Tiltaler trolig president Katsav

Påtalemyndigheten i Israel går inn for at president Moshe Katsav blir tiltalt for voldtekt og maktmisbruk.

President Moshe Katsav
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP

Den endelige avgjørelsen vil bli tatt etter en høring hvor Katsav får muligheter til å legge fram sin versjon av saken.

Saken har versert lenge, men presidenten har så langt avvist beskyldningene fra flere kvinner som har jobbet for ham tidligere.

 

Kan bli første tiltalte president

Dersom Katsav blir tiltalt, blir det i tilfellet første gang at det skjer med en president i Israel.

En tiltale vil gå ut på voldtekt mot en av de fire kvinnene som har anmeldt ham for seksuelle overgrep. Katsav kan ikke uten videre stilles for retten så lenge han er president.

Dersom det skal skje, må han først dømmes i en riksrettssak  Selv har Katsav sagt at han ikke vil fortsette i embetet dersom han blir tiltalt.

Seremoniell rolle

Katsav ble valgt til president i 2000, og uansett går valgperioden ut i juli i år.

Presidenten har en seremoniell rolle. Derfor er det ikke ventet at en tiltale vil ramme statsminister Ehud Olmert politisk.

Olmert har selv blitt etterforsket for korrupsjon en rekke ganger og ble nylig siktet for det samme i forbindelse med en bankprivatisering.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt