Nøkkelperson i riksrettsprosessen mot Trump bekrefter «quid pro quo»

USAs EU-ambassadør Gordon Sondland mener Donald Trump unnlot å invitere Ukrainas president til et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien.

Følg høringen direkte her. (Vi beklager noen problemer med lyden).

Denne bekreftelsen på et såkalt «quid pro quo», altså et forsøk på å oppnå en gjenytelse, kom fram da Sondland forklarte seg under en høring i Representantenes hus onsdag.

For demokratenes møysommelige arbeid med å bygge opp en mulig riksrettstiltale har Trumps EU-ambassadør Gordon Sondland vært et svært viktig, men lite samarbeidsvillig vitne.

Under en utspørring som foregikk bak lukkede dører i en bunker ved Capitol Hill tidligere i måneden, gjentok Sondland over 100 ganger at «jeg husker ikke» når han ble presset på sin medvirkning til kontakten mellom Trump og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Ønsket ikke jobbe med Giuliani

I dag sa Sondland at prosessen i denne saken har ikke vært rettferdig.

– Jeg har blant ikke fått tilgang til mine notater og dokumenter. Derfor har vært vanskelig å huske nøyaktig hvordan alt har skjedd, sa han.

Når det gjelder selve prosessen sa Sondland at han og hans kolleger ikke var fornøyde med presidentens pålegg om at de skulle diskutere Ukraina-saken med presidentens juridiske rådgiver Rudy Giuliani.

– Vi ønsket ikke jobbe med Giuliani, men vi måtte spille med de kortene vi fikk utdelt, sa han.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

«Quid pro quo»

Sondland sier han holdt både Det hvite hus, USAs nasjonale sikkerhetsråd og Utenriksdepartementet informert om det som foregikk. Samtidig avviste han alle påstander om at han selv skulle ha tatt del i det som har vært kalt et «skyggediplomati», en uformell kanal.

Han bekrefter at Giuliani, på vegne av Trump, var tydelig på at kravet var «quid pro quo», altså et forsøk på å oppnå en gjenytelse.

– Var det «quid pro quo»? Svaret på det er ja, sa Sondland.

Mange vitner har pekt på Sondland som en sentral formidler av Trumps krav om at Ukraina skulle grave opp noe kompromitterende om presidentrivalen Joe Biden som motytelse for at militærhjelpen fra USA skulle bli gjenopptatt. I høringen sa Sondland at han var imot å holde tilbake militærhjelpen, men at han som offentlig tjenestemann utførte presidentens ordre.

– Alle var klar over at Ukrainas president, for å få et møte med Trump, offentlig måtte erklære at man ville sette i gang en etterforskning av landets rolle i presidentvalget i 2016 og Burisma, sa Sondland da han ble spurt etter å ha lest sin forklaring.

Sondland la til at han i begynnelsen ikke hadde vært klar over at å etterforske Burisma var å etterforske Biden og sønn.

– Det vet jeg nå, sa han.

Ved å hevde at flere parter var informert om det som foregikk, trekker han utenriksminister Mike Pompeo mer inn i denne saken. Han sa også at tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton kjente til strategien overfor Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump, møte 25. september 2019 i New York.

Donald Trump og Ukrainas president Volodomyr Zelenskuy.

Foto: SAUL LOEB

Ikke direkte fra presidenten

På spørsmål fra den demokratiske advokaten Daniel Goldman sa Sondland at han aldri hadde hørt direkte fra Trump at militærhjelpen til Ukraina var knyttet til etterforskningen av Biden. Men han hevdet at det var klinkende klart for alle at det var en sammenheng her.

Dette var noe republikanernes advokat fulgte opp i sin utspørring. Han ville vite om Trump hadde fortalt Sondland direkte om betingelsene for at Zelensky skulle få et møte med Det hvite hus. Til det svarte Sondland nei.

– Hva med betingelsene for den økonomiske støtten?

– Nei.

– Der det noe som knytter Trump personlig til dette?

– Personlig? Nei.

Da advokaten spurte om hvorfor Sondland trodde at Giuliania handlet på Trumps vegne i denne saken, var svaret:

– Vel, når presidenten sier «snakk med min personlige advokat» og hans advokat kommer med visse krav eller forespørsler, tar vi det for gitt at de kommer fra presidenten.

Donald Trump hevder vitnemålet til Gordon Sondland bekrefter at han aldri ba om gjenytelser fra Ukraina.

President Trumps huskelapp i samtale med journalister.

President Donald Trumps huskelapp i møte med pressen mens høringen pågikk. Her gjentok han at han ikke hadde bedt Ukraina om noe som helst.

Foto: Erin Scott / Reuters

President Donald Trump kommenterte Sondlands vitnemål og refererte blant annet til en telefonsamtale den Sondland spurte om hva Trump ønsket av Ukraina:

Donald Trump gjentok at han ikke hadde bedt Ukraina om noe som helst.

Donald Trump møtte kommenterte Sondlands vitnemål.

Helomvending

Underveis i den forrige utspørringen måtte Sondland gå til en ydmykende helomvending. Først fastholdt han at han ikke kjente til at militærbistanden var satt på hold og knyttet til en ukrainsk gransking av Biden.

Men så endret han sin forklaring og erkjente at han faktisk visste om denne koblingen.

Under den andre uken av den fjernsynsoverførte utspørringen i regi av etterretningskomiteen i Representantenes hus er det ventet at hotellmilliardæren, som ble EU-ambassadør som takk for betydelige bidrag til Trumps valgkamp, vil bli konfrontert med vitneforklaringer som kan rokke ved hans egne.

Harde dager

Sondlands timer i vitneboksen kommer dagen etter en anstrengende sesjon for republikanerne som i utgangspunktet forsvarer presidenten i ett og alt, men som tirsdag måtte håndtere en voksende mengde påstander om maktmisbruk av presidenten selv.

Under ni stive timer redegjorde fire vitner for hvordan Trump, Sondland og presidentens personlige advokat og rådgiver Rudy Giuliani i flere måneder forsøkte å overtale ukrainske myndigheter til å granske Biden, samt en udokumentert påstand om at det var Ukraina som hjalp demokratene i presidentvalget i 2016, ikke russerne som hjalp Trump.

Oberstløytnant Alexander Vindman, et respektert medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet og en hyppig besøkende i Det hvite hus, fortalte komiteen at Trump i den mye omtalte telefonsamtalen 25. juli ba Zelenskyj om «en tjeneste», som altså var å gå Biden etter i sømmene.

– Jeg trodde ikke mine egne ører. Det er høyst upassende for USAs president å be en utenlandsk regjering granske en amerikansk statsborger og politisk motstander, sa Vindman.

Men USA-korrespondent Anders Magnus tror ikke Sondlands vitnemål alene kan felle presidenten.

USA-korrespondent Anders Magnus tror ikke Sondlands vitnemål alene kan felle presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Åtte personer skal være drept og 24 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.