Les også: Thailands turistindustri taper mye

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt