Hopp til innhold

To tonn kokain funnet i semi-ubåt

Tre menn er arresterte utenfor kysten av Colombia, etter å ha forsøkt å smugle kokain til en verdi av 68 millioner dollar.

I det femten meter lange halvt nedsenkbare marinefartøyet, fant colombiansk marine 102 sekker med til sammen to tonn kokain.

Fartøyet var på vei mot kysten av Sentral-Amerika, da det ble stanset lørdag.

– To colombianere og en utlending var om bord, forteller kontreadmiral Orlando Cubillos på en pressekonferanse til nyhetsbyrået AP.

Alle tre er nå arresterte.

Storsatsing mot narkotikaindustrien

I forrige uke ble det kjent at colombiansk militære og politi har gjort store narkotikabeslag mellom 15. mai og 30. juni i år.

– Vi har beslaglagt 116 tonn kokain, og ødelagt 780 laboratorier, fortalte Colombias president Ivan Duque.

I tillegg til kokain, ble det også funnet 95 tonn marihuana.

539 mennesker er arresterte, og 69 marinefartøy og fem luftfartøy beslaglagt. Blant marinefartøyene er det tre semi-ubåter.

Aksjonene har skjedd som en del av «Orion» – en stor internasjonal satsing hvor 38 land samarbeider i kampen mot narkotikaindustrien.

I denne siste aksjonen deltok blant andre Tyskland, Argentina, Jamaica og Mexico.

Ifølge colombiansk marine har over 400 tonn kokain og 158 tonn marihuana blitt beslaglagt, siden «Orion» ble lansert i 2018.

Verdens største kokainprodusent

Til tross for beslagene og kampen mot narkotika, er likevel Colombia fortsatt verdens største produsent av kokain, foran Peru og Bolivia, ifølge FN.

I 2020 klarte landet å redusere området der de ulovlige avlingene blir dyrket med 7 prosent.

Fram til i fjor hadde landet 143 000 hektar kokaplantasjer, mot de 154 000 hektarene som FN registrerte i 2019. Til sammenligning ble det i 2017 registrert 171 000 hektar med kokaplantasjer.

Til tross for at det blir færre områder å dyrke på, øker likevel produksjonen av kokain.

– Bladmengden som kan høstes på én hektar, og mengden med alkaloid som er tilgjengelig i bladene samt prosessorenes evne til å trekke den ut, øker til tross for betydelig innsats fra politiet, forklarte FNs representant Pierre Lapaque under en pressekonferanse i juni.

Han la frem rapporten fra UNOODC- FNs kontor for narkotika og kriminalitet i Colombias hovedstad Bogotá.

Ifølge FN- rapporten produserte Colombia 1228 tonn av det hvite pulveret i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt