Hopp til innhold

To russere siktet for nervegiftangrepet mot Skripal

LONDON (NRK): Britisk politi har siktet to russiske menn for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i mars i år.

Sue Hemming fra britisk påtalemyndighet

Se Sue Hemming fra britisk påtalemyndighet om de to russerne som er siktet for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i mars i år.

De to er Alexander Petrov og Ruslan Boshirov.

Dette er ikke deres ekte navn, men falske navn som ble brukt under deres opphold i Storbritannia. De to er rundt 40 år, sier Scotland Yard som har offentliggjort bilde av de to.

– Vi har nok bevis for å få dem dømt, sier Sue Hemming i britisk påtalemyndighet.

Politiet sier at de to fløy fra Moskva til London med russiske pass to dager før Skripal ble angrepet med nervegiften.

GRU

OVERVÅKINGSBILDE FRA POLITIET: De to mistenkte på togstasjonen i Salisbury 3. mars.

Foto: HO / AFP

– Petrov og Bosjirov er agenter som jobber for Russlands militære etterretningstjeneste GRU, sa statsminister Teresa May i parlamentet onsdag der hun redegjorde for utviklingen i etterforskningen.

Hun opplyste videre at politiet hadde funnet spor av novitsjok på hotellet som de to russerne bodde på i London.

– Etterretningstjenesten GRU er en svært disiplinert organisasjon med klare kommandolinjer. Så dette var ikke en røveroperasjon. Aksjonen var nesten helt sikkert godkjent utenfor etterretningstjenesten på et høyt nivå i den russiske stat, sa May ifølge The Guardian.

Politiet offentliggjorde detaljert oversikt over bevegelsene til siktede russere

Se reiseruten til de to mistenkte russerne.

Offentliggjør reiserute

Politiet har offentliggjort en rekke bilder av mennene, mens de reiste fra London til Salisbury mellom 2. og 4. mars.

Ifølge politiet fløy de to tilbake til Moskva fra Heathrow flyplass på kvelden 4. mars, få timer etter at Sergei Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i den britiske byen Salisbury.

Sergei Skripal

NERVEGIFT: Sergei Skripal og datteren Julia ble angrepet med nervegift i mars.

Foto: Yuri Senatorov / AFP

Skripal og datteren tilbrakte flere uker på sykehus før de til slutt ble utskrevet.

Parfymeflaske med nervegift

I juli kom ytterligere to briter i Amesbury like ved Salisbury over en beholder som antas å ha blitt brukt til å frakte nervegiften i. En av de to døde få dager senere.

Politiet skal ifølge BBC ha funnet rester av nervegiften på ytterdøra til eksspionen Skripal, og de tror at en parfymeflaske ble brukt til å spraye giften på døra.

Charley Rowley fortalte i et eksklusivt intervju med ITV News om hvordan han fant det han trodde var parfyme som han ville overraske kjæresten med.

BRITAIN-RUSSIA-POISON-ARREST

GIFTPARFYME: Parfymeflasken som Charley Rowley fant var pakket inn i en forfalsket parfymeemballasje av merket Nina Ricci.

Foto: HO / AFP

Kjæresten Dawn Sturgess sprayet litt av innholdet på håndleddet og ble like etter dårlig. Kort tid etter våknet Rowley på sykehuset og fikk vite at han hadde vært i koma, at kjæresten var død, og at de var utsatt for nervegiften novitsjok.

Dawn Sturgess

DØDE: Dawn Sturgess døde etter å ha fått på seg nervegiften Novitsjok.

Foto: HANDOUT / Reuters

Neil Basu, sjefen for politiets antiterrorenhet, sier at de foreløpig ikke er sikre på om det var samme flaske som forgiftet det engelske paret som ble brukt på døra til Skripal.

Men han legger til at «flasken var pakket på en slik måte at den var en perfekt kamuflasje for å smugle dette våpenet inn i landet og en perfekt leveringsmåte for angrepet på Skripals dør».

FILES-BRITAIN-RUSSIA-POISON-ARREST

KAMUFLASJEDRAKT: Spesialetterforskere undersøker parken der den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse i mars i år etter nervegiftangrepet.

Foto: BEN STANSALL / AFP

– Manipulert informasjon

Storbritannia har anklaget Russland for å stå bak nervegiftangrepet, noe russiske myndigheter benekter.

Russland anklager britiske myndigheter for "manipulasjon av informasjon" etter at britisk politi siktet de to russerne for angrepet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Pressetalskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, Mara Zakharova, sier til det russiske nyhetsbyrået Tass at de heller ikke har kjennskap til de to russerne.

Medlem Andrej Klimov i utenrikskomiteen i det russiske parlamentets overhus, Føderasjonsrådet, sier til radiostasjonen Ekko Moskva at russiske myndigheter ikke har fått noen bevis fra biritisk side i denne saken

Hemming i britisk påtalemyndighet sier at de ikke vil be Russland om å utlevere de to mistenkte mennene, fordi russisk lov forbyr utlevering av landets borgere.

Britisk politi har utstedt en europeisk arrestordre på de to mennene. Det betyr at de kan bli arrestert hvis de reiser fra Russland til et annet europeisk land.

Utviste diplomater

Nervegiftsaken førte til en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia og masseutvisninger av diplomater. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater.

USA har også innført økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Skripal-saken.

SISTE NYTT

Siste nytt