Hopp til innhold

Nervegiftdødsfall: – Paret utsatt for store doser nervegift

Britisk antiterrorpoliti jakter nå på en beholder med nervegiften Novitsjok. I går døde en 44 år gammel britisk kvinne etter å ha vært utsatt for nervegiften. Politiet kan ikke utelukke at flere blir forgiftet.

BRITAIN-POISON/

BESKYTTELSESDRAKT: Spesialetterforskere undersøker et av områdene hvor det forgiftede paret skal ha oppholdt seg like før de ble syke.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

44 år gamle Dawn Sturgess døde søndag. Hennes 45 år gamle partner Charlie Rowley er fortsatt innlagt på sykehus i kritisk tilstand etter at paret ble funnet bevisstløse i Amesbury nær Salisbury sist helg.

Det britiske paret ble utsatt for samme type nervegift som ble brukt i angrepet på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i mars.

BRITAIN-POISON/

DØD: 44 år gamle Dawn Sturgess døde etter ha blitt forgiftet av nervegiften Novitsjok.

Foto: HANDOUT / Reuters

De største mengdene nervegift er funnet på hendene til paret.

– De må ha blitt utsatt for en stor dose, og vår hypotese er at de må ha tatt på en beholder som vi nå jakter på, sa antiterrorpolitisjef og etterforskningsleder Neil Basu på en pressekonferanse mandag.

Ifølge BBC skal politiet skal ha funnet en rød Ford Transit som Charlie Rowley kjørte rundt i sammen med tre andre menn, like før han ble alvorlig syk.

Bilen blir nå undersøkt av forskere ved det britiske forsvarsdepartementets forskningsinstitutt.

De tre andre som var i bilen har også blitt undersøkt. Men det er ingen tegn på at de har blitt utsatt for nervegiften, sa Basu, ifølge avisa The Independent.

Politiet har åpnet drapsetterforskning etter søndagens dødsfall.

FILES-BRITAIN-RUSSIA-POISON

AVSTENGT: Store områder granskes i jakten på beholderen med nervegift som paret ifølge politiet trolig har tatt på.

Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Mulig sammenheng med Skripal-angrepet

Politiets hovedteori er at forgiftningssaken i Amesbury er tilknyttet nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i mars.

Men så langt kan de ikke fastslå at det finnes noen slik kobling, sier Basu på pressekonferansen.

De har heller ikke kunnet bekrefte at nervegiften Rowley og Sturgess ble eksponert for stammer fra samme produksjonsserie som den som ble brukt mot far og datter Skripal.

Mer enn 100 britiske antiterrorpolitifolk jobber for å komme til bunns i saken og finne ut hvor og når Sturgess og Rowley ble utsatt for nervegiften.

Mandag var etterforskningsarbeidet konsentrert rundt hjemmene deres og en park i Salisbury.

Kan ikke gi sikkerhetsgarantier etter nervegift-dødsfall

Britisk politi sier de ikke kan utelukke at flere blir forgiftet etter at den 44-årige trebarnsmoren døde av nervegiften Novitsjok.

– Jeg kan simpelthen ikke gi garantier, sier antiterrorpolitisjef og etterforskningsleder Basu.

– Selv om helsemyndigheter har understreket at helserisikoen er lav, innser jeg at folk i lokalområdet fortsatt har bekymringer, sier han videre.

Han legger til at politiet fraråder lokalbefolkningen å plukke opp mistenkelige gjenstander som sprøyter, nåler eller uvanlige beholdere.

BRITAIN-POISON/

ETTERFORSKER: Politi med beskyttelsesdrakt samler materiale for å prøve å finne svaret på hvordan paret ble forgiftet.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Russland kondolerer

Novitsjok ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen, og Storbritannia har anklaget Russland for å stå bak giftangrepet mot Sergej Skripal og hans datter Julia i mars.

Flere land har utvist russiske diplomater i kjølvannet av saken, men verken britiske spesialister eller OPCW har kunnet fastslå hvor nervegiften kom fra.

Les mer: Russland raser mot antydninger om nervegift: – De vil ødelegge fotballfesten

Russland nekter for å ha vært involvert i noen av sakene, og Kreml-talsmann Dmitrij Peskov ga mandag sine kondolanser til Storbritannia etter de nye nervegift-sakene.

– Vi er dypt bekymret over forgiftningssakene i Storbritannia. Slike angrep utgjør ikke bare en fare i Storbritannia, men også i Europa som helhet, sier han.

– Men å knytte Russland til disse sakene, er absurd, sier han videre.

Storbritannia har heller ikke kommet med direkte anklager mot Russland i forbindelse med de to nye gifttilfellene. Innenriksminister Sajid Javid sa imidlertid i forrige uke at britene krever svar fra Russland.

– Storbritannia skal ikke være avfallsplass for gift, sa Javid.

Statsminister Theresa May har på sin side sagt at hun er «forferdet og sjokkert» etter Sturgess' dødsfall.

SISTE NYTT

Siste nytt