Hopp til innhold

– Den siste barrieren kan være brutt

50 arbeidere kjemper for å forhindre nedsmelting i reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket. Forseglingen rundt reaktoren skal være brutt, og det kan i verste fall føre til nedsmelting i alle reaktorene i kraftverket.

En evakuert mann undersøkes etter mulig stråling i Koriyama i Fukushima

En evakuert mann undersøkes etter mulig stråling i Koriyama i Fukushima. Nå frykter Japan for konsekvensene av nedsmelting i Fukushima-kraftverket.

Foto: Wally Santana / Ap

Opplysningene om at forseglingen er brutt kommer fra det franske atomsikkerhetsbyrået ASN.

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona

– Situasjonen er om mulig enda mer dramatisk, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NRK.

Foto: NRK

– Forseglingen er en betongkonstruksjon som ligger rundt reaktoren for å holde radioaktive gasser og støv inne. Hvis den ikke lenger er intakt, kan det bli store utslipp, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NRK.

Innenfor betongen ligger stålkonstruksjonen med atomreaktoren i det jordskjelvrammede kjernekraftverket 250 kilometer nordøst for Tokyo.

– Hvis den er brutt, er det den siste barriereren som er brutt, konstarer Bøhmer.

Nivå seks av syv

Skalaen som graderer alvorlighetsgraden i atomulykker, går fra null til syv. Tsjernobyl-katastrofen blir vurdert som nivå syv.

Japanske myndigheter mener ulykken ved kjernekraftverket i Fukushima er på nivå fire. Ifølge ASN er alvorlighetsgraden steget til nivå seks.

– Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på nivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN tirsdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Reaktor nummer tre brenner etter eksplosjon

Satellittbildet viser at reaktor nummer tre ved atomkraftverket Fukushima Daiichi brenner etter en eksplosjon.

Foto: Digital Globe/HO / Reuters

Frykter nedsmelting i alle reaktorer

Satellittbilde over kjernekraftverkene Fukushima Daiichi og Danini

Satellittbilde over kjernekraftverkene Fukushima Dai-Ichi og Dani-Ni.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

Det er tirsdag igjen rundt 50 ansatte av 800 ved kraftverket. Disse har jobbet desperat for å kjøle ned og holde temperaturen nede i reaktorene, ifølge New York Times.

– Hvis arbeidere ved kraftverket er kalt tilbake, tilsier det at situasjonen er ytterligere forverret og svært dramatisk, mener Bøhmer fra Bellona.

– Da er det ingen der som kan forhindre nedsmeltingen av brenselet, påpeker han.

Klarer ikke myndighetene å forhindre nedsmelting i den ene reaktoren, kan situasjonen bli langt verre.

– I verste fall kan vi få en dominoeffekt, der det stråler så mye fra den ene reaktoren at de ikke klarer å forhindre nedsmelting i alle seks reaktorene i kraftverket, sier Bøhmer.

Nye lag kan bli sendt inn

En total nedsmelting kan fortsatt forhindres. Bøhmer sier det beste håpet er at nye lag med arbeidere blir sendt inn til kraftverket.

– Under Tsjernobylulykken sendte myndighetene inn nye eksperter og vernepliktige, forteller Bøhmer.

(Saken fortsetter under bildet)

Røyk fra Fukushima-kraftverket etter en eksplosjon

Røyk fra Fukushima-kraftverket etter en eksplosjon. Nå er frykten av nedsmelting i en reaktor kan føre til nedsmelting i alle reaktorene.

Foto: Tokyo Electric Power Co (TEPCO)/Handout / Reuters

Kraftverket Fukushima har vært rammet av til sammen fire eksplosjoner siden det voldsomme jordskjelvet og tsunamien sist fredag. Naturkatastrofen førte til at kraftverkets kjølesystemer sviktet.

Tidlig i dag meldte kraftverkets eier Tokyo Electric Power Company (TEPCO) om frykt for at atombrensel i en reaktortank kokte, og at vannivået ved kraftverket kunne være på vei ned.

Baby undersøkes for stråling i Nohonmatsu, Fukushima

Et lite barn undersøkes for stråling i Nohonmatsu, Fukushima.

Foto: KYODO / Reuters

Tilstanden ved alle seks reaktorene ved atomkraftverket ble betegnet som kritisk. Nedkjølingen av reaktor 1, 2 og 3 var ute av kontroll, samtidig som det også er problemer med avkjølingsbassenget i reaktor nummer 4, 5 og 6.

Hydrogeneksplosjon

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan det ha vært hydrogen som eksploderte i reaktor nummer 4. En talsmann for kraftverkets eier sa tirsdag at reaktoren ikke var i drift da folk i området merket den angivelige eksplosjonen.

Japanske tjenestemenn har informert det internasjonale atomenergibyrået IAEA om at brannen i reaktortanken kan ha ført til at radioaktiv stråling lekket direkte ut til atmosfæren. Dette skjedde før brannfolk fikk kontroll over brannen, meldte IAEA tirsdag.

Når brenselsstavene overoppheter kan de smelte. Spaltingen av atomkjerner kommer ut av kontroll, og man risikerer en hydrogeneksplosjon som kan føre til radioaktive utslipp.

Japansk forsvarspersonell forbereder seg på oppryddingsarbeid i et stråleområde ved Nihonmatsu

Japansk forsvarspersonell forbereder seg på oppryddingsarbeid i et stråleområde ved Nihonmatsu.

Foto: KYODO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt