Normal

– Nå må vi bygge landet på ny

Den andre lederen i Det nasjonale overgangsrådet sier at Muammar Gaddafi ringte en av opprørerne og fortalte at han ville overgi seg, men at han «tilsynelatende har forandret mening».

  • Øverstkommanderende for opprørsstyrkene erklærer seier.
  • Opprørerne angriper hovedkvarteret til Gaddafi. De første sperringene er brutt.
  • Det pågår kraftige kamper i nærheten av sykehuset i Tripoli. Sykehus har også et desperat behov for medisinske forsyninger og humanitær hjelp, melder Sky News.
  • Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam er likevel ikke arrestert.
  • Det er fortsatt ukjent hvor Muammar al-Gaddafi befinner seg.
  • Gaddafi skal ha ringt for å si at han ville overgi seg

Følg utviklingen fra onsdag morgen på NRK.no.

SISTE:

00.19: Kilder i det amerikanske militæret og etterretningsvesenet sier til AP at det er bekymring for hvem som kontrollerer Kadhafis store våpenlagre. Det er frykt for at Kadhafi kan bruke våpnene til å komme med et siste motangrep, eller at al Qaida skal få tak i dem.

00.11: - Vi har måttet løpe fra Kadhafis hovedkvarter. Våpenild kommer mot oss fra utsiden av hovedkvarterer, skriver CNN-journalist Sara Sidner på Twitter.

23.39: Fafo-forsker Kjetil Selvik anser Overgangsrådet i Libya som parodisk, og mener det ikke er gitt att de væpnede opprørsstyrkene vil anerkjenne rådet dersom Gaddafis regime faller.

23.33: Gaddafi-lojale styrker bombarderer byen Zuara med granater, melder TV-stasjonen Al Arabiya. Havnebyen ligger rundt 60 kilometer fra grensen til Tunisia.

23.32: Mahmoud Jibril, nummer to i Det nasjonale overgangsrådet, sier på en pressekonferanse at Gaddafi ringte en av opprørerne og sa at han ville overgi seg, men at han tilsynelatende har forandret mening.

23.13: Medlemmene i overgangsrådet skal onsdag møte representanter for USA, Frankrike, Italia, Storbritannia, Tyrkia og Qatar i Doha for å diskutere Libyas framtid. skriver NTB.

22.59: Libyas politiske maktsentrum skal flyttes fra Tripoli til landets nest største by Benghazi, der opprørsbevegelsen har hatt sitt hovedkvarter helt siden opprøret mot Muammar Gaddafi startet i februar.

22.46: Det libyske overgangsrådet vil be verdenssamfunnet om økonomisk bistand til å bygge Libya opp igjen etter et halvt år med borgerkrig.

22.21: – Den politiske transisjonen i Libya begynner umiddelbart. Nå må vi lege sårene og begynne å bygge landet, sier sjefen for overgangsregjeringen, Mahmud Jibril til AFP.

21.42: Libanon anerkjenner Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) som den legitime myndigheten i landet, melder Al Jazeera.

21.35: Feiringene fortsetter etter at opprørerne tok seg inn i huset til Gaddafi. Jublende innbyggere danser og skyter i været i Tripolis gater.

21.12: USA forsøker å få frigitt mellom 1 og 1,5 milliarder dollar i fryste libyske midler. Myndighetene i Washington ønsker å gi pengene til det libyske overgangsrådet.

20.19: Teen sto fortsatt og kokte på ovnen da opprørssoldatene stormet Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli.

19.55: Øverstkommanderende for opprørsstyrkene erklærer seier i slaget om hovedstaden.

– Vi har vunnet slaget, sa Abdel Hakim Belhaj til TV-stasjonen
Al Jazeera tirsdag kveld.

Erkærer seier i Tripoli

Libyske opprørssoldater jubler etter å ha stormet Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli tirsdag.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters/Scanpix

Plyndrer Gaddafis bolig

19.44: En av opprørerne intervjues av Sky News ikledd en uniformshatt og et gullkjede som trolig tilhører Gaddafi.

– Vi ønsker rettferdighet og en ordentlig rettssak mot Gaddafi, sier mannen.

19.25: Hundrevis av opprørssoldater plyndrer tirsdag kveld et våpenlager inne i Gaddafis hovedkvarter. De skal ha røsket med seg flere plastkasser med rifler.

19.14: En journalist fra Al Jazeera har blitt skutt på innsiden av Bab al-Azizya. Det er uvisst hvor alvorlige skader journalisten har fått.

19.09: Generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon understrekte behovet for forsoning i Libya da han tirsdag snakket med opposisjonslederen Mustafa Abdel-Jalil.

– Ban etterlyser nasjonalt fellesskap, forsoning og inklusivitet samt vern av diplomatiske premisser, sier en talsperson for FN ifølge AFP.

18.48: En talsmann for Overgangsrådet (NTC) sier til BBC at rådet håper å finne Gaddafi i live, og at han vil bli arrestert og dømt.

– Dersom han motsetter seg arrestasjon, vil han bli drept, sier talsmannen.

18.43: Frigjøringen av Libya vil bli fullført innen 72 timer, sier Libyas ambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi. Ifølge Dabbashi har opposisjonen nå full kontroll over Gaddafis hovedkvarter.

18.15: – Slutten på Gaddafis regime er nær og uungåelig, sier USAs president Barack Obama og Frankrikes president Nicolas Sarkozy etter et møte mellom de to tirsdag.

USA og Frankrike forsikrer opprørerne om at den militære støtten opprettholdes helt frem til Gaddafis tropper har overgitt seg.

18.08: Sky News viser jubelscener fra innsiden av Gaddafis hovedkvarter i Tripoli.

17.51: USA overvåker Libyas anlegg for produksjon av kjemiske våpen. Ifølge Pentagon-talsmann Colonel Dave Lapan frykter Kongressen at våpnene skal havne i gale hender.

– Inne i Gaddafis hus

17.45: Libyske opprørsstyrker sier de har tatt seg inn i huset til Muammar Gaddafi. Soldatene skal ha møtt liten motstand.

Huset ligger inne på det store, inngjerdede området som utgjør Gaddafis hovedkvarter Bab al-Azizya i Tripoli.

Video Opprørerne har brutt seg inn i Gaddafis hovedkvarter

Opprørerne feirer etter å ha brutt seg inn i Gaddafis hovedkvarter.

17.38: Norge skal ta imot rundt 300 flyktninger fra krigen i Libya. De første åtte kommer til Gardermoen tirsdag kveld, melder NTB.

17.30: Det er ikke kjent om Gaddafi befinner seg inne i hovedkvarteret,
men ryktene går om at han har forskanset seg i en underjordisk bunker der.

17.16: Libyske opprørsstyrker har tatt seg inn på området der Muammer Gaddafis hovedkvarter ligger, melder en Reuters-reporter.

– Jublende opprørssoldater strømmet inn på det store, inngjerdede området mens de skjøt i luften for å feire, forteller reporteren.

Hør rapporten fra NRKs utenriksreporter i Tripoli.

17.03: Norge anerkjenner Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) som den legitime myndigheten i Libya, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre.

16.42: En av Gaddafis fremste støttespillere, den russiske sjefen for Verdenssjakkforbundet, sier han tirsdag har snakket med Gaddafi på telefon fra Tripoli.

– Gaddafi sa at han befinner seg i Tripoli. Han er i live, ved godt mot og forberedt på å kjempe til siste slutt, sier Kirsan Ilumzhinov til Reuters.

Ilyumzhinov og Gaddafi møttes sist over et parti sjakk i Tripoli i juni.

Det kommer røyk inne fra Gaddafis antatte gjemmested.

Røyken siger opp fra Gaddafis antatte gjemmested, Bab al-Aziziyah, i Tripoli. Ubekreftede meldinger sier at opprørerne har tatt seg inn på området.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

16.33: Opprørerne hevder å ha brutt gjennom de første sperringene i Gaddafis festningliknende hovedkvarter Bab al-Aziziyah, ifølge Sky News.

15.43: NATO kan ikke bekrefte angrep mot Gaddafis hovedkvarter.

15.14: – NATO bomber Bab al-Aziziyah, sier Al Jazeeras reporter på stedet.

Rykker mot oljeby

15.08: Opprørerne i det østlige Libya rykker stadig framover. Tirsdag avanserer de fram til oljebyen Ras Lanuf med sikte på Gaddafis hjemby, Sirte.

15.04: En reporter fra Sky News melder om at store mengder opprørere i kjøretøy har etablert seg øst for Gaddafis antatte gjemmested.

15.00: Malta anerkjenner den libyske overgangsregjeringen som den legale.

14.39: NATO sier at Gaddafi ikke er et mål for dem. – NATO har ikke enkeltpersoner som mål, sier talsperson Colonel Roland Lavoie til AFP. NATO bekrefter også at de kan få en rolle i Libya etter Gaddafis fall.

14.07: Nato startet ettermiddagens pressekonferanse med å bekrefter at de har fly i lufta over Tripoli. De vil ikke si om de har bombet Gaddafis boligkompleks.

– For Gaddafi-regimet er dette siste kapittel. Jo fortere han forstår det, jo bedre, sier FNs talskvinne Oana Lungescu.

Video NATO-pressekonferanse

NATOs talskvinne Oana Lungescu sa på Natos pressekonferansen at det kun er et tidsspørsmål før Muammar al-Gaddafis tid som Libya-leder er over.

13.49: Opprørerne angriper Bab al-Aziziya, hovedkvarteret til Gaddafi hvor hvor diktatoren kan ha gått i dekning, sier en talsmann for opprørene til CNN.

Eksplosjon ved Gaddafis hovedkvarter, Bab al-Aziziya

Eksplosjon ved Bab al-Aziziya

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

13.39: Røde Kors er nå i Tripoli og deler ut medisiner og utstyr til sykehusene i byen.

13.10: Al Jazeera melder at opprørerne har tatt kontroll over byen Al-Akila øst i Libya og nå er på vei til oljebyen Ras Lanuf.

13.05: Det britiske forsvarsdepartementet sier at Nato-jagerfly flyr over Tripoli for å få en oversikt over kampsituasjonen, men aviser at de har deltatt i angrepene p mandag. Ifølge BBC skal NATO ha angrepet det som trolig var rakettkastere utenfor byen Brega, men avviser angrep i hovedstaden Tripoli.

12.30: Opprørsstyrker står nå like ved Muammar Gaddafis boligkompleks Bab al-Aziziyah i Tripoli, melder tv-stasjonen Al Jazeera. Situasjonen i området er uklar, men det en reporter fra nyhetsbyrået AFP melder om harde kamper.

12.13: Bahrains regjering anerkjenner Libyas nye opprørsregjering, melder statlig TV i landet.

12.05: NATOs militærkampanje i Libya vil fortsette til sikkerhetstilstanden er stabil, sier Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu.

12.01: Ifølge BBC er Røde Kors på vei inn i Tripoli med helsepersonell for å bidra i arbeidet med de mange skadde.

11.55: Det er krise ved libyske sykehus. Folk dør på grunn av mangel på helsepersonell og medisiner, ifølge libysk lege. Doktor Bousnina ber om hjelp både fra leger, blodgivere og vanlige innbyggere.

Video Tilstanden på sykehuset i Tripoli

VIDEO: Tilstanden på sykehuset i Tripoli tirsdag ettermiddag

11:38: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) sier at de aldri fikk offisiell informasjon fra det libyske overgangsrådet om pågripelsen av Saif Al-Islam. Pågripelsen ble senere avkreftet av Saif Al-Islam selv.

11.35: TV-kanalen Al Arabiya melder at det har vært flere eksplosjoner i nærheten av Bab al-Aziziyah, hovedkvarteret til Muammar Gaddafi i sentrum av Tripoli.

11.33: På grunn av sikkerhetssituasjonen er skipet som skal evakuere rundt 300 utlendinger fra Tripoli blitt forsinket, sier den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tirsdag.

11.20: Russland vil ikke anerkjenne den nye overgangsregjeringen i Libya, sier russisk utenriksminister Sergei Lavrov til nyhetsbyrået RT.

Lavrov mener Nato har en for stor rolle i overgangsregjeringen enn det som er gitt i mandatet fra FNs sikkerhetsråd.

11.04: Sky News melder at det foregår nå kraftige kamper i nærheten av sykehuset i Tripoli. Ifølge Sky News' reporter på stedet kan man høre skuddveksling, eksplosjoner og lyden av Nato-jagerfly som suser over sykehustaket.

10.51: TV-stasjonen oppfordret alle unge libyere som har rømt til nabolandet Tunisia for å komme tilbake ettersom «Tripoli trenger alle unge menn.»

10.47: Libysk opposisjonstv advarer at sykehusene i landet begynner å gå tom for medisin og mangler helsepersonell.

10.18: Nato holder en pressekonferanse om konflikten i Libya i ettermiddag.

10.09: Utenriksminsteren i Teheran skriver i at «Iran støtter folkets opprør i Libya og håper at det libyske folket kan selv få bestemme over sin fremtid».

9.41: En tilhenger av opprørerne som CNN har vært i kontakt med, forteller at opprørerne ikke vil angripe Gaddafis hovedkvarter før de får klarsignal av Nato.

Video Følg situasjonen i Libya

DIREKTE: Følg situasjonen i Libya her.

9.39: Ifølge en tilhenger av opprørerne CNN har snakket med, er den østre delen av Tripoli nå fullstendig kontrollert av opprørerne. Blant områdene som fremdeles kontrolleres av Gaddafis styrker er Rixos-hotellet, hovedkvarterer Bab al-Aziziya., og Bouslim-området, som er et av de fattigste strøkene i den libyske hovedstaden.

9.30: Italias utenriksminister Franco Frattini sier til Reuters at han forventer at italienske selskapers kontrakter med Libya blir respektert også etter Gaddafi har gått av. Han sier at han allerede har vært i kontakt med opprørsledelsen i landet, og at de har blitt enige om bredt sammarbeid i tida framover.

9.19: Libyas oljerikdom fører til at oljeprisen i stor grad påvirkes av opprøret i landet, sier oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea markeds til NRK.

8.30: Google Maps har endret navnet på det som har blitt kalt «Den grønne plass » under Gaddafis regime. Området har ifølge Al Jazeera fått navnet «Martyrplassen», et navn opprørerne har brukt lenge. Endringen ble gjort av en bruker søndag kveld, og ble senere godkjent av Google, som da gjorde det nye navnet synlig for offentligheten.

Martyrplassen i Libya

Google endret i går navnet på Den grønne plassen til Martyrplassen.

Foto: Skjermpdump Google Maps

8.16: Sky News' reporter i Tripoli forteller at byens eneste fungerende sykehus har et desperat behov for medisinske forsyninger og humanitær hjelp.

8.09: I et telefonintervju med Al Jazzera bekrefter presidenten for det nasjonale overgangsrådet i Libya, Waheed Burshan, at Muammar Gaddafis sønn, Saif al-Islam, er på frifot. Han sier at Saif ble arrestert i går, men kan ikke forklare hvordan han har kommet seg ut av fengselet.

7.50: Ifølge Al Jazeeras reporter i Tripoli er det folk som bor i utkantstrøkene av hovedstaden som opprettholder ro og orden i byen nå. Beboerne sier det er deres oppgave å beskytte offentlig eiendom og sivili. Reporteren understreker samtidig at Tripoli er langt fra trygg.

Saif Al-Islam

Saif Al-Islam møtte opp i Tripoli i natt for å hilse på tilhengerne og snakke med journalister.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

6.35: Opprørerne i Benghazi reagerte med sjokk og forferdelse da de så at internasjonale medier viste Gaddafis sønn Saif al-Islam sammen med tilhengerne i sentrum av Tripoli tirsdag morgen, ifølge Al Jazeera.

6.23: – Vi skal vinne fordi folket er med oss. Tripoli er under vår kontroll. Alle bør berolige seg med det. Alt er bra i Tripoli, sier Gaddafis sønn Saif al-Islam, sa han til journalister i Tripoli i natt.

6.00: Statlige medier i Kina sier at Vesten må ta ansvar for å «ordne opp i rotet» i Libya, etter at opprørerne tok kontroll over store deler av Tripoli i går.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampene fortsetter i tripoli

Libyske opprørere står foran en nymalt vegg som bærer fargene til Libyas gamle flagg. Flagget har blitt flittig brukt av opprørerne i kampen mot Gaddafis regime.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Dette skjedde i natt

– Nato bombet i natt Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli.

Det hevder lokale vitner blant opprørerne som sier de har hørt bombenedslagene like i nærheten, til TV-kanalen Al Arabiya.

De libyske opprørerne sendte i natt flere soldater og våpen inn fra Misrata til Tripoli i håp om å kunne ta over hele hovedstaden, melder nyhetsbyrået AFP.

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam er likevel ikke arrestert.

Mandag kom det meldinger om Saif al-Islam og to andre sønner av Gaddafi var tatt til fange av opprørerne. Dette ble bekreftet av opprørsledelsen.

I natt kom det imidlertid meldinger om at både Saif og Gaddafis eldste sønn Muhammad er på frifot. Saif dukket opp i sentrum av Tripoli for å snakke med journalistene som oppholdt seg der.

Video Saif Al Islam møter Gaddafi-tilhengere

Saif Al Islam møter Gaddafi-tilhengere

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt