NRK Meny
Normal

Trafikklys på fortauet skal hindre ulykker for mobilbrukere

Fotgjengere som krysser gaten med øynene limt til mobilen er så utsatt for trafikkulykker at tyske byer nå installerer trafikklys i fortauene

Slik fungerer trafikklysene i Augusburg.

TRYGGERE FOR MOBILBRUKERE I TRAFIKKEN: Ved å ha røde trafikklyst montert i bakken håper myndighetene i Augsburg å unngå trafikkulykker med gående mobilbrukere

I den tyske byen Augsburg sør i Tyskland har de installert trafikklys på fortauet slik at fotgjengere som går og ser ned på smarttelefonen ikke går glipp av beskjeden om at det er trygt å krysse gaten.

Ideen om lysene i bakken kommer bare to måneder etter at en 15 år gammel jente døde da hun ble truffet av trikken mens hun gikk og tekstet på mobilen med musikk på øret.

Laster Twitter-innhold

Lysene som ble installert i forrige uke er montert flatt på bakken og blinker rødt når en trikk nærmer seg.

– Det skaper et helt nytt nivå av oppmerksomhet, sier en talsmann for byen ifølge det tyske nettstedet N-TV.

Mange mobilbrukere i trafikken

Folk som går på gaten samtidig som de bruker smarttelefonen til å skrive tekstmeldinger eller være på nettet er et vanlig fenomen i Europa. 17 prosent bruker telefonen på denne måten mens de beveger seg rundt i trafikken, ifølge en undersøkelse i seks europeiske hovedsteder melder DEKRA Accident Research.

Hvorvidt lysene vil bidra til å forbedre trafikksikkerheten i den tyske byen gjenstår å se. Unge fotgjengere som den tyske avisen Augsburger Allgemeine har snakket med sier de ikke engang har lagt merke til lysene; de er for opptatt i mobilen.

Fortau for mobilbrukere i Kina

Augsburg er ikke den første byen til å eksperimentere med sikkerhetstiltak for

En kinesisk kvinne ser ned på mobilen mens hun går i gaten

FØLGER IKKE MED PÅ GATEN: I Kina finnes nå egne fortau for mobilbrukere for å hindre at de kolliderer med andre gående. Men med nesen ned i mobilen er det ikke lett å legge merke til mobilfortauene

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

distraherte fotgjengere. Den kinesiske byen Chongqing installerte i 2014 et 50 meter langt felt i fortauet hvor den ene delen er for folk som går med hodet nedi mobilen mens den andre delen er for vanlige turgåere.

– Det er mange eldre mennesker og barn i vår gate, og gå med din mobiltelefon kan føre til unødvendige kollisjoner, sa ansvarlig for markedsføring i byen, Nong Cheng til Associated Press den gang.

Også her er det uklart om det spesialmerkede fortauet for mobilbrukere bedrer sikkerheten. For som den ansvarlige for markedsføring sa:

– De som bruker mobilen har ikke sett at det er et eget område hvor de kan gå for å ikke kollidere med folk flest mens de tekster.

Egen fil for mobilbrukere på fortauet i Chongqing

MOBILFRI FIL: Egen fil for mobilbrukere på fortauet i Chongqing.

Foto: CHINA DAILY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt