Hopp til innhold

To gisler drept i amerikansk angrep på Al Qaida-base

To vestlige gisler ble drept under et amerikansk droneangrep mot en Al Qaida-base i Pakistan i januar. Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd, sier president Barack Obama

US-POLITICS-OBAMA-HOSTAGE

President Obama: Jeg tar fullt ansvar for operasjonen.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

De to gislene, amerikanske Warren Weinstein og italienske Giovanni Lo Porto ble holdt fanget av Al Qaida i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan da USA angrep leiren ved hjelp av en drone. Begge de to gislene ble drept i angrepet. Ifølge Det hvite hus hadde ikke USA grunn til å tro at gislene var i bygget som ble angrepet i den amerikanske aksjonen.

Pakistan American Abducted Warren Weinstein

Amerikanske Warren Weinstein ble drept i droneangrepet i Pakistan i januar.

Foto: Mike Redwood / Ap

Obama tar ansvar

President Barack Obama, som kommenterte hendelsen i ettermiddag, sier han beklager på det sterkeste at de to gislene ble drept.

Som president tar jeg det hele og fulle ansvaret for alle våre antiterroroperasjoner, inkludert angrepet som tok livet av Warren og Giovanni. På vegne av amerikanske myndigheter vil jeg uttrykke mine dypeste beklagelser til familiene, sa president Barack Obama

– Vi skal lære av denne tragedien, og gjøre endringer hvis det er nødvendig. Vi skal gjøre vårt ytterste for å hindre at noe slikt skjer igjen, sa Obama.

Kidnappet i Lahore

De to drepte gislene jobbet begge som hjelpearbeidere da de ble kidnappet av Al Qaida. 73 år gamle Warren Weinstein jobbet med forretningsutvikling for USAID da han i august 2011 ble bortført i Lahore i Pakistan. Da hadde han bare fire dager igjen av oppholdet før han skulle returnere til sin familie. Giovanni Lo Porto reiste til Punjab-regionen i januar 2012 for å jobbe med bistand. Han ble kidnappet bare tre dager etter at han ankom.

Weinsteins kone Elaine sier i en uttalelse at familien er knust og fortsatt ikke fullt kan forstå alle fakta rundt mannens død.

– Vi var svært optimistiske, og trodde de ansvarlige myndigheter både i USA og Pakistan gjorde hva de kunne for å få ham løslatt. Det fins ikke ord for skuffelsen og sorgen vi nå går igjennom, skriver Elaine Weinstein.

Al Qaida-ledere drept

USA-SECURITY/HOSTAGES American al Qaeda member Adam Gadahn is seen in an undated photo distributed by the U.S. Federal Bureau of Investigation

Drept: Den amerikanske Al Qaida-lederen Adam Gadahn.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den amerikanske Al Qaida lederen Ahmed Farouq ble også drept i bombeangrepet. Et annet amerikanske Al Qaida medlem, Adam Gadahn, er også drept, trolig i en annen operasjon, opplyser Det hvite hus.

SISTE NYTT

Siste nytt