To nye nøkkelvitner i riksrettsprosessen

En ansatt ved den amerikanske ambassaden i Ukraina og en tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus tar plass vitneboksen i riksrettsprosessen mot Donald Trump torsdag.

I Kongressen er høringen kommet fram til Russlandeksperten Fiona Hill og David Holmes, som er politisk rådgiver ved USAs ambassade i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Fiona Hill jobbet i Det hvite hus, men sluttet noen dager før den famøse telefonsamtalen mellom president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der Trump ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

Sier Giuliani påvirket «De tre amigos»

Holmes sier at han i mai ble klar over at presidentens private advokat, Rudy Giuliani, hadde en direkte innflytelse på den amerikanske politikken som ble utøvet i Ukraina.

Han sier Giuliani påvirket «De tre amigos». Kallenavnet viser til energiminister Rick Perry, EU-ambassadør Gordon Sondland og USAs tidligere Ukraina-ambassadør, Kurt Volker. Kallenavnet er noe de tre selv bruker.

Fiona Hill og David Holmes før torsdagens høring.

Fiona Hill og David Holmes vitnet under ed i Kongressen.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Bekrefter Sondlands telefonsamtale med Trump

Holmes har i en lukket høring tidligere forklart at han under en lunsj med EU-ambassadør Gordon Sondland i sommer overhørte USAs president Donald Trump i en telefonsamtale med Sondland. Dette bekreftet han i dagens høring:

– Selv om Sondland ikke hadde slått på høyttalerfunksjonen kunne jeg høre hva presidenten sa. Stemmen var veldig høy og gjenkjennelig, sa Holmes i dagens forklaring.

Han sa også at Sondland tok telefonen vekk fra øret sitt, kanskje nettopp fordi presidenten snakket så høyt.

– Jeg hørt Trump spørre «så han skal gjennomføre etterforskningen?» og ambassadør Sondland svarte «han skal gjøre det» og la til «president Zelenskyj gjør alt du ber ham om».

Holmes sa at han ikke hadde skrevet ned det som ble sagt i telefonsamtalen, men understreket at han hadde et klart minne av det han hadde hørt.

Sier Bolton kalte Giuliani en «håndgranat»

Fiona Hill advarte om at Russland er i ferd med å forberede en ny innblanding i det amerikanske presidentvalget.

– Det er snart for sent å stanse dem, sa hun, da det var hennes tur til å forklare seg.

Hun har tidligere sagt at den tidligere sikkerhetsrådgiveren John Bolton sa til henne at Giuliani er «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta». Et sitat hun gjentok i dagens høring.

I gårsdagens høring sa Gordon Sondland at også utenriksminister Mike Pompeo, John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

Advarte mot Ukraina-teori

Hill advarte også mot en konspirasjonsteori som går ut på at Ukraina skal ha forsøkt å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

– Dette er en oppdiktet historie som er blitt laget og spredt av Russlands sikkerhetstjenester, sa hun.

I likhet med flere amerikanske etterretningstjenester slo hun fast at Russland – og ikke Ukraina – sto bak en kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Konspirasjonsteorien om ukrainsk valgpåvirkning var én av sakene Trump tidligere i år ønsket at ukrainske myndigheter skulle granske. I tillegg ønsket han seg en etterforskning som involverte Joe Biden, som kan bli Trumps motkandidat neste år.

Fiona Hill

Fiona Hill sier hun fikk forståelsen av at den tidligere EU-ambassadøren Gordon Sondland jobbet med en personlig, nasjonal sak.

Foto: Erin Scott / Reuters

I utspørringen fortalte Fiona Hill at hun var litt irritert på Gordon Sondland og at hun var litt usikker på hva det var egentlig holdt på med. I en av samtalene deres spurte hun om hvem som hadde gitt ham ansvaret for Ukraina.

– Da svarte han «presidenten», så da holdt jeg munn. Senere innså jeg at han hadde en annen oppgave, at han jobbet med en personlig, nasjonal sak, sa hun.

– Men jeg sa til ham: «Ambassadør Sondland, Gordon, dette kommer til å smelle en dag.» Og her sitter vi, fortsatte Hill.

Etter flere spørsmål fra den republikanske representanten Jim Jordan sa David Holmes at han oppfattet det som at «alle» var klar over at Donald Trump ønsket en etterforskning av far og sønn Biden, og at etterforskningen skulle være en utveksling med økonomisk hjelp fra USA.

SISTE NYTT

Siste nytt