Ny reaktorbrann ved Fukushima-anlegget

Flere meldinger tyder på at det har vært flere kraftige jordskjelv i Japan i dag. Ett av skjelvene, i nærheten av Tokyo, hadde en styrke på 6,1, og skal ikke være et etterskjelv.

Brann ved reaktor 4

Røyk stiger fra reaktor 4 ved Fukushima-anlegget onsdag morgen.

Foto: NHK

23:54: Brannen oppsto, ifølge, AP fordi den første brannen i reaktoren ikke var slokket.

23:50: Ifølge nyhetsbyrået Kyodo er det svært varmt i reaktor 4 som brukes til å lagre utbrent brensel. Tepco sier at stråleverdiene i bygget som huser reaktoren er veldig høye.

23:20: BBC melder at temperaturen i reaktor 5 og 6 også stiger.

23:02: Tepco har satt inn ressurser for å slokke brannen inne i bygningen som huser reaktor nummer fire.

22:55: To ansatte ved Fukushima er meldt savnet, ifølge en talsperson for myndighetene. De forsvant fredag, da jordskjelvet rammet Japan.

22:49: Det har brutt ut en ny brann i Fukushima-anlegget, melder AFP.

22:41: Fire norske soldater står klare til å reise til Japan på kort varsel, dersom nordmenn må evakueres.

– I den grad man skal sende norske soldater til Japan, er det for å hjelpe til med evakuering av norske statsborgere, sier informasjonssjef Vegard Gystad i Hæren til NTB.

21:25: Jordskjelvet som rammet Japan tirsdag ettermiddag, kan være et forsvarsel om et nytt stort skjelv, sier seismolog Conrad Lindholm ved det norske seismologisenteret Norsar.

21:20: Credit Suisse har beregnet kostnadene til gjenoppbyggingen av Japan til 1009 milliarder kroner.

Japan

En mann går i den raserte byen Rikuzentakata i Iwate.

Foto: Ap

21:00: Tsnunamien som traff Japan fredag vil inntreffe omtrent hvert 1000 år, ifølge seismologen Roger Musson ved British Geological Survey.

19:30: Det hvite hus anbefaler ikke amerikanske statsborgere å forlate Tokyo ennå, melder BBC

18:10: De offisielle dødstallene er 3.373, ifølge politiet. 6.746 skal være savnet.

18:00: EUs kommissær for energi Guenther Oettinger kaller atomkrisen i Japan for en «apokalypse». Han mener Tokyo nesten har mistet kontrollen med atomkraftverket i Fukushima.

17:45: IAEA bekrefer via Twitter at et jordskjelv, med en styrke på 6,1, rammet den østlige delen av Japan, omtrent 100 kilometer fra kjernekraftanlegget Hamaoka.

Video 14a2b464-6962-46f6-944b-c5177190bb6e.jpg

Nett-tv: Sikkerhetssjef Atle Valseth ved Institutt for energiteknikk vurderer situasjonen i Japan.

17:17: Den japanske regjeringen har beordret at et basseng med utbrent brensel i reaktor nummer 4 ved Fukushima-anlegget skal fylles med vann. Myndighetene frykter at brenselet vil utsettes for luft, og dermed overopphetes.

17:05: Et amerikansk forskningsteam hevder at radioaktivt nedfall fra ødelagte reaktorene kan nå Tokyo, melder Reuters.

17:02: EU har besluttet at atomkraftverkene i Europa skal stresstestes.

16:58: Japanske myndighter sier Hamaoka-anlegget ikke har tatt skade av det kraftige jordskjelvet som inntraff like ved anlegget tidligere i dag.

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

Følg situasjonen i Japan direkte på japansk TV (engelskspråklig).

16:45: Selskapet som driver det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima i Japan, vurderer å ta i bruk helikoptre for å få helt sjøvann ned i en av reaktorene.

16:25: Det internasjonale atomenergibyrået IAEA bekrefter at forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket kan ha blitt brutt.

15.47: Flere land som i likhet med Japan er avhengig av atomenergi har insistert på at deres kjernekraftverk er sikre.

– USA vil lære av katastrofen, men kjernekraftverkene i vårt land har strenge sikkerhetsregler, sier USA energiminister Steven Chu.

15.41: Ifølge BBC skal den internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ha meldt fra om en 30 kilometers flyforbudssone over Fukushima.

15.37: Det virker som at det har vært mer enn ett kraftig etterskjelv i Japan i dag. To kraftige skjelv med en styrke på over 6.0 kunne kjennes i Tokyo i løpet av tre minutter, melder AP.

Det har vært flere jordskjelv med samme styrke i Japan i løpet av de siste dagene. Det spesielle med dagens jordskjelv er at episenteret for skjelvene var på land og ikke utenfor kysten.

Japansk forsvarspersonell forbereder seg på oppryddingsarbeid i et stråleområde ved Nihonmatsu

Japansk forsvarspersonell forbereder seg på oppryddingsarbeid i et stråleområde ved Nihonmatsu.

Foto: KYODO / Reuters

15.25: Kina planlegger en masseekvakuering av sine landsmenn, melder AP. Den kinesiske ambassaden sier at de skal sende busser til Miyagi, Fukushima, Ibaraki og Iwate-distriktene for å hente hjem sine landsmenn på grunn av «den alvorlige og usikre situasjonen rundt kjernekraftverket i Fukushima for øyeblikket.»

14.42: Et kraftig etterskjelv rammet Tokyo, og førte til at flere bygninger svaiet. Skjelvet målte rundt seks. Episenteret var i Shozouka, rundt 120 kilometer sørvest for den japanske hovedstaden.

14.25: Japans største strømforsyningsselskap kan komme til å koble ut strømmen i perioder i store deler av Japan til helgen.

14.17: Japans atomsikkerhetsmyndighet avviser påstanden om at forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt.

14.08: Det er nå 3.373 personer som er bekreftet omkommet etter jordskjelvet og tsunamien. Antall savnede er over 10.000.

14.00: 140.000 mennesker er beordret til å holde seg innendørs i området rundt Fukushima-kraftverket.

13.36: En gruppe atomkraft-eksperter fra USA ankommer i dag Tokyo for å hjelpe myndighetene med krisen ved Fukushima-kraftverket.

13.22: SAS og Finnair fortsetter flygninger til Japan til tross for advarsler, men vurderer situasjonen fortløpende.

SAS vil sjekke flyet for radioaktivitet når flyet lander på Kastrup i dag.

Amerikanske luftfartsmyndigheter sier de er forberedt på å omdirigere fly på vei til Japan dersom krisen forverres.

12.58: Strålingsnivået i Tokyo var tirsdag ettermiddag, lokal tid, ti ganger høyere enne normalt, men det skal ikke være helsefarlig, melder lokale myndigheter.

Se en privatpersons direkte video-overføring av en geigerteller som måler radioaktiviteten i Tokyo her.

12.45: Det franske atomsikkerhetsbyrået ASN melder at reaktortank nummer to på Fukushima-kraftverket ikke lenger er tett.

Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.

ASN mener at ulykken ved Fukushima-kraftverket nå er på nivå seks på en skala som går opp til syv.

Japans eget atomsikerhetsbyrå mener nivået er på fire på skalaen,

– Det har skjedd en forverring av situasjonen, og det er klart at vi er på nivå seks nå, sier Andre-Claude Lacoste fra det franske atomsikkerhetsbyrået.

Katastrofen ved Tsjernobyl i 1986 var på nivå sju.

12.43: USA flytter flere av sine militærskip nærmere kysten av Japan etter at de tidligere flyttet dem lenger bort fra kysten av sikkerhetshensyn. Gunstigere værforhold er grunnen, opplyser det amerikanske forsvaret.

12.31: EU skal diskutere om de skal teste sikkerheten ved alle atomkraftverk i Europa etter krisen i Japan.

12.07: Japans statsminister har i sterke ordelag kritisert selskapet som drifter atomkraftverket i Fukushima for at han ikke fikk beskjed om eksplosjonen før etter èn time.

12.00: Det tyske flyselskapet Lufthansa sjekker alle fly som kommer fra Japan for radioaktivitet. I tillegg flytter de alle flygninger som skulle gått til Tokyo til Osaka, melder NBC News.

11.49: Tysklands forbundskansler Angela Merkel gir ordre om en midlertidig stenging av sju kjernereaktorer som ble åpnet før 1980 etter atomkrisen i Japan.

Russlands statsminister Vladimir Putin har også beordret en gjennomgang av russiske atomanlegg, og krever en ny vurdering av landets ambisiøse planer om å utvikle atomenergi.

11.45: Vinden blåser nå radioaktive utslipp ut mot sjøen og bort fra Japan.Vindretningen utgjør ingen fare for Japan eller andre nærliggende land, opplyser Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO).

11.28: Det rapporteres om et nytt jordskjelv utenfor kysten av Honshu, den største øya i Japan. Skjelvet kom klokken 10.50 norsk tid og målte 6.0 i styrke, opplyser amerikansk geologisk institutt (USGS).

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om menneskelige eller materielle skader.

10.38: Det er oppdaget to hull på åtte kvadratmeter i veggen på det ytre bygget rundt reaktor 4 ved Fukushima-kjernekraftverket etter eksplosjonen i natt norsk tid, opplyser det japanske atomsikkerhetsbyrået (NISA).

10.06: Utenriksdepartementet endrer sine reiseråd og fraråder reiser til og opphold i Japan.

Video Her er to tredeler av innbyggerne savnet

I byen Minamisanriku jobber redningsarbeiderne på spreng med å lete etter overlevende. To tredeler av innbyggerne er ikke gjort rede for.

09.55: Det er frykt for at et brenselbasseng i det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima koker. Vannivået kan være på vei ned, ifølge eieren av verket.

Når brenselsstavene overoppheter kan de smelte. Spaltingen av atomkjerner kommer ut av kontroll og man risikerer en hydrogeneksplosjon som kan føre til radioaktive utslipp.

Tilstanden ved alle seks reaktorene ved atomkraftverket er nå kritisk. Nedkjølingen av reaktor 1,2 og 3 er ute av kontroll, samtidig som det også er problemer med avkjølingsbassenget i reaktor nummer 4, 5 og 6.

– Dermed er situasjonen om mulig enda mer dramatisk, sier Nils Bøhmer i Bellona til NRK.no.

Japanere i Fukushima i Japan

Japanere i Fukushima-området forsøker å beskytte seg mot radioaktivt materiale.

Foto: Mark Baker / Ap

09.50: I reaktor nummer 4, der det var en brann tidligere i dag, er det utbrent atombrensel som holdes i et vannbasseng. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo er dette brenselet fremdeles såpass varmt at vannet kan koke, og vannivået faller. Dersom vannet fordamper og vannivået faller ytterligere, kan det gjøre at temperaturen i kapslingen rundt reaktoren blir så varm at det utløser en brann eller eksplosjon.

09.41: Verdens helseorganisasjon (WHO) sier japanske myndigheter har iverksatt de riktige tiltakene for å beskytte folk mot radioaktiv stråling.

09.09: Jeg har ingen grunn til å føle meg utrygg på at myndighetene gir riktig informasjon. Japanske myndigheter har et enorm hjelpeapparat og er forberedt på slike ulykker, og gir etter det vi kan se, de beste opplysninger, sier Norges ambassadør i Japan, Arne Walther.

09.04: Strålingsnivået har sunket ved det jordskjelvrammede kraftverket, sier en talsmann.

08.57: Strålingsnivået i Tokyo har falt noe igjen etter at det tidligere i dag ble målt verdier som var høyere enn normalt.

08.54: Det har vært en svak temperaturøkning i ytterligere to reaktorer i det rammede atomkraftverket i Japan, sier en offisiell talsperson.

08.32: Frankrike betegner trusselen fra atomkraftverket i Japan som «ekstremt høy».

08.11: Kina sier de er «veldig bekymret» for sikkerheten til sine borgere i Japan.

08.08: Russland sier strålingsnivået har økt noe øst i landet tirsdag, men at nivået fremdeles er innenfor normale verdier.

08.05: Japanske myndigheter opplyser at de fleste av de 800 arbeiderne ved atomkraftverket i Fukushima har blitt trukket ut, men rundt 50 ansatte er igjen og jobber desperat for å kjøle ned og holde temperaturen nede i reaktorene, skriver New York Times.

07.45: Det taiwanske flyselskapet EVA Airways avlyser alle flyvninger til Tokyo og Sapporo til slutten av mars.

07.36: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekrefter at radioaktivt materiale har lekket direkte ut i atmosfæren etter eksplosjonen ved Fukushima-kraftverket.

07.20: Greenpeace i Tokyo betegner de kommende timene som avgjørende. – Får ikke myndighetene kontroll over situasjonen snart, kan folk komme til å flykte fra Tokyo, sier seniorrådgiver Frode Pleym.

07.13: Tokyo-børsen stengte med en nedgang på 10,55 prosent.

07.12: Det er skader på kapselen rundt reaktor nummer 2, etter eksplosjonen ved atomkraftverket i Futushima natt til tirsdag norsk tid, bekrefter japanske myndigheter.

07.08: Det har brutt ut full panikk på Tokyo-børsen, der Nikkei-indeksen nå har falt med over 14 prosent. Det går nå mot den største nedgangen siden børskrakket i 1987, melder Reuters.

Japan

En mann går i den raserte byen Rikuzentakata i Iwate.

Foto: Ap

06.30: Franske myndigheter kritiserer japanske myndigheters tiltak. Frankrike klassifiserer situasjonen i Japan som nivå fem eller seks, hvor sju er det høyeste nivået. Sju var Tsjernobyl-ulykken.

06.28: Air China avlyser alle flyvninger fra Beijing og Shanghai til Tokyo tirsdag ettermiddag og kveld. Det kinesiske selskapet oppgir ingen grunn på sin hjemmeside.

06.09: Japans statsminister Naoto Kan har sendt en tekstmelding til mobilabonnenter over hele landet, der han ba dem om å spare strøm i fire dager etter at Japan har mistet rundt en femdel av sin strømkapasitet fra atomkraftverkene.

06.00: Japanske myndigheter har utvidet sikkerhetssonen rundt atomkraftverket i Fukushima til 30 kilometer og sier den radioaktive strålingen i området er på et helsefarlig nivå.

05.10: En brann som brøt ut i reaktor 4 ved atomkraftverket Fukushima, er slukket, opplyser nyhetsbyrået Kyodo.

05.00: Det er målt strålingsverdier som er «høyere enn normalt» i Japans hovedstad Tokyo. De lokale myndighetene melder at de målte verdiene ikke er helsefarlige for mennesker.

04.42: Tokyo-børsen stupte 10,08 prosent tirsdag.

01:32: Det skal ikke være hull på kapslingen rundt reaktor 2, ifølge en ansatt ved Fukushima-anlegget.

01:10: Stråleverdiene ved Fukushima-anlegget har steget fra 1.941mikrosivert per time til 8.217 mikrosivert på 40 minutter. Ifølge myndighetene må verdiene nå 1 million før de utgjør en alvorlig helserisiko.

00:50: TEPCO evakuerer de ansatte fra Fukushima-anlegget. Kabinettsekretær Yukio Edano sier at det ser ut til at det er skader på den nedre delen av en kapsel. Kapselen inneholder vann, og blir brukt til å kjølt ned reaktoren.

00:37: Det er målt høyere strålingsverdier ved Ibaraki, mellom Fukushima og Tokyo.

00:02: Eksplosjon hørt ved reaktor nummer to.

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

Følg situasjonen i Japan direkte på japansk TV (engelskspråklig).

SISTE NYTT

Siste nytt